• Посилання скопійовано

Що нового

ЄСВ на роялті та орендну плату не нараховується

! Платникам ЄСВ

ПФУ нагадав, що згідно з пп. 14.1.225 ПКУ роялті — будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютерні програми, інші засоби на носіях інформації. При виплаті роялті ЄСВ не нараховується.

Крім того, ПФУ заявив, що на суми виплат фізособам за договором найму (оренди) цивільно-правового характеру єдиний внесок не нараховується.

Лист ПФУ від 10.08.2011 р. №16534/03-20 див. у наступних числах «ДК»


Зміни в Iнструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Правління ПФУ внесло зміни до Iнструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-5. А саме:

1. У тексті Iнструкції свідоцтво про держреєстрацію юрособи й фізособи-підприємця замінено на витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

2. Уточнено, що фізособи-підприємці, в т. ч. ті, що обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

3. Установлено, що добровільно застрахована особа сплачує ЄСВ щомісяця в розмірі, установленому в договорі про добровільну участь, до 20 числа місяця, наступного за звітним.

4. Викладено у новій редакції Рішення про застосування штрафних санкцій за несплату, неповну або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів) (додаток 14).

Постанова Правління ПФУ від 19.09.2011 р. №26-1
набере чинності з дня опублікування (станом на 18.10.2011 р. не опублікована)


Iз внесків за договорами добровільного страхування — ЄСВ на загальних підставах

! Платникам ЄСВ

ПФУ дійшов висновку, що суми внесків за договорами довгострокового страхування належать до фонду оплати праці як виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі і відповідно є базою для нарахування єдиного внеску. Аргументи такі:

1) базою для нарахування ЄСВ є суми нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці»;

2) витрати в розмірі страхових внесків підприємств (крім випадків, зазначених у п. 3.5 Iнструкції зі статистики зарплати) на користь працівників, пов'язаних з добровільним страхуванням, належать до ФОП у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Це наводить на думку, що всі суми внесків, сплачених на медичне страхування та до недержавних пенсійних фондів, обкладаються ЄСВ у загальному порядку, хоча відповідно до п. 3.5 Iнструкції зі статистики зарплати не належать до ФОП.

Лист ПФУ від 26.08.2011 р. №17928/03-20, див. у наступних числах «ДК»


Зміни щодо перевірок аудиторів набрали чинності

! Суб'єктам аудиторської діяльності

Аудиторська палата вирішила ввести в дію зміни до Положення про зовнішні перевірки системи контролю якості аудиторських послуг з 01.10.2011 р., а не з 01.09.2012 р.

Нагадаємо, відповідно до змін під час здійснення перевірки контролери досліджують документи суб'єкта аудиторської діяльності відповідно до Програми перевірки системи контролю якості аудиторських послуг та заповнюють контрольний листок з оцінки відповідності системи контролю якості щодо дотримання Кодексу етики професійних бухгалтерів.

На період до 1 жовтня 2013 р. відбір завдань для перевірки суб'єктів аудиторської діяльності здійснюється виключно із завдань з обов'язкового та ініціативного аудиту.

У новій редакції викладено додаток 2 до Положення «Значення нормуючих коефіцієнтів та приклад розрахунку інтегрального коефіцієнта для формування Плану зовнішніх перевірок».

Рішення Аудиторської палати від 29.09.2011 р. №239/10


Використання електронного цифрового підпису не змінює порядку підписання договорів

! Фізичним та юридичним особам

Держкомпідприємництва нагадав, що електронний цифровий підпис використовується фізичними та юридичними особами — суб'єктами електронного документообігу для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі.

Використання електронного цифрового підпису є можливим для підписання договорів та інших документів.

Лист Держкомпідприємництва від 04.10.2011 р. №7774


Для звільнення від ПДВ транзитних послуг однією зі сторін договору має бути вантажовласник

! Отримувачам транзитних послуг

ДПС нагадала, що відповідно до п. 197.8 Податкового кодексу звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання послуг з перевезення пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також постачання послуг, пов'язаних із таким перевезенням.

На думку ДПАУ, з метою застосування п. 197.8 Кодексу при наданні послуг, пов'язаних із транзитним перевезенням вантажів, однією зі сторін договору, на підставі якого надаються такі послуги, повинен бути вантажовласник (отримувач транзитних послуг).

Послуги, які надаються сторонніми організаціями та на підставі окремих договорів підприємству, що надає послуги, пов'язані з транзитним перевезенням вантажів, не звільняються від обкладення ПДВ.

Лист ДПС від 20.09.2011 р. №246/7/15-3417-01 див. у наступних числах «ДК»


Лікарняний з позначкою «алкогольне сп'яніння» потребує уваги

! Комісіям із соцстрахування

Фахівці ФСС з ТВП повідомляють, що працівник не отримує фондівські лікарняні, якщо тимчасова непрацездатність (у зв'язку із захворюванням або травмою) сталася внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням.

Вони також підкреслюють, що позначка «алкогольне сп'яніння» є лише сигналом для комісії із соцстрахування для з'ясування причин і обставин, через які ця особа отримала травму або захворювання, що призвело до тимчасової непрацездатності, та встановлення наявності причинного зв'язку травми з вживанням алкоголю.

А в ситуації, якщо травма не пов'язана із вживанням алкоголю, допомога надається на загальних підставах. Якщо між травмою (захворюванням) та вживанням алкоголю встановлено зв'язок, комісія має відмовити у наданні допомоги.

Лист виконавчої дирекції Київського міського відділення ФСС з ТВП від 07.10.2011 р. №2966-07


Розкриття інформації про діяльність ПАТ на основі МСФЗ здійснюється щороку

! ПАО

ДКЦПФР звернула увагу на те, що, вперше складаючи звітність згідно з Міжнародними стандартами фінансової звітності за 2011 рік, публічне акціонерне товариство повинно ретроспективно перерахувати залишки на 1 січня 2010 року.

Оскільки ПАТ додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі МСФЗ, вони зобов'язані здійснити такі дії у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним.

До складу інформації про діяльність ПАТ на основі МСФЗ обов'язково включається річна фінансова звітність (повний комплект фінансових звітів) товариства, складена за МСФЗ. За бажання товариством додатково може розкриватися проміжна фінансова звітність, складена за МСФЗ.

Таким чином, обов'язкове розкриття інформації про діяльність ПАТ на основі МСФЗ здійснюється щороку починаючи зі звітності за 2011 р.

Лист Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.08.2011 р. №11/03/16082


ДАI знайшла підставу не повідомляти водіямпричину зупинки

! Водіям

ДАI вважає за можливе здійснення аудіо-, фото- чи відеофіксації водіями дій працівників Державтоінспекції під час оформлення ними адміністративних матеріалів та місць несення служби. Проте зазначені дії не повинні перешкоджати виконанню працівником ДАI своїх функціональних обов'язків.

Також ДАI нагадала випадки, у яких міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право зупиняти транспортні засоби, та зазначила, що працівник ДАI може не повідомляти про дійсну причину зупинення ТЗ, якщо водій або пасажири підозрюються в скоєнні злочину або причетності до ДТП.

Лист Державтоінспекції від 22.09.2011 р. №4/3-8731


ФСС з ТВП проти поділу путівок

! Застрахованим у ФСС з ТВП

ФСС з ТВП зауважує, що згідно з Порядком отримання застрахованими особами і членами їхніх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів ФСС з ТВП, комісія із соцстрахування може приймати рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування:

а) застрахованої особи та члена її сім’ї, що працює (дружина чи чоловік, які перебувають у шлюбі), у т. ч. на іншому підприємстві;

б) застрахованої особи та її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, який навчається у ВНЗ з денною формою навчання;

в) для двох застрахованих осіб, що працюють на одному підприємстві, за умови попереднього отримання письмового погодження адміністрації санаторно-курортного закладу і терміну лікування кожної особи не менше 12 діб.

Але зверніть увагу: ФСС з ТВП зазначає, що поділ путівок не гарантує і не забезпечує нормативного лікувально-відновлювального процесу, а тому не може бути прийнятним під час здійснення оздоровчого процесу застрахованих осіб та членів їхніх сімей за рахунок коштів Фонду.

Лист Виконавчої дирекції ФСС з ТВП від 02.08.2011 р. №01-16-2214 див. у наступних числах «ДК»


Зміни до Правил дорожнього руху

! Водіям

Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху, зокрема звужено перелік документів, які повинен мати при собі водій механічного транспортного засобу.

Власник транспортного засобу може передавати такий засіб у користування іншій особі, що має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, передавши їй реєстраційний документ на цей транспортний засіб.

На вимогу працівника міліції водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:

а) пред'явити (раніше — передати) для перевірки документи:

— посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

— реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних сил — технічний талон);

б) дати можливість перевірити номери агрегатів і комплектність транспортного засобу;

в) дати можливість оглянути транспортний засіб відповідно до законодавства за наявності на те законних підстав, у т. ч. провести з використанням спеціальних пристроїв (приладів) перевірку технічного стану транспортних засобів, які відповідно до законодавства підлягають обов'язковому технічному контролю.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.09.2011 р. №1029 чинна з 14.10.2011 р.


Затверджено порядок подання запиту на публічну інформацію до ПФУ

! Фізособам

ПФУ затвердив форми для подання запиту на отримання публічної інформації та порядок його подання. Отже:

1. Публічна інформація про діяльність ПФУ може надаватися в усній формі та у вигляді документованої інформації.

2. Запитувана інформація надається у формі, визначеній у запиті. Якщо такої можливості немає, то інформація надається у тому вигляді, в якому вона зберігається у Пенсійному фонді.

3. Відповідь на отриманий запит надається безкоштовно, у строк не пізніше 5 робочих днів з дня його отримання.

Але зверніть увагу: якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більше 10 сторінок, запитувач зобов'язаний відшкодувати фактичні витрати на їх копіювання та друкування.

Постанова ПФУ від 15.08.2011 р. №22-1
набере чинності з дня опублікування (станом на 18.10.2011 р. не опублікована)


Аудитори можуть нести відповідальність за вчинення корупційних діянь

! Аудиторам

Відповідно до Закону №3206 «Про засади запобігання і протидії корупції», суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є особи, які не є держслужбовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, але надають публічні послуги (аудитори, нотаріуси тощо).

Аудиторська палата зазначає, що нормами діючого законодавства термін «публічні послуги» щодо аудиторських послуг не встановлений.

Проте таким особам забороняється використовувати свої службові повноваження та пов'язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди або у зв'язку з прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб, зокрема:

1) неправомірно сприяти юридичним особам у здійсненні ними діяльності, одержанні субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів, пільг, укладанні контрактів (у т. ч. на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти);

2) неправомірно надавати перевагу юрособам у зв'язку з підготовкою проектів, виданням нормативно-правових актів та прийняттям рішень, затвердженням висновків.

Таким чином, Аудиторська палата застерігає, що у зв'язку з наведеними у Законі №3206 суб'єктним складом та ознаками корупційних діянь — до осіб, які несуть відповідальність за Законом №3206 за вчинення корупційних діянь, можуть бути прирівняні будь-які посадові особи аудиторських фірм, так само як і незалежні аудитори.

Лист Аудиторської палати від 19.09.2011 р. №2-850

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру