• Посилання скопійовано

Коментар

Затверджено наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. №596

З 01.07.2012 р. набрали чинності зміни до ПКУ, встановлені Законом від 24.05.2012 р. №4834-VI. Частина з них стосується ювелірів, яким надали право перебувати на спрощеній системі оподаткування і платити єдиний податок. Але одночасно набрали чинності зміни і до п. 293.3 ПКУ, яким встановлено: «для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі, визначеному абзацом третім цього пункту», а саме — 5%. З цього випливає, що одночасно платниками ЄП і ПДВ ювелірам бути не можна. Втім, встановлені зміни дозволяють ювелірам оптимістично дивитися вперед і ставити питання щодо переходу на спрощену систему оподаткування та щодо зміни групи платника ЄП. ДПСУ навела дві відповіді на запитання щодо переходу підприємців до III групи ЄП в узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. №596 (далі — УПК №596).

Перша відповідь стосується дій підприємців, які вже є платниками ЄП, але хочуть займатися і ювелірною справою. На жаль, поточна редакція ПКУ не містить окремої норми щодо того, в якій саме групі має перебувати підприємець-ювелір, який сплачує ЄП. Встановлена ставка ЄП 5% начебто говорить про те, що ювеліри-«спрощенці» повинні перебувати лише в третій групі платників ЄП, але прямо в ПКУ цього не сказано. Втім, ДПСУ у коментованій УПК №596 впевнена в тому, що ті підприємці, які належать до 1 та 2 груп платників ЄП, з метою здійснення ювелірної діяльності повинні перейти до 3-ї групи платників ЄП. Зробити це можна вже з 3-го кварталу 2012 року1.

1 Адже з 01.07.2012 р. набрали чинності зміни до пп. 298.1.5 ПКУ, якими з 01.07.2012 р. платникам ЄП дозволено за власним бажанням змінювати групу платників ЄП, до яких вони належать (звісно, за умов відповідності критеріям для перебування у певній групі, встановленим ст. 291 ПКУ).

Для цього треба подати заяву до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, в якому підприємець — платник ЄП бажає займатися ювелірною справою. На нашу думку, те саме стосується і підприємців 3-ї групи платників ЄП, які сплачують ЄП за ставкою 3% і одночасно є платниками ПДВ. Їм доведеться в такому ж порядку змінити не групу, а ставку ЄП з 3% на 5%. При цьому (згідно з пп. 298.1.5 ПКУ) в них анулюється свідоцтво платника ПДВ у порядку, встановленому ст. 184 ПКУ.

Друга відповідь стосується підприємців-ювелірів, які тільки хочуть перейти на спрощену систему оподаткування. ДПСУ говорить про те, що вони можуть здійснити такий перехід шляхом подання відповідної заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, в якому підприємець хоче займатися ювелірною справою на спрощеній системі оподаткування. Але тільки за певних умов:

1) відповідність критеріям перебування в 3-й групі платників ЄП (ст. 291 ПКУ);

2) анулювання свідоцтва платника ПДВ (якщо вони були платниками ПДВ);

3) такий перехід відбувається не частіше одного разу на рік.

Тобто, якщо підприємець на загальній системі оподаткування вже був протягом календарного року платником ЄП, навіть у іншій, ніж третя група платників ЄП, потім перейшов на загальну систему оподаткування, знову повернутися на спрощену систему оподаткування протягом такого самого календарного року він не зможе. Зверніть увагу: це також зміна, внесена до ПКУ Законом №4834 (раніше підставою для відмови у переході на ЄП був, зокрема, факт подання протягом календарного року більше як однієї заяви про перехід на ЄП — порівняйте чинну і попередню редакцію п. 299.9 ПКУ).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру