• Посилання скопійовано

Про добровільну участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні

Лист ПФУ від 07.05.2012 р. №8252/К-6

Про добровільну участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні

Суттєво. Фізособи-підприємці, у т. ч. ті, що обрали спрощену систему оподаткування, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на соцстрахування у зв'язку з ТВП та витратами, зумовленими похованням, та/або від НВВ та профзахворювання, які спричинили втрату працездатності.

! Фізособам-підприємцям

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування фізичних осіб — підприємців, які обрали особливу систему оподаткування та є інвалідами або пенсіонерами, і повідомляє.

Згідно з абзацом другим частини першої статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та/або від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Зазначені особи беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, але не менше одного року.

Для фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та беруть добровільну участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,6 відсотка від суми, що визначається такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом (частина п'ята статті 10 Закону). При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Iншого чинним законодавством не передбачено.

Перший заступник голови правління В. КРАВЧУК

До змісту номеру