• Посилання скопійовано

Щодо введення в дію нової редакції IНКОТЕРМС-2010

Лист Мінекономіки від 18.07.2011 р. №4201-26/1134

Щодо введення в дію нової редакції IНКОТЕРМС-2010

Суттєво. Під час здійснення зовнішньоекономічної операції використання правил IНКОТЕРМС має обов'язковий характер.

! СГД

За дорученням Кабінету Міністрів України від 25.06.2011 р. №29624/1/1-11 Мінекономіки спільно із задіяними центральними органами виконавчої влади розглянуло <...> звернення <...> щодо обов'язковості застосування правил IНКОТЕРМС-2010 при укладенні договорів постачання між українським суб'єктом господарської діяльності та нерезидентом і між українськими суб'єктами господарської діяльності, а також щодо наслідків у разі невиконання вимог пункту 4 статті 265 Господарського кодексу України (далі — Кодекс) і повідомляє таке.

З набранням чинності Указом Президента України від 19.05.2011 р. №589 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» втратили чинність укази Президента України від 04.10.94 р. №567 «Про застосування Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів» і від 01.07.95 р. №505 «Про внесення змін до Указу Президента України від 4 жовтня 1994 року №567».

Застосування Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів (далі — правила IНКОТЕРМС) в Україні передбачено пунктом 4 статті 265 Господарського кодексу України, пунктом 10-1 статті 1 Митного кодексу України, пунктом 2.19 статті 2 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», статтею 8 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність», статтею 9 Закону України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» і статтею 14 Закону України «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну».

У зв'язку з цим суб'єкти господарської діяльності мають можливість укладати контракти, використовуючи при цьому правила IНКОТЕРМС будь-якої редакції, узгодженої сторонами контракту, у тому числі і Правила IСС з використання термінів для внутрішньої та міжнародної торгівлі в редакції 2010 року, які почали застосовуватися у світі з 01.01.2011 р.

Щодо порушених у запиті питань слід зазначити, що під час здійснення суб'єктом господарської діяльності зовнішньоекономічної операції згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2006 р. №80 «Про перелік документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України» для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, необхідно подати митну декларацію, зовнішньоекономічний контракт тощо. У митній декларації, затвердженій Постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. №574 «Про затвердження Положення про вантажну митну декларацію», передбачено графу «умови постачання», яка заповнюється відповідно до умов постачання згідно із зовнішньоекономічним контрактом, підписаним сторонами контракту.

Згідно з пунктом 1.5 Наказу Мінекономіки від 06.09.2001 р. №201 «Про затвердження Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів)» базисні умови постачання товарів (приймання-здавання виконаних робіт чи послуг) визначаються відповідно до Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів.

Таким чином, з урахуванням чинної нормативно-правової бази (під час здійснення зовнішньоекономічної операції) використання правил IНКОТЕРМС має обов'язковий характер.

Разом із тим законодавством України не передбачена відповідальність учасників господарських відносин за невикористання правил IНКОТЕРМС у договорах, укладених між українськими суб'єктами господарської діяльності.

Виконувач обов'язків голови комісії з проведення реорганізації Міністерства економіки України В. МУНТIЯН

До змісту номеру