• Посилання скопійовано

Суть справи

Анулювання реєстрації платником ПДВ
Перспектива запровадження ПДВ-рахунків змусила багатьох госпсуб'єктів уже нині відмовлятися від статусу платника ПДВ. Нічого дивного: враховуючи кризу обігових коштів та зобов'язання підтвердження ПЗ з ПДВ «живими грішми» вже на етапі реєстрації податкових накладних, про переваги статусу «без ПДВ» замислишся мимоволі.

Платежі з Криму на материк
Кримське підприємство хоче придбати послуги, що надаються українською компанією. Чи можна прийняти оплату в євро? Як оформити таке постачання послуг в обліку постачальника? Який курс застосовувати?

Нововведення в правилах роботи з БПК
Банківська платіжна картка — уже давно не розкіш, а засіб проведення розрахунків. Ознайомимося з нововведеннями Положення №705, яке тепер регулюватиме правила емісії банківських платіжних карток та операцій із ними.

Умовні ІПН у ПН
З 1 грудня запрацює новий Порядок заповнення податкових накладних №957 (далі — Порядок №957). Розгляньмо найпоширеніші випадки заповнення ПН із різними умовними ІПН та ситуації, коли ІПН використовувати недоцільно.

Відповідальність за офісне майно
Офіс фірми поділено на департаменти та відділи. Як чином закріпити за керівниками департаментів (відділів) відповідальність за майно (меблі, оргтехніку), розташоване в кабінетах відповідних департаментів чи відділів? Яку взагалі може нести відповідальність за майно керівник департаменту (відділу)? Що робити, якщо виявили нестачу майна (наприклад, у разі переведення на іншу посаду чи звільнення)?

Камеральна перевірка — просто про складне
Будь-яка перевірка на підприємстві — це певний ризик. Податкова перевірка — вид податкового контролю, і якщо уже надійшов «дзвінок» — значить, щось зроблено не так, тож підсвідомо вже чекаєш неприємностей. Перевірок буває декілька видів, і серед них камеральну можна назвати першою у списку. Її не слід боятися, просто треба знати, як правильно реагувати на неї та виправити помилки.

Реклама від кримчанина
Підприємство уклало договір про надання рекламних послуг з резидентом Криму. Чи мусить українське підприємство як одержувач рекламних послуг сплатити податок на репатріацію? Чи є дохід кримського підприємства доходом із джерела його походження з України? Чи включаються витрати на придбання послуг від кримського підприємства до складу податкових витрат підприємства-замовника?

Офіс будує нерезидент
Нерезидент-юрособа надає послугу з будівництва офісу. Які податкові наслідки виникають на момент підписання акта прийняття-передачі?

Митні платежі авансом
Чи можна митні платежі сплатити авансом? За яких умов вони вважатимуться митними платежами? Протягом якого часу авансові внески можуть перебувати на рахунках ДФСУ без розпорядження? Чи будуть ці аванси відігравати роль у розрахунку ПДВ-формули з метою збільшення ліміту реєстрації податкових накладних?

Відшкодування шкоди від перевізника
Перевізник доставив товар. Під час розвантаження з'ясувалося, що товар пошкоджено. Виставили перевізникові претензію про відшкодування завданої шкоди. Чи потрібно, отримавши таке відшкодування, донараховувати ПЗ з ПДВ?

До змісту номеру