• Посилання скопійовано

Митні платежі авансом

Чи можна митні платежі сплатити авансом? За яких умов вони вважатимуться митними платежами? Протягом якого часу авансові внески можуть перебувати на рахунках ДФСУ без розпорядження? Чи будуть ці аванси відігравати роль у розрахунку ПДВ-формули з метою збільшення ліміту реєстрації податкових накладних?

Підприємство-імпортер часто стикається з проблемою своєчасного зарахування митних платежів. Помилка в розрахунках та недоплата навіть незначної суми призводить до затримок у митному оформленні вантажів. Адже перерахувати митні платежі імпортер повинен при поданні митної декларації. А сума митних платежів, зазначена в такій декларації, перевіряється митними органами, що на практиці спричинюється до того, що встановлюють суму митних платежів не декларанти (як того вимагає ПКУ1 і МКУ2, зокрема розділи 8, 9 МКУ), а митні органи, а декларанти тільки погоджуються з ними та зазначають узгоджені суми зобов'язань у своїх деклараціях. Щоб мінімізувати ймовірність помилок, чимало підприємств-імпортерів сплачують митні платежі «із запасом». Наскільки безпечною є така передоплата? Чи зможе підприємство повернути надміру сплачені кошти?

1 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.

2 Митний кодекс України від 13.03.2012 р. №4495-VI.

Право сплачувати митні платежі авансом (передоплатою) закріплено в статті 299 МКУ. Такі кошти вносяться платником податків за власним бажанням на спеціальні казначейські рахунки, відкриті на імІя митних органів для забезпечення сплати майбутніх митних платежів. Але зверніть увагу: ці кошти набувають статусу сплачених митних платежів тільки після того, як їх платник надасть розпорядження митному органу зарахувати певну суму сплачених авансових платежів у рахунок погашення митних платежів, зазначених у цьому розпорядженні.

Щодо безпосереднього виконання цього розпорядження, то воно відбудеться вже після того, як зазначені в ньому митні процедури будуть виконані. А саме: кошти в сумі, на яку було зроблено розпорядження, перераховуються митним органом до бюджету. Якщо з якихось причин у процедурі митного оформлення було відмовлено, розпорядження не виконується, і зазначені у розпорядженні кошти можуть бути використані для оформлення інших вантажів.

Щодо можливості повернення сплачених та невикористаних авансових платежів, то вона передбачена ч. 5 ст. 299 МКУ. Повертаються кошти авансових платежів у порядку, встановленому ДМСУ наказом від 20.07.2007 р. №618, якщо заяву про повернення подано протягом 1095 днів з дня внесення таких коштів на рахунок органу доходів і зборів. При цьому відсотки на суму коштів, внесених як авансові платежі, не нараховуються. Не підлягає поверненню сума коштів, що не перевищують 20 грн (ч. 8 ст. 301 МКУ), в обліку їх можна списати як безнадійні.

Якщо кошти авансових платежів перебувають на рахунку органу доходів і зборів без розпорядження про використання протягом 1095 днів з дня їх внесення, то вони підлягають перерахуванню до державного бюджету (ч. 6 ст. 299 МКУ). Тому, у разі якщо підприємство не планує надалі використовувати такі кошти для митного оформлення вантажів, рекомендується подати заяву про повернення.

Щодо розрахунку суми ліміту реєстрації податкових накладних за ПДВ-формулою, — жодного впливу на формування суми такого ліміту наявність авансових платежів не справлятиме, бо у формулі враховується лише сума митних платежів, яка має бути сплачена при ввезенні товарів, а не сума авансових платежів (див. п. 200-1.3 НКУ в редакції з 01.01.2015 р.).

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, консультант з податкового та бухгалтерського обліку

До змісту номеру