• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ПФУ від 06.09.2011 р. №18726/03-2

Нагадаємо, що відповідно до ч. 10 ст. 9 Закону про ЄСВ днем сплати єдиного внеску вважається:

1) у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунка платника на відповідні рахунки Пенсійного фонду — день списання банком або Державним казначейством України суми платежу з рахунка платника незалежно від часу її зарахування на рахунок Пенсійного фонду;

2) у разі сплати єдиного внеску готівкою — день прийняття до виконання банком або іншою установою — членом платіжної системи документа на переказ готівки разом із сумою коштів у готівковій формі.

У частині 11 ст. 9 Закону про ЄСВ говориться, що в разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

А чи вважати сплату ЄСВ на помилковий рахунок несплатою? Фахівці ПФУ вважають, що так. I наполягають, що в цьому разі накладається і штраф у розмірі 10% від своєчасно несплачених сум (на підставі п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ), і пеня в розмірі 0,1% суми недоплати за кожен день прострочення (згідно з ч. 10 та ч. 13 ст. 25 вищезгаданого Закону про ЄСВ).

У коментованому листі зазначається, що виправити ситуацію слід, подавши заяву до територіального відділення ПФУ з проханням перезарахувати гроші на правильний рахунок. Саме так слід вчинити згідно з п. 9 Постанови №21-11, тобто подати заяву в момент виявлення помилки. Оскільки ЄСВ перераховується на рахунки Держказначейства, фахівці ПФУ не так оперативно, як у минулому, відстежують платежі.

1 Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. №21-1.

Все-таки радимо страхувальникам бути дуже обережними, адже кожен день затримки через помилку у платіжному документі, вчинену платником ЄСВ, призводить до значних штрафів. Нагадаємо, що в разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені п. 1 ч. 12 ст. 25 Закону про ЄСВ, а саме: нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка зазначених сум, розрахована за кожен день прострочення їх перерахування (зарахування), та накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не зарахованих (не перерахованих) сум.

При цьому чи платить платник самостійно, чи штраф накладає районний ПФУ — різниці немає.

Посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір і ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (ч. 11 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Відповідно до ст. 165-1 КпАП за вищенаведені порушення на посадових осіб підприємства накладатиметься штраф у розмірі від 20 до 30 н. м. д. г. (від 340 грн до 510 грн). Повторне за рік (після накладення відповідного адмінстягнення) вчинення таких порушень призведе до штрафу в розмірі від 30 до 40 н. м. д. г. (від 510 грн до 680 грн).

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру