• Посилання скопійовано

Щодо бухгалтерського обліку фінансових витрат

Лист Мінфіну від 16.02.2011 р. №31-34020-07-16/4220

Щодо бухгалтерського обліку фінансових витрат

Суттєво. Кваліфікаційним активом є актив, який обов'язково потребує суттєвого часу для його створення. При створенні кваліфікаційного активу суттєвим вважається час, який становить більше ніж 3 місяці.

! Юридичним особам

Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит щодо бухгалтерського обліку фінансових витрат повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 31 «Фінансові витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2006 р. №415 (далі — Положення), суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності та юридичними особами, що не займаються підприємницькою діяльністю (крім бюджетних установ), фінансові витрати визнаються витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані (визнані зобов'язаннями). Iнші юридичні особи фінансові витрати визнають витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані (визнані зобов'язаннями), крім фінансових витрат, які капіталізуються.

Відповідно до Положення кваліфікаційним активом є актив, який обов'язково потребує суттєвого часу для його створення.

Згідно з Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку фінансових витрат, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2010 р. №1300 (далі — Методичні рекомендації), при створенні кваліфікаційного активу суттєвим вважається час, який становить більше ніж 3 місяці.

Таким чином, якщо зазначений вид продукції буде визнано кваліфікаційним активом, то фінансові витрати, пов'язані з його створенням, підлягатимуть капіталізації відповідно до зазначеного Положення і Методичних рекомендацій.

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку О. КАНЦУРОВ

До змісту номеру