• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПА у Донецькій області від 07.07.2011 р. №12656/10/15-213

Як випливає з коментованого листа, податківці у Донецькій області неуважно читають нормативні акти, зокрема Закон №21171, та відповідно роблять неправильні висновки.

1 Закон України від 30.11.2000 р. №2117-III «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків».

Вони стверджують, що розділом V ПКУ не передбачено звільнення від обкладення ПДВ операцій з постачання дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей і такі операції підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах. Аргументуємо, чому ми не погоджуємося з таким висновком.

У преамбулі Закону №2117 сказано: «Закон регулює деякі питання фінансування заходів, пов'язаних з організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків, як виняток із загальних положень, установлених Податковим кодексом України». Відповідно до ст. 5 згаданого Закону він діє щороку в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року. А це означає, що операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів ФСС з ТВП, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій у цей період, підлягають звільненню від обкладення ПДВ. Тобто звільнення від ПДВ відбувається відповідно до ст. 2 Закону №2117, а не розділу V ПКУ. I як далі випливає з норм цієї ж ст. 2, «при цьому суми податку, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за придбання сировини та матеріалів для їх виробництва, відносяться до складу валових витрат1 і до податкового кредиту не включаються».

Але, якщо виробники здійснюють реалізацію дитячих святкових подарунків звичайним покупцям, торговим підприємствам з оплатою за рахунок коштів таких підприємств, така реалізація подарунків підлягає обкладенню ПДВ за ставкою 20%. Відповідно у виробника у цьому разі є право на ПК з ПДВ.

Увага, Довідник пільг №592 станом на 01.10.2011 р. містить пільгу за кодом 14010204, яка полягає в тому, що від обкладення ПДВ звільняються операції з поставки виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів ФСС з ТВП, профспілкових комітетів підприємств та організацій.

1 Щоправда, треба зазначити, що статті 1 та 2 Закону використовують неіснуючий з 1 квітня 2011 року термін — «валові витрати».

2 Лист ДПАУ від 29.09.2011 р. №59 «Довідник №59 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків та зборів станом на 01.10.2011 р.».

А це означає, що застосування пільги з ПДВ виробником та торговими підприємствами залежить від того, за рахунок яких коштів придбаваються дитячі подарунки та квитки на новорічно-різдвяні заходи.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру