• Посилання скопійовано

Щодо надання роз'яснень з питання оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України в режимі тимчасового ввезення

Лист ДМСУ від 27.09.2011 р. №15/1-15.1/931-ЕП

Щодо надання роз'яснень з питання оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України в режимі тимчасового ввезення

Суттєво. Часткового звільнення від сплати мита при тимчасовому ввезенні товарів, визначених ст. 206 МКУ, не передбачено.

! Платникам ПДВ, що займаються ЗЕД

Департаментом митних платежів опрацьовано <...> лист <...> щодо надання роз'яснень з питання оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України в режимі тимчасового ввезення.

Оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України в режимі тимчасового ввезення, регулюється Податковим кодексом України, Митним кодексом України, Законом України «Про Єдиний митний тариф» та з приєднанням України до Конвенції про тимчасове ввезення також і на засадах, визначених цією Конвенцію.

Відповідно до статті 17 цієї Конвенції її положення встановлюють мінімальні пільги, що надаються. Вони не створюють перешкод для застосування більших пільг, що надаються або надаватимуться Договірними Сторонами односторонніми положеннями чи на підставі двосторонніх або багатосторонніх угод.

Відповідно до підпункту «а» підпункту 206.2.4 пункту 206.2 статті 206 Податкового кодексу України та статті 2 вищезазначеної Конвенції при тимчасовому ввезенні товарів, зазначених у статтях 117, 119 і 206 Митного кодексу України та в додатках B.1 — B.9, C і D до Конвенції про тимчасове ввезення, ПДВ не сплачується.

Згідно з підпунктом «б» підпункту 206.2.4 пункту 206.2 статті 206 Податкового кодексу України в разі тимчасового ввезення на митну територію України товарів з метою виробництва чи виконання робіт (крім підакцизних та визначених підпунктом «а» підпункту 206.2.4 пункту 206.2 статті 206 Податкового кодексу України) та відповідно до вимог статті 4 додатка E до Конвенції про тимчасове ввезення застосовується часткове умовне звільнення. Перелік товарів, щодо яких під час тимчасового ввезення на митну територію України застосовується часткове умовне звільнення від обкладення податком на додану вартість, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. №1195.

Статтею 23 Закону України «Про Єдиний митний тариф» установлено, що товари та інші предмети, що тимчасово ввозяться на митну територію України і призначені до зворотного вивезення за її межі у встановлені строки у незмінному стані або відремонтованому вигляді, пропускаються через митний кордон України без сплати мита.

Цією статтею встановлено звільнення для будь-яких товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України.

Разом з тим статтею 206 Митного кодексу України, який згідно зі статтею 3 Податкового кодексу України у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв'язку з оподаткуванням ввізним або вивізним митом операцій з переміщення товарів через митний кордон України, визнано податковим законодавством, визначено перелік товарів, щодо яких може надаватися дозвіл на тимчасове ввезення (вивезення) з умовним повним звільненням від оподаткування.

Враховуючи відсутність у податковому законодавстві норм щодо часткового оподаткування ввізним митом товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України, такі товари оподатковуються на загальних підставах.

З метою однозначного тлумачення порушеного питання Держмитслужба листом від 27.09.2011 р. №11.1/2-15/13523-ЕП направила відповідні роз'яснення керівникам митних органів.

Заступник директора Департаменту митних платежів М. ГАЙШУНОВ

До змісту номеру