• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДМСУ від 27.09.2011 р. №15/1-15.1/931-ЕП

Норма п. 1.2 ПКУ говорить про те, що правила оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, визначаються ПКУ, крім обкладення ввізним (імпортним) митом або вивізним (експортним) митом, які встановлюються МКУ та іншими законами з питань митної справи.

Оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України в режимі тимчасового ввезення, регулюється ПКУ, МКУ, Законом про Єдиний митний тариф1 та з приєднанням України до Конвенції про тимчасове ввезення2 — також і на засадах, визначених цією Конвенцією.

1 Закон України від 05.02.92 р. №2097-XII «Про Єдиний митний тариф».

2 Конвенція про тимчасове ввезення від 26.06.90 р., дата набрання чинності 22.09.2004 р., про приєднання України до Конвенції див. Закон від 24.03.2004 р. №1661-IV.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 204 МКУ тимчасове ввезення (вивезення) є митним режимом, «...відповідно до якого товари можуть ввозитися на митну територію України чи вивозитися за межі митної території України з обов'язковим наступним поверненням цих товарів без будь-яких змін, крім природного зношення чи втрат за нормальних умов транспортування».

Розберімося, який пільговий режим для тимчасового ввезення передбачено чинним законодавством у частині ПДВ та ввізного мита.

Ставки ввізного мита визначаються тим, який саме товар ввозиться на територію України:

— при тимчасовому ввезенні товарів, зазначених у статтях 117, 119 і 206 МКУ та в додатках B.1 — B.9, C і D до Конвенції про тимчасове ввезення, ввізне (імпортне) мито не сплачується відповідно до ст. 23 Закону про Єдиний митний тариф та ст. 2 Конвенції;

— тимчасове ввезення на митну територію України інших товарів здійснюється зі сплатою мита за ставками, чинними на день подання МД.

Стаття 23 Закону про Єдиний митний тариф звільняє від сплати мита товари та інші предмети, що тимчасово ввозяться на митну територію України і призначені для зворотного вивезення за її межі у встановлені строки у незмінному стані або відремонтованому вигляді, а також товари та інші предмети, що тимчасово вивозяться за межі митної території України та призначені для зворотного ввезення на цю територію у встановлені строки у незмінному стані. Отже, у разі якщо підприємство продає нерезиденту обладнання, потім за гарантією завозить його на територію України в режимі тимчасового ввезення з метою його ремонту, що повертає йому первісні характеристики, таке ввезення буде звільнене від сплати ввізного мита.

При тимчасовому ввезенні перелічених вище товарів, а також повітряних суден, які ввозяться на митну територію України українськими авіакомпаніями за договорами оперативного лізингу, ПДВ не сплачується відповідно до ч. «а» пп. 206.2.4 ПКУ та ст. 2 Конвенції.

Відповідно до ч. «б» пп. 206.2.4 ПКУ в разі тимчасового ввезення на митну територію України товарів з метою виробництва чи виконання робіт (крім підакцизних та визначених ч. «а» пп. 206.2.4 ПКУ) та відповідно до вимог ст. 4 додатка E до Конвенції про тимчасове ввезення застосовується часткове умовне звільнення. Конкретний перелік товарів, щодо яких під час тимчасового ввезення на митну територію України застосовується часткове умовне звільнення від обкладення ПДВ, затверджено Постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1195.

У коментованому листі Держмитслужба наголошує, що ст. 206 МКУ визначено конкретний перелік товарів, щодо яких може надаватися дозвіл на тимчасове ввезення (вивезення) з умовним повним звільненням від оподаткування. Наприклад, до такого переліку входять товари, призначені для демонстрації або використання на виставках, ярмарках, конференціях або інших подібних заходах.

Згідно зі ст. 3 ПКУ Митний кодекс у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв'язку з обкладенням ввізним або вивізним митом операцій з переміщення товарів через митний кордон України, визнано складовою частиною податкового законодавства.

Отже, доходить висновку Держмитслужба, з огляду на відсутність у податковому законодавстві (і в МКУ, і в ПКУ) норм щодо часткового обкладення ввізним митом товарів, що тимчасово ввозяться на митну територію України, поставки таких товарів оподатковуватимуться на загальних підставах.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру