• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 18.04.2012 р. №11240/7/15-3417-26

Усі пам'ятають, що платники ПДВ, які одночасно проводять як оподатковувані, так і неоподатковувані операції, повинні розподіляти вхідний ПК з ПДВ за придбаними (виготовленими) товарами/послугами, необоротними активами. Це пряма вимога ст. 199 ПКУ. При цьому розподіляють ПДВ лише за тими витратами, які не можна прямо прив'язати до оподатковуваних чи пільгованих поставок товарів/послуг. Отже, всі суми вхідного ПДВ за придбаними товарами/послугами, НА, які використовуватимуться у «спільних» операціях, підлягають пропорційному розподілу. А в коментованому листі податківці наголошують, що і вхідний ПК з ПДВ за операціями з отримання послуг від нерезидента (що відображався у попередньому періоді у складі ПЗ) теж підлягає розподілу за загальними правилами.

Розподіл вхідного ПДВ проводять відповідно до частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях. Розрахована частка визначається у колонці 5 таблиці 1 додатка Д7 декларації з ПДВ1.

Розподілений ПДВ (навіть за послугами, отриманими від нерезидента) відображається у колонці Б рядка 15.1 декларації з ПДВ. А до її рядка 15.2 (колонка А) відносять частину вартості товарів/послуг (без ПДВ), ПК за якими ми не маємо права показати в декларації з ПДВ (докладніше про розподіл ПК з ПДВ див. у «ДК» №01/2012, а також про нововведення у ПКУ з цієї теми — у «ДК» №28/2012).

I, звісно ж, не слід забувати, що дані з рядків 15.1 та 15.2 треба показати ще і в розділі II додатка Д5 декларації з ПДВ. Тож до першої частини розділу II («Операції з придбання з податком на додану вартість, які надають право формування податкового кредиту») додатка Д5 декларації з ПДВ потраплять дані з рядка 15.1 декларації з ПДВ, що дають право на ПК, а до другої частини розділу II («Операції з придбання з податком на додану вартість, які не надають права формування податкового кредиту») — дані рядка 15.2 декларації з ПДВ, що не дають права на формування ПК. Тож, виходить, показники однієї ПН, зокрема ПН, складеної платником ПДВ за послугами, отриманими від нерезидента на митній території України, можуть відображатися у двох частинах розділу II додатка Д5 декларації з ПДВ. На таке заповнення декларації вказують, зокрема, і фахівці ДПСУ в розділі 130.23 ЄБПЗ.

Попри все вищенаведене, у відображенні ПК з ПДВ за послугами, отриманими від нерезидента, є певні особливості.

Адже саме у ст. 208 ПКУ визначено правила оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України. Там, зокрема, зазначено, що резидент, який отримує послуги від нерезидента на митній території України, нараховує ПДВ на вартість отриманих послуг за ставкою 20% (п. 208.2 ПКУ).

При цьому саме на резидента покладено обов'язок скласти ПН, зазначивши у ній суму нарахованого ним податку (п. 1 Порядку №13792).

1 Затверджено Наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. №1492 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

2 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379.

Таку ПН складають в одному примірнику, і вона залишається в отримувача послуг (п. 208.2 ПКУ та п. 8 Порядку №1379). Нарахований ПДВ резидент/покупець включає до ПЗ звітного (податкового) періоду. Датою виникнення ПЗ з ПДВ за такими операціями є або дата списання коштів з рахунка резидента в оплату послуг, або ж дата оформлення документа (акта приймання-передачі тощо), що засвідчує факт надання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій була першою (п. 187.8 ПКУ).

У декларації з ПДВ ПЗ відображається в рядку 7 «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України» (п. 208.3 ПКУ). Докладніше про це читайте у «ДК» №14/2012.

Відповідно до п. 198.2 ПКУ лише у наступному періоді (за періодом визнання ПЗ) виникає право на ПК з ПДВ (якщо така послуга використовується в госпдільності та в оподатковуваних операціях).

При цьому, як слушно стверджують податківці, ПК з ПДВ за послугами, отриманими від нерезидента з метою їх використання у межах господарської діяльності і тільки для здійснення операцій, які оподатковуються за основною ставкою та за нульовою ставкою, відображається у рядку 12.4 «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України» декларації з ПДВ.

А ось до рядка 14.1 декларації з ПДВ потраплять лише послуги, отримані від нерезидента на митній території України, які не призначаються для їх використання у госпдіяльності.

Якщо ж така послуга використовується у «спільних» операціях, то, звісно ж, такий ПДВ буде розподілюватися та відповідно після розподілу відображатися у рядках 15.1 та 15.2 декларації з ПДВ.1

1 Питання щодо розподілу ПК розглядаються також в УПК від 16.02.2012 р. №129 (див. у «ДК» №23/2012).

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру