• Посилання скопійовано

Суть справи

Знову про курсові різниці — тепер в консультації ДПСУ
У коментованій Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. №574 (далі — УПК №574, див. «ДК» №32/2012), головний податковий орган розглядає питання щодо визначення курсових різниць (далі — КР) від перерахунку операцій в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти, причому як до 1 липня поточного року, так і після цієї дати. Пам'ятаймо, що саме до цієї дати прив'язані зміни до ПКУ, які стосуються, зокрема, і податку на прибуток та внесені славнозвісним Законом №4834 (див. «ДК» №28/2012). Питання це непросте, і ми писали про нього не раз. Розгляньмо, що ж нового (чи не зовсім) написали податківці в УПК №574.

ПДВ-шна «зобов'язалівка»: думка ДПС
Питання реєстрації платником ПДВ завжди було каменем спотикання чи не для більшості суб'єктів господарювання. Чи то через суперечливість податкових правил, чи то через різне читання податківцями та суб'єктами господарювання одних і тих самих невдало виписаних пунктів нормативно-правових актів... Але й нещодавнім корективам у ПКУ не вдалося майже нічого змінити в цьому питанні. Наразі маємо Узагальнюючу податкову консультацію (далі — УПК) №588 (див. «ДК» №32/2012), присвячену обов'язковій реєстрації осіб платниками ПДВ. Проаналізуймо її основні моменти.

Позовна давність і формування ПК
У коментованому листі від 06.04.2012 р. №10155/7/15-3417-03 (див. «ДК» №32/2012) ДПСУ зазначає, що у разі якщо залишок від'ємного значення ПДВ попередніх податкових періодів за неоплачені товари/послуги після завершення строку позовної давності є несплаченим, товари вважаються безоплатно отриманими, тож право на податковий кредит платник ПДВ втрачає. Викладемо наш погляд на таку ситуацію.

Мінфін повернувся до питання про МСФЗ
Коментованим листом від 29.05.2012 р. №31-08410-06-5/13634 (див. «ДК» №32/2012) Мінфін поставив собі за мету довести до широкого загалу методрекомендації щодо складення декларації з податку на прибуток підприємств з використанням даних бухобліку і дотриманням вимог МСФЗ. Проаналізуймо, наскільки йому це вдалося.

Участь у конкурсних торгах: практичні поради
При зміні в останні роки тендерного законодавства ми аналізували в основному ті з них, що стосувалися правового регулювання процедур державних закупівель. Сьогодні розглянемо особливості участі у таких закупівлях, а саме: у найскладнішій та публічній процедурі — конкурсних торгах. Сподіваємося, практичні поради, що містяться у статті, стануть у пригоді і учасникам процедур закупівель, і замовникам.

Кредит під заставу депозиту
Кредит під заставу депозиту наразі може запропонувати практично кожен банк. Для банку це найменш ризиковані кредити, а для клієнтів — реальна можливість отримати кредитні кошти, зокрема, за мінімальною процентною ставкою. У цій статті йдеться про отримання кредиту юридичними особами під заставу депозиту, який може належати як самому позичальникові, так і третім особам.

До змісту номеру