• Посилання скопійовано

Суть справи

Помилки, які не впливають на розрахунки з бюджетом
У коментованому листі від 9 вересня 2011 р. №14/7/15-3417-04 (див. у «ДК» №43/2011) податківці надали свої рекомендації щодо виправлення помилок у додатку 5 — Розшифровках ПЗ та ПК у розрізі контрагентів (далі — Розшифровки), які не вплинули на правильність визначення показників декларації з ПДВ.
У такому разі значення підсумкових рядків Розшифровки, показники яких переносяться до декларації з ПДВ, не змінюється. Докладніше проаналізуймо це далі.

Коли стають суб'єктами первинного фінмоніторингу
Держфінмоніторинг України листом від 16.09.2011 р. №4614/0340-6-4 (див. у «ДК» №43/2011) роз'яснив два питання щодо набуття статусу суб'єкта первинного фінмоніторингу аудиторами, аудиторськими фірмами, підприємцями, які надають послуги з бухобліку.

Перевірки реєстрації ПН в Єдиному реєстрі
ДПСУ у додатку до листа від 23 вересня 2011 року №1332/7/22-1417/462 (див. у «ДК» №43/2011) надає Методичні рекомендації щодо документальної перевірки платників, які включили до складу ПК податкові накладні, що підлягають реєстрації у Єдиному реєстрі ПН, але не зареєстровані, та порядку оформлення їх результатів (далі — Методрекомендації).

Усе для сучасного бухгалтера у «Фінансовій Академії»: кабінет, клас та кімната відпочинку

Грошова позика співробітникові
Надання грошової позики співробітникові — досить поширена операція в Україні. Така позика буває безпроцентною і за плату (процентною). Позика грошей за плату є фінансовою послугою і може надаватися лише фінансовими установами. Тому ті працедавці, які не є фінансовими установами, можуть надати співробітникові лише безпроцентну грошову позику. Отже, розглянемо, як правильно документально оформити позику співробітникові, як відобразити операцію за поданням позики і її повернення в обліку і звітності.

Транспортно-заготівельні витрати — до собівартості
Підприємство гуртової торгівлі має автомобіль, що використовується для транспортування товарів значної номенклатури власними силами від постачальників на склад підприємства. Як правильно відобразити в обліку витрати з утримання та експлуатації такого автомобіля?

Угода про вивезення відходів не рятує від екоподатку
ДПАУ у своєму листі від 26.08.2011 р. №23116/7/15-2117 року (див. у «ДК» №43/2011) наполягає, що починаючи з 1 січня 2011 року підприємство, незважаючи на укладений договір з іншим підприємством (у т. ч. комунальним) на вивезення та розміщення на спеціально відведених місцях відходів (у т. ч. побутових), має нараховувати та сплачувати екологічний податок за тимчасове розміщення відходів. Докладніше розглянемо це питання далі.

Собівартість: практичні моменти від ДПАУ
Цього року бухгалтери повинні були декілька разів змінювати підхід до алгоритму визначення собівартості продукції. Як би податківці не намагалися «здружити» бухгалтерський та податковий облік, відмінності між ними існуватимуть і надалі. Автору довелося взяти участь у науково-практичному семінарі, присвяченому особливостям визначення собівартості продукції в умовах дії Податкового кодексу, який відбувся у м. Львові. Ось деякі цікаві моменти і враження від семінару.


До змісту номеру