• Посилання скопійовано

Нововведення в правилах роботи з БПК

Банківська платіжна картка — уже давно не розкіш, а засіб проведення розрахунків. Ознайомимося з нововведеннями Положення №7051, яке тепер регулюватиме правила емісії банківських платіжних карток та операцій із ними.

Положення №705 видано на заміну Положення №223. Більшість його нововведень продиктовані вимогами Закону про платіжні системи.

Операції з БПК

Усі договори про відкриття карткового рахунку й отримання банківської платіжної картки (далі — БПК) з 11.11.2014 р. повинні містити такі нові обов'язкові умови (п. 8 розділу ІІ Положення №705):

— порядок отримання згоди користувача БПК на подальше обслуговування в банку при зміні тарифів;

— право банку зупиняти платіжні операції, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму відповідно до вимог законодавства України;

— право банку на час встановлення правомірності переказу зупиняти зарахування коштів на рахунок користувача у разі надходження від банку-ініціатора повідомлення про неналежний переказ коштів.

Наразі важко сказати, чи укладатимуть банки додаткові угоди до договорів, укладених до 11.11.2014 р., щоб врахувати нові обов'язкові умови цих договорів. Але про зазначені зміни правил банки повинні попередити користувачів у спосіб, передбачений поточним договором на картрахунок.

Зверніть увагу: відповідно до п. 9 розділу ІІ Положення №705, банк зобов'язаний надіслати користувачу БПК інформацію про зміни правил користування або тарифів на обслуговування БПК. І зробити це не пізніше ніж за 30 календарних днів2 до дати, з якої почнуть діяти відповідні зміни. У повідомленні банк зазначає, що користувач має право до цієї дати розірвати договір без сплати додаткової комісійної винагороди за його розірвання. Якщо користувач БПК не повідомив банк про розірвання договору до дати, з якої діятимуть нові правила чи тарифи щодо БПК, то такі зміни вважаються погодженими між банком та користувачем. До речі, такі самі норми прописані і в п. 14.10 ст. 14 Закону про платіжні системи.

1 З текстом Положення №705 ви можете ознайомитися на нашому сайті www.dtkt.ua у розділі «Документи».

2 Тут мається на увазі факт надсилання банком поштового відправлення (або надсилання повідомлення в інший спосіб), а не факт його отримання користувачем. Від цього факту слід розраховувати строк 30 календарних днів.

Наразі банкам чітко заборонили продавати користувачам БПК разом із послугами з відкриття рахунків та обслуговування БПК інші банківські продукти або послуги як обов'язкову умову надання БПК (п. 17 розділу ІІ Положення №705). Тобто клієнт банку може користуватися в ньому одночасно різноманітними послугами, зокрема і щодо БПК, але він має робити це лише за власним бажанням.

Відомо, що в разі втрати БПК користувач має повідомити про це банк-емітент. Якщо БПК потрапила до рук зловмисників, то з дати такого повідомлення ризик збитків несе банк. Звісно, якщо не буде доведено, що втрату або незаконне використання БПК не спричинили дії або бездіяльність такого користувача (п. 6 розділу VI Положення №705). До повідомлення ризик збитків у повній сумі несе користувач (до 11.11.2014 р., згідно з п. 6.9 Положення №223, користувач ніс збитки в межах максимальної суми 1500 грн). Утім, як і раніше, за платежі без фізичного пред'явлення або електронної ідентифікації БПК сумлінний користувач не несе жодної відповідальності (п. 9 розділу VI Положення №705).

Про завершення терміну дії БПК банк-емітент повинен повідомити користувача за десять календарних днів у спосіб, передбачений договором (п. 16 розділу ІІ Положення №705). У цьому повідомленні банк зазначає, що користувач БПК має право закрити рахунок, а також про комісійну винагороду, яка з нього стягуватиметься, у разі якщо рахунок не закрито і користувач не має більше діючих БПК, емітованих до цього рахунку. Таким чином, клієнт банку не матиме сумнівів щодо того, чи закривається такий рахунок без його заяви після припинення обслуговування картки, і він точно знатиме, за якими незакритими рахунками в нього накопичується борг перед банком у сумі комісійної винагороди.

Валютні обмеження

З 11.11.2014 р., згідно з п. 7 розділу ІІІ Положення №705, отримати готівкову іноземну валюту за БПК, емітованими банками-нерезидентами, можна лише через уповноважені каси банків-еквайрів (раніше дозволялося отримання і через каси небанківських фінансових установ — див. п. 3.8 Положення №223).

У Положенні №705 немає згадки про обмеження готівкової видачі валюти з БПК. Раніше, за п. 3.9 Положення №223, таке обмеження становило еквівалент 5000 грн на добу за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату операції. Але слід пам'ятати про пп. 9 п. 1 Постанови №540, де передбачено, що банки мають право видавати з поточних та депозитних рахунків клієнту через каси та банкомати валюту в сумі лише до 15000 грн на добу, в еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Це обмеження поширюється на видачу (отримання) готівки як у межах України, так і за її межами, незалежно від кількості рахунків клієнта в одному банку.

До речі, зазначена вище вимога не поширюється, зокрема, на видачу готівкової іноземної валюти для забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон резидентами — юридичними особами і фізособами-підприємцями та іноземними представництвами. Тому, щоб банк не обмежив відрядженого працівника у праві отримати більшу суму готівкової валюти за кордоном (хоча, як правило, суми приблизно 1000 доларів США готівкою вистачає для будь-яких поточних потреб протягом доби, а більші витрати можна оплатити карткою), варто повідомити банк про відрядження. Повідомити можна, наприклад, листом у довільній формі із зазначенням дати початку та закінчення відрядження. Крім того, не зайвим буде до такого листа додати і копію наказу про відрядження.

Нормативна база

  • Закон про платіжні системи— Закон України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».
  • Положення №223 — Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затверджене постановою Правління НБУ від 30.04.2010 р. №223 (втратило чинність з 11.11.2014 р.).
  • Положення №705 — Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затверджене постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. №705 (чинне з 11.11.2014 р.).
  • Постанова №540 — Постанова Правління НБУ від 29.08.2014 р. №540 «Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України».

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру