• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 25.02.2011 р. №2525/5/16-1516

Коментований лист стосується дуже суперечливого питання, яке турбує не тільки виконавців інженерних та інжинірингових послуг (а саме ці послуги виділено у листі), але й усіх платників ПДВ, зокрема покупців таких послуг. Адже відображений ПК за такими послугами може бути не визнано. Приміром, послуги з розроблення проектної документації для будівництва (архітектурно-проектні роботи) у листі ДПАУ від 13.01.2011 р. №748/7/16-1517-19 («ДК» №9/2011) не передбачені як такі, що належать до інжинірингових послуг та підлягають обкладенню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%. А Мінрегіонбуд, своєю чергою, у листі від 26.01.2011 р. №3 підтвердив це (з посиланням саме на згаданий лист ДПАУ), хоча й зауважив, що «з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства необхідно звертатися до органів державної податкової служби». Розгляньмо ситуацію докладніше.

Зразу ж нагадаємо, що відповідно до пп. 196.1.14 ПКУ не є об'єктом оподаткування послуги, зазначені у пп. «в» п. 186.3 ПКУ. До таких послуг належать консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем. Як бачимо, перелік послуг є доволі великим і досить узагальненим. Тому у платників дуже часто виникають запитання щодо віднесення того чи іншого виду послуг до цього переліку та їх оподаткування/неоподаткування.

У коментованому листі ДПАУ не вдається до докладного аналізу щодо пільгування якихось конкретних видів послуг, але ж платників ПДВ більше цікавить саме те, які конкретно послуги належать до звільнених.

У цьому сенсі порівняємо визначення інжинірингових послуг, надані у чинних нормативних документах:

1) відповідно до пп. 14.1.85 ПКУ інжиніринг — це надання послуг (виконання робіт) із:

— складення технічних завдань, проектних пропозицій;

— проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень;

— виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів;

— розроблення технічної документації;

— проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології;

— надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт;

— надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами);

2) згідно із ст. 1 Закону про архітектурну діяльність1 інжинірингова діяльність у сфері будівництва (інжиніринг) — це діяльність з надання послуг інженерного та технічного характеру, до яких належать:

— проведення попередніх техніко-економічних обґрунтувань і досліджень;

— експертиза проекту;

— розробка програм фінансування будівництва;

— організація виготовлення проектної документації;

— проведення конкурсів і торгів;

— укладання договорів підряду;

— координація діяльності всіх учасників будівництва;

— здійснення технічного нагляду за будівництвом об'єкта архітектури;

— консультації економічного, фінансового або іншого характеру;

3) відповідно до п. 4 Переліку №4512 інжинірингові роботи та послуги в будівництві включають функції генерального розробника, підрядчика та обстеження будівель, споруд і мереж.

1 Закон України від 20.05.99 р. №687-ХIV «Про архітектурну діяльність».

2 Перелік окремих видів проектних та будівельно-монтажних робіт, інженерних вишукувань для будівництва, надання інжинірингових та інших послуг, які потребують відповідної атестації виконавця. Iнжинірингові роботи та послуги у будівництві, затверджений постановою КМУ від 06.04.98 р. №451.

У Переліку також окремо визначено склад інженерних вишукувань та проектних робіт.

Як бачимо, різні нормативні документи визначають різний склад інжинірингових послуг, тому виконавцям таких послуг, як і, до речі, всіх інших, зазначених у пп. «в» п. 186.3 ПКУ, рекомендуємо звертатися за роз'ясненнями у кожному конкретному випадку до органів ДПС та керуватися з метою оподаткування саме такими податковими консультаціями. Пам'ятайте, що відповідно до п. 52.2 податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися винятково платником податків, якому надано таку консультацію (див. «ДК» №14/2011).

Наталія КУЦМIДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру