• Посилання скопійовано

Що нового

ПК з ПДВ при застосуванні касового методу

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначає, що платник податку, що здійснює операції з постачання товарів/послуг категоріям споживачів, визначеним у п. 187.10, при погашенні кредиторської заборгованості за придбані товари/послуги шляхом проведення розрахунків з постачальниками має право протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка такого платника ПДВ віднести до складу ПК суми ПДВ за податковими накладними, що були отримані ним при придбанні товарів/послуг у минулих роках, за умови що з дати виписування таких накладних не минуло більше 1095 днів.

На період дії процедури списання заборгованості згідно із Законом «Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію» для учасників списання заборгованості, що є платниками ПДВ відповідно до р. V ПКУ, ПДВ, попередньо віднесений до складу ПК та ПЗ, не підлягає коригуванню і не змінює склад ПЗ та ПК звітного податкового періоду платників податку.

Лист ДПСУ від 08.06.2012 р. №16100/7/15-3417-08


Особливості відображення доходів у Книзі обліку доходів

! Платникам ЄП I, II та III групи

Мінфін зазначає, що платники єдиного податку I і II груп та платники III групи, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

При відображенні доходів у Книзі факт їх надходження не завжди може бути підтвердженим первинними документами, зокрема отримання готівки на оплату товарів, тому Податковим кодексом України та Порядком ведення Книги обліку доходів платників єдиного податку I і II групи та платників єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ, передбачено можливість здійснення записів до Книги за госпопераціями, не підтвердженими первинними документами. При цьому дані, наведені у Книзі, є підтвердженням факту отримання доходу і використовуються для складання податкової декларації платника єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

Лист Мінфіну від 05.03.2012 р. №31-08410-07/23-1595/1186


Нова форма державного статспостереження зі статистики цін №1-ціни (пром)

! Юрособам

Державна служба статистики затвердила нову форму державного статспостереження зі статистики цін №1-ціни (пром) «Звіт про ціни виробників промислової продукції».

Цей звіт вводиться в дію починаючи зі звіту за січень 2013 р.

Форма державного статспостереження №1-ціни (пром) поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб, які займаються видами діяльності, що класифікуються за секціями «В», «С», «D» (незалежно від основного виду діяльності).

Наказ Держстату від 13.07.2012 р. №296


У разі втрати Книги обліку доходів застосовується адмінвідповідальність

! ФОП

ДПСУ повідомила, що в разі втрати фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат до неї застосовується адміністративна та фінансова відповідальність за умови недотримання вимог п. 44.5 ПКУ.

У разі втрати Книги обліку доходів та витрат фізичною особою — підприємцем, яка здійснює діяльність на загальній системі оподаткування, у неї також виникає адміністративна та фінансова відповідальність за недотримання вимог п. 44.5 Кодексу.

Лист ДПСУ від 17.04.2012 р. №11206/7/17-1217


Зміни до Порядку реєстрації платників ПДВ — ДПСУ роз'яснює

! Платникам ПДВ

Стосовно змін у порядку реєстрації платників ПДВ ДПС зазначила, що:

1) скорочено строки реєстрації, перереєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ у податкових органах з 10 до 5 робочих днів, а також уніфіковані строки подання заяв платниками ПДВ для проведення перереєстрації згідно зі змінами до п. 183.15 Кодексу (10 робочих днів замість 10 або 20 календарних);

2) скасовано обмеження для добровільної реєстрації платником ПДВ та надано можливість реєструватися платником ПДВ будь-якій особі, яка провадить оподатковувані операції і відповідно до п. 181.1 Кодексу не є платником ПДВ у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій є меншими від встановленої зазначеною статтею суми;

3) відтепер право добровільного прийняття рішення про перехід на сплату єдиного податку за ставкою єдиного податку 3 відсотки із реєстрацією платником ПДВ мають платники єдиного податку не лише першої, а й другої групи;

4) фізична особа — підприємець, яка здійснює діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, має право обрати ставку єдиного податку лише 5 відсотків.

Лист ДПСУ від 05.07.2012 р. №18250/7/18-3117


Застосування до аудиторів стягнень за неналежне виконання профобов'язків

! Аудиторам

Аудиторська палата затвердила зміни до Порядку застосування до аудиторів (аудиторських фірм) стягнень за неналежне виконання професійних обов'язків, відповідно до яких, зокрема, підставами для відкриття дисциплінарного провадження щодо аудиторів можуть бути:

1) рішення Аудиторської палати;

2) результати зовнішніх перевірок системи контролю якості аудиторських послуг або вчинення аудиторською фірмою (аудитором) перешкод при здійсненні АПУ контролю за дотриманням вимог Закону «Про аудиторську діяльність», стандартів аудиту, норм професійної етики аудиторів або непроходження аудиторською фірмою зазначеного контролю у визначений АПУ термін без поважних причин;

3) неподання аудиторською фірмою в установлений АПУ термін звіту про виконані роботи за минулий рік (форма №1-аудит) або зазначення у звіті недостовірної інформації щодо обсягу наданих послуг, надання недостовірної інформації в документах аудиторської фірми, що подані до АПУ, яка стала відома АПУ після внесення заявника до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів;

4) подання голови АПУ в зв'язку із виявленням фактів неналежного виконання аудиторами професійних обов'язків;

5) подання комісії АПУ за результатами перевірок дотримання аудиторами вимог Закону «Про аудиторську діяльність», стандартів аудиту, норм професійної етики та рішень АПУ;

6) інші підстави для порушення дисциплінарного провадження щодо аудиторів згідно з вимогами чинного законодавства.

Рішення Аудиторської палати від 05.07.2012 р. №252/10


Зміни до Порядку виконання будівельних робіт

! Будівельним організаціям

КМУ вніс зміни до Порядку виконання підготовчих робіт та Порядку виконання будівельних робіт, відповідно до яких, зокрема:

1) повідомлення та декларації про початок виконання підготовчих та будівельних робіт можна надсилати до Держархбудінспекції та її територіальних органів через електронну систему здійснення декларативних процедур у будівництві;

2) реєстрацію декларацій про початок виконання підготовчих та будівельних робіт щодо об'єктів, які розміщені на території кількох регіонів або вплив від діяльності яких після прийняття в експлуатацію поширюватиметься на два і більше регіонів, здійснює Держархбудінспекція, а щодо інших об'єктів — її територіальний орган за місцем розташування об'єкта на безоплатній основі;

3) у разі зміни генерального підрядника чи підрядника (якщо підготовчі або будівельні роботи здійснюються без залучення субпідрядників) замовник повідомляє інспекції про такі зміни листом.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2012 р. №653 чинна з 25.07.2012 р.


Зміни до Правил дорожнього руху

! Водіям

КМУ вніс зміни до Правил дорожнього руху, якими встановлено, що додаткові обмеження дозволеної швидкості руху можуть запроваджуватися тимчасово та постійно, при цьому визначено виключні випадки, коли запроваджуються зазначені обмеження.

При цьому разом із знаками обмеження швидкості руху 3.29 та/або 3.31 обов'язково додатково встановлюються відповідні дорожні знаки, які попереджають про характер небезпеки та/або наближення до відповідного об'єкта.

У разі якщо дорожні знаки обмеження швидкості руху 3.29 та/або 3.31 встановлені з порушенням визначених Правилами вимог щодо їх введення чи з порушенням вимог національних стандартів або залишені після усунення обставин, за яких їх було встановлено, водій не може бути притягнений до відповідальності згідно із законодавством за перевищення встановлених обмежень швидкості руху.

Постанова КМУ від 18.07.2012 р. №668
набере чинності з дня опублікування (станом на 31.07.2012 р. не опублікована)


Порядок планування митними органами документальних виїзних перевірок

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок планування митними органами документальних виїзних перевірок.

Так, формування квартального плану проведення митницями планових документальних виїзних перевірок підприємств здійснюється відповідно до пріоритетних напрямів контрольно-перевірочної роботи, що доводяться до відома митниць уповноваженим митним органом, який координує діяльність митних органів при плануванні, проведенні перевірок та реалізації їхніх матеріалів.

Проведення митницями документальних планових виїзних перевірок здійснюється за період діяльності підприємства з урахуванням строків давності, встановлених Податковим кодексом.

Крім того, затверджено Порядок проведення митними органами зустрічних звірок, згідно з яким посадові особи митних органів під час проведення документальної виїзної перевірки підприємства з метою з'ясування питань перевірки мають право проводити зустрічні звірки.

Зустрічна звірка полягає у зіставленні та дослідженні інформації, яка міститься у митних деклараціях, деклараціях митної вартості та доданих до них комерційних та інших документах, з метою підтвердження виду та обсягу операцій з товарами і транспортними засобами комерційного призначення та здійснених розрахунків для з'ясування їх реальності та достовірності.

Наказ Мінфіну від 22.05.2012 р. №582
набере чинності з дня опублікування (станом на 31.07.2012 р. не опублікований)


Визначення суми пільги у зв'язку зі звільненням прибутку від оподаткування

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо визначення суми пільги у зв'язку зі звільненням прибутку від оподаткування, в якій, зокрема, зазначено, що сума пільги у зв'язку зі звільненням прибутку від оподаткування розраховується за таким алгоритмом:

Сума пільги = (доходи від діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування — собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), яка відноситься до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування, — інші витрати, які відносяться до діяльності, прибуток якої звільняється від оподаткування) х розмір ставки податку.

Наказ ДПСУ від 05.07.2012 р. №584


Зміни до Положення про валютний контроль

! Фінустановам

Нацбанк вніс зміни до Положення про валютний контроль, відповідно до яких:

1) здійснення розрахунків в іноземній валюті між резидентами та нерезидентами в межах торговельного обороту через відкриті в уповноважених банках рахунки представництв цих нерезидентів є використанням іноземної валюти як засобу платежу на території України і потребує індивідуальної ліцензії Нацбанку;

2) позовна заява про стягнення суми штрафу подається до суду за місцезнаходженням порушника протягом строку, встановленого законодавством (раніше — протягом 30 календарних днів після закінчення строку для добровільної сплати штрафу).

Постанова НБУ від 07.06.2012 р. №224
набере чинності з дня опублікування (станом на 31.07.2012 р. не опублікована)


Строк перебування товарів комерційного призначення на держкордоні

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ повідомила, що перебування товарів, транспортних засобів комерційного призначення у пунктах пропуску через державний кордон України не може перевищувати 30 днів, а для автомобільного транспорту — п'яти днів з моменту прибуття у пункт пропуску через державний кордон України для здійснення митних процедур.

У разі перевищення граничного строку Держмитслужба пропонує начальникам митниць керуватись положеннями Кодексу в частині розміщення товарів на тимчасове зберігання під митним контролем на склади тимчасового зберігання, території вільних митних зон комерційного типу, а також в частині розміщення товарів у зонах митного контролю, поза межами пунктів пропуску на території морських, річкових портів, у межах яких відкриті пункти пропуску.

Лист ДМСУ від 23.07.2012 р. №11.1/1.2-12.1/8376-ЕП


Критерії для визначення лікарських засобів, рекламування яких заборонено

! Рекламодавцям

МОЗ затвердило Критерії, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено.

Так, під час державної реєстрації (перереєстрації) лікарського засобу рішення про віднесення лікарського засобу до лікарських засобів, рекламування яких заборонено, з внесенням відповідної інформації до Державного реєстру лікарських засобів України, приймається Міністерством охорони здоров'я України на підставі рекомендацій Державного експертного центру МОЗ за наявності хоча б однієї з таких умов:

1) відпуск лікарського засобу здійснюється тільки за рецептом лікаря;

2) лікарський засіб містить наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори;

3) застосування лікарського засобу може викликати синдром звикання, що зазначено в інструкції для медичного застосування, крім лікарських засобів для зовнішнього (місцевого) застосування;

4) лікарський засіб застосовується виключно для лікування жінок у період вагітності та годування груддю;

5) лікарський засіб застосовується виключно для лікування дітей до 12 років;

6) лікарський засіб застосовується для лікування:

— туберкульозу;

— венеричних захворювань;

— особливо небезпечних інфекційних хвороб;

— ВIЛ/СНIДу;

— раку та інших пухлинних захворювань;

— хронічного безсоння;

— діабету;

— ожиріння (включаючи лікарські засоби, що використовуються для зменшення маси тіла);

— імпотенції (еректильної дисфункції).

Наказ МОЗ від 06.06.2012 р. №422 чинний з 30.07.2012 р.


Порядок видачі свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю

! Громадянам

Мін'юст затвердив Порядок видачі свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, яке є підставою для призначення на посаду державного нотаріуса або для реєстрації приватної нотаріальної діяльності.

Так, свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю може бути видане громадянину України, який має повну вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менше трьох років, пройшов стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та склав кваліфікаційний іспит.

Свідоцтво видається Мін'юстом на підставі рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Мін'юсті, що зберігається у справах Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу.

Особа, яка має намір одержати свідоцтво, подає особисто або надсилає поштовим відправленням до Мін'юсту заяву про видачу свідоцтва та документи, що зазначені у п. 4 Порядку.

Заява та документи розглядаються Департаментом протягом 15 днів із дня їх надходження.

Свідоцтво видається згідно з поданою заявою особисто заявнику або його представнику за довіреністю або надсилається заявнику рекомендованим листом протягом трьох робочих днів з дня реєстрації наказу про видачу свідоцтва.

Наказ Мін'юсту від 11.07.2012 р. №1043/5 чинний з 27.07.2012 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру