• Посилання скопійовано

Щодо пропорційного розподілу сум податкового кредиту (витяг)

Лист ДПСУ від 18.04.2012 р. №11240/7/15-3417-26

Щодо пропорційного розподілу сум податкового кредиту (витяг)

Суттєво. Суми ПДВ, включені до складу ПК у зв'язку з отриманням послуг від нерезидентів та самостійним нарахуванням ПЗ платником податку, беруть участь у проведенні перерозподілу ПК у загальному порядку.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула запит <...> щодо порядку здійснення пропорційного розподілу сум податкового кредиту і повідомляє.

Порядок пропорційного розподілу сум податкового кредиту визначено статтею 199 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс). Крім того, відповіді на запитання, які стосуються пропорційного розподілу сум податкового кредиту, розміщені в Єдиній базі податкових знань ДПС України за адресою www.sta.gov.ua, а також докладно розглянуті в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань пропорційного віднесення сум податку до податкового кредиту у разі використання придбаних та/або виготовлених товарів/послуг, необоротних активів частково в оподатковуваних операціях, а частково — ні, яку затверджено наказом ДПС України від 16.02.2012 р. №129.

При цьому суми податку на додану вартість, які включені до складу податкового кредиту у зв'язку з отриманням послуг від нерезидентів та самостійним нарахуванням податкових зобов'язань платником податку, беруть участь у проведенні перерозподілу податкового кредиту у такому ж порядку, як і суми податку на додану вартість, які включені до складу податкового кредиту у зв'язку з придбанням товарів (послуг) на митній території України.

Повідомляючи викладене, ДПС України вважає за необхідне зазначити таке.

Для відображення податкового кредиту для послуг, отриманих від нерезидента з метою їх використання у межах господарської діяльності та виключно для здійснення операцій, які оподатковуються за основною ставкою та за нульовою ставкою, передбачених з послуг, отриманих від нерезидента, у розділі II декларації передбачено рядок 12.4 «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України».

Рядок 14.1 розділу II «Податковий кредит» декларації передбачений для відображення обсягів операцій з придбання з податком на додану вартість, які не призначаються для використання в господарській діяльності, в тому числі і для послуг, отриманих від нерезидента.

Виходячи з інформації, викладеної у запиті, має місце можливе допущення платником податку методологічної помилки при складанні податкової звітності, оскільки, як вказано платником, для відображення податкового кредиту з послуг, отриманих від нерезидента, ним використовується рядок 14.1 декларації.

<…>

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру