• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 22.12.2008 р. №26818/7/23-7017

Попри те, що коментований лист вже, так би мовити, історично не новий, все ж це роз'яснення з'явилося в інформаційному просторі досить недавно. Тому про постулати, які в ньому виклали податківці, варто згадати.

Пам'ятаймо, що, використовуючи РРО, слід щодня друкувати Z-звіт, як вимагає п. 9 ст. 3 Закону про РРО1.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

При цьому не забувайте, що Z-звіти слід зберігати в книгах обліку розрахункових операцій (далі — КОРО). У разі невиконання цієї вимоги застосовуються санкції у розмірі 20 н. м. д. г. (340 грн) (п. 4 ст. 17 Закону про РРО). При цьому податківці наголошують, що цю санкцію буде застосовано за кожне нероздрукування щодня Z-звіту чи його незберігання в КОРО. А отже, якщо ви, припустімо, не друкували щоденно Z-звіт протягом 5 днів або ж друкували, та все-таки з якихось причин під час перевірки податківці виявили відсутність п'яти Z-звітів у КОРО, то будьте готові до санкції в 340 грн за кожне нероздрукування чи незберігання Z-звіту.

Правда, варто зауважити, що, коли, наприклад, торгівлі немає — за день ні копійки від реалізації не провели через РРО, або взагалі з певних причин магазин не працює, — все одно слід друкувати Z-звіт та підклеювати його в КОРО, щоб уникнути фінсанкцій.

Варто зазначити, що санкція, передбачена п. 4 ст. 17 Закону РРО, — не єдине можливе покарання за такий проступок. Нагадуємо, що в п. 2.6 Положення про касові операції1 зазначено, що вся готівка, яка надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

А в разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням є не що інше, як обліковування готівкових коштів у повній сумі їхніх фактичних надходжень у КОРО на підставі Z-звітів. Припустімо, ви не друкуєте Z-звіт за день або ж його не зберегли в КОРО (адже саме туди його підклеюють). Отже, за дні, за які Z-звіту немає, можна говорити, що готівку не оприбутковано. Нагадуємо, що за це передбачено штраф у п'ятикратному розмірі від неоприбуткованої суми — ст. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». Крім того, за неоприбуткування готівки і, як наслідок, за порушення правил ведення касових операцій до посадових осіб підприємства можуть застосувати санкцію, передбачену ст. 164-2 КпАП2. А це від 136 до 255 грн (8 — 15 н. м. д. г.).

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. №637.

2 Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-Х.

Ну і звісно ж, варто пам'ятати, що за порушення правил розрахунків можна потрапити ще під одну адмінсанкцію. Так, за порушення порядку проведення розрахунків, а саме за нероздрукування Z-звіту та/або його незберігання в КОРО, передбачено адмінштраф на особу, яка проводила розрахунки (касир, інша відповідальна особа), від 2 до 5 н. м. д. г. (від 34 до 85 грн) та на посадових осіб підприємства від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн) (ст. 155-1 КпАП). При повторному порушенні протягом року вищезгаданої статті застосовуватимуться санкції у розмірі від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн) та відповідно від 10 до 20 н. м. д. г. (від 170 до 340 грн). Протокол про адмінправопорушення складають і подають до суду податківці (п. 1 ст. 255 КпАП).

Також варто зазначити, що в разі невикористання РРО для проведення розрахунків, наприклад, у вихідні (святкові) дні, або ж коли ваше підприємство на певний період закрилося у зв'язку з ремонтом, можна не друкувати Z-звіт, правда, за певних умов. Про такий привілей, зокрема, говорять спеціалісти податкової в листі від 07.11.2002 р. №7501/6/23-2119:

«Якщо підприємство не здійснює підприємницьку діяльність у конкретні дні (вихідні, святкові), що підтверджується відповідним наказом по підприємству, то в такі дні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються, тому відповідно фіскальні звітні чеки не треба друкувати. У робочі дні підприємства реєстратор розрахункових операцій повинен бути у включеному стані й роздрукування фіскальних звітних чеків є обов'язковим».

Отже, якщо керівник видасть наказ про те, що, наприклад, в серпні підприємство не проводитиме розрахунків через РРО у зв'язку з ремонтом в приміщенні, де здійснювали торгівлю, то роздруковувати Z-звіт на касових апаратах, перелічених у такому наказі, не треба. Та важливо весь час стежити за тим, аби не проґавити дні, на які поширюється такий наказ, і не потрапити під санкції за нероздрукування Z-звіту.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру