• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

У разі вибуття ОЗ у зв'язку з повною амортизацією доходи не виникають
Є основні засоби, які вже повністю амортизувалися і зносилися. Чи можна їх списати за допомогою акта ліквідації? Чи не виникають при цьому податкові зобов'язання з ПДВ? Як ця операція відобразиться на фінансовому результаті? I що потрібно для того, щоб правильно списати (наказ, акт)?

У період перереєстрації до початку дії нового свідоцтва платник ПДВ використовує реквізити старого свідоцтва
Підприємство змінило назву й адресу, але ще не отримало нового свідоцтва платника ПДВ. Чи правильно зазначати всі старі реквізити до моменту отримання нового свідоцтва платника ПДВ?

Винагорода за цивільно-правовим договором оподатковується разом із зарплатою працівника
Уклали цивільно-правовий договір зі штатним працівником. Як оподатковувати винагороду за таким договором — сукупно із зарплатою чи окремо? На який рахунок перераховувати ПДФО, утриманий з виплат за цивільно-правовими договорами, — на «зарплатний» чи «податок від інших видів діяльності»? Як відображати у формі №1ДФ — двома рядками? I куди перераховувати утриманий ПДФО, якщо договір укладено не з працівником?

Сума туристичного збору відображається у документах на відрядження та не включається до податкових витрат
Працівник додав до авансового звіту чек та квитанцію за проживання з урахуванням туристичного збору. Наказ про відрядження не влаштував готель, бо не був засвідчений мокрою печаткою. Чи можна туристичний збір відносити на витрати у податковому обліку?

При розрахунках безпосередньо з провайдером дилер виступатиме виключно як представник
Уклали договір з провайдером через дилера. Договір з ТзОВ, а печатка стоїть дилера-ФОП. На рахунках і актах те саме: у шапці — реквізити ТзОВ, а печатка ФОП. Чи таке можливе? Чи можна такі суми брати до витрат? Чи треба у ФОП вимагати копії його документів про реєстрацію чи якісь інші документи?

Всі витрати, відображені в податковому обліку, мають підтверджуватись документально
Директор поповнив мобільний на 400 грн через термінал. Жодних чеків-квитанцій немає. Оператор мобільного зв'язку включив ці кошти до рахунка та ПН. Як відобразити у бухгалтерському та податковому обліку таку суму? Якщо через авансовий звіт на директора, то чи суму розглядати як додаткове благо із застосуванням «натурального» коефіцієнта та утриманням ПДФО? Чи можна просто зменшити суму в рахунку і ПН на цю суму і не показувати цих сум в обліках?

До змісту номеру