• Посилання скопійовано

Умовні ІПН у ПН

З 1 грудня запрацює новий Порядок заповнення податкових накладних №957 (далі — Порядок №957). Розгляньмо найпоширеніші випадки заповнення ПН із різними умовними ІПН та ситуації, коли ІПН використовувати недоцільно.

Індивідуальні податкові номери платників податку (продавця та покупця) є обов'язковими реквізитами будь-якої ПН (п. 201.1 ПКУ). За своєю суттю, це 12-значні цифрові коди, що дають змогу ідентифікувати кожного суб'єкта господарювання (юридичних та фізичних осіб) як платника ПДВ.

Порядком №957 передбачено випадки, коли платник ПДВ складає ПН із певними особливостями: реквізит «Індивідуальний податковий номер покупця» заповнює умовним кодом.

Обидва примірники таких ПН складаються у паперовій формі та залишаються на зберіганні у продавця. Ризик негативних наслідків від неправильного заповнення таких ПН — мінімальний, адже у формуванні ПК з ПДВ такі ПН участі не беруть.

Нині ПН з умовними ІПН не реєструються в Єдиному реєстрі. Але з 01.01.2015 р. і такі ПН доведеться реєструвати. У разі якщо ПДВ-рахунки все-таки будуть запроваджені, радимо планувати операції, коли виникають ПЗ з ПДВ та, відповідно, обов'язок виписувати ПН, на таку дату, коли підприємство має обігові кошти, аби сплатити зазначені у такій ПН суми ПДВ на електронний рахунок.

Усі оригінали ПН з умовним ІПН у верхній лівій частині мають позначку «Х» із зазначенням типу причини. Перелік типів причин (а фактично — випадків, коли потрібно нарахувати ПЗ з ПДВ з умовним ІПН) визначено у п. 10 Порядку №957.

У Реєстрі виданих податкових накладних1 вони відображаються з певними особливостями:

— у графі 4 зазначають вид документа «ПНП» (податкова накладна, складена на паперових носіях) із доданням до виду документа типу причини (наприклад, для поставок неплатникові ПДВ — «ПНП 02»);

1 Форма Реєстру затверджена наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. №958 та набирає чинності з 01.12.2014 р.

— у графі 6 — умовний ІПН.

Пункт 11 Порядку №957 містить усі можливі вказівки щодо заповнення умовного ІПН. Якщо конкретна ситуація не підпадає під перелік перелічених у цій нормі обставин, окремі рядки заголовної частини ПН, відведені для заповнення даних покупця, не заповнюють (нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляють).

Негосподарське призначення

Якщо функціональне призначення активів (товарів, основних засобів), суми ПДВ у складі вартості яких попередньо були віднесені до ПК з ПДВ, змінюється на негосподарське, підприємство має здійснити віртуальну поставку і «саме на себе» виписати ПН з умовним індивідуальним податковим номером покупця «400000000000». При цьому в інших даних покупця, зокрема в рядках «Особа (платник податку) — покупець» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця», зазначає власні реквізити.

Аналогічний ІПН «400000000000» матиме податкова накладна, що буде складена на операцію переведення виробничих основних засобів до складу невиробничих. Усі інші реквізити сторін будуть продубльовані реквізитами власника таких ОЗ, тобто платник проставляє власні дані.

Послуги від нерезидента

У ситуації, коли йдеться про придбання у нерезидентів послуг із місцем постачання на митній території України, покупець — платник ПДВ за нормами ст. 208 ПКУ зобов'язаний скласти ПН. Але заповнення рядка «Індивідуальний податковий номер продавця» залежатиме від мети придбання послуг та від наявності права на ПК.

Якщо послуги придбано для подальшого їх постачання за межі митної території України, особа визнає ПЗ з ПДВ, але не відносить нараховану суму податку до ПК. ПН має містити умовний ІПН «200000000000».

У разі якщо послуги від нерезидента придбаваються не з метою їх подальшого використання у госпдіяльності покупця (у витратах у податковому обліку не відображаються), тобто без права на ПК з ПДВ, виписана за фактом придбання таких послуг ПН також повинна містити ІПН «200000000000».

Якщо суми ПЗ з ПДВ за послуги, що придбаваються у нерезидента, визнаються у складі ПК у наступному періоді (з 01.01.2015 р. у цьому самому періоді за умови реєстрації ПН в ЄРПН), ПН виписується знову ж таки покупцем, але вже з ІПН «300000000000».

У всіх вищезазначених випадках у рядках «Особа (платник податку) — продавець» проставляється найменування (П. І. Б.) нерезидента-продавця. Реквізит «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» міститиме тільки країну, в якій зареєстрований продавець (нерезидент), без будь-якої деталізації інших параметрів конкретної адреси. У рядках, відведених для заповнення даних покупця, покупець зазначає власні дані.

Експорт товарів

У разі експорту товарів ПН виписуватиметься з ІПН покупця не «400000000000», як це було до 01.12.2014 р., а «300000000000». У рядку «Особа (платник податку) — покупець» зазначається найменування (П. І. Б.) нерезидента, у рядку «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» — країна, в якій зареєстровано покупця (нерезидента).

Реквізит «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» міститиме лише посилання на країну, куди експортується товар.

Поставки неплатникам ПДВ

ПН, яка супроводжує поставки неплатникам ПДВ, а також ПН, яка складається за щоденним підсумком операцій (такі випадки перелічені у п. 12 Порядку №957), повинна містити ІПН покупця «400000000000», а рядок «Особа (платник податку) — покупець» тепер заповнюватиметься словом «Неплатник».

Контрольовані операції

При заповненні ПН, складеної на суму перевищення звичайної ціни над фактичною у разі здійснення контрольованої операції, рядки даних покупця продавець заповнює власними даними (п. 19 Порядку №957). А це означає, що ІПН «400000000000» тут зазначати, як раніше радили податківці у своїх консультаціях, недоцільно: продавець у цьому рядку повинен проставляти власний індивідуальний податковий номер.

Для контрольованих операцій актуальними будуть такі типи причин:

01 — Складена на суму перевищення звичайної ціни над фактичною;

12 — Складена на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін.

Ключова різниця між ними полягає в тому, чи було передбачено оплату за контрольованою операцією.

«Умовні» поставки

При анулюванні реєстрації платником ПДВ актуальним стає виписування ПН при нарахуванні ПЗ з ПДВ за нормами п. 198.5 ПКУ та при анулюванні реєстрації платником ПДВ за нормами п. 184.7 ПКУ. У таких випадках платник ПДВ у «шапці» ПН зазначає свої дані (і в частині для продавця, і в частині для покупця), а в рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» проставляє умовний ІПН «400000000000».

Ліквідація ОЗ за рішенням платника ПДВ

Ліквідація платником податку за власним бажанням своїх необоротних активів підпадає під визначення операції постачання товарів (пп. 14.1.191 ПКУ) з відповідним нарахуванням ПЗ з ПДВ. База нарахування ПДВ — звичайні ціни, але не нижче від балансової вартості на момент ліквідації (п. 189.9 ПКУ).

ПН, складена за такою операцією, має містити умовний ІПН «400000000000», а в інших рядках, відведених для заповнення даних покупця, платник податків зазначає власні дані.

Натуральні виплати працівникам

Порядок №957 визначив, що при нарахуванні ПДВ на суми натуральних виплат працівникам підприємств проставляють умовний ІПН покупця «400000000000». У рядках, відведених для заповнення даних покупця, платник зазначає власні дані.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру