• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни в П(С)БО
Наказом Мінфіну від 18.03.2011 р. №372 внесено зміни до низки П(С)БО. I хоча вони досить незначні та ще не набрали чинності (вводяться в дію з дня опублікування), їх аналіз вартий уваги. Насамперед ці зміни стосуються визначення собівартості реалізованої продукції за прямими витратами. Проаналізуймо ці нововведення.

Огляд листів Мінфіну
Мінфін роз'яснив окремі питання обліку ПДВ у бухгалтерському обліку, а також відображення активів у фінансовій звітності. Розгляньмо їх докладніше.

Штрафні санкції за неіснуючі порушення?
Боротьба за штрафування платників податків за наслідками перевірок за попередні періоди триває. Маємо чергову позицію ДПАУ щодо штрафів за порушення минулих періодів, яких не було в Законі про прибуток та Законі про ПДВ, але які передбачені ПКУ.

Нова форма з податкових пільг
Під час рекламної кампанії стосовно Податкового кодексу України (далі — ПКУ) особливо підкреслювалося, що після його ухвалення підприємствам надаватиметься неймовірна кількість різноманітних податкових пільг. Розглянемо, що ми маємо насправді і як обліковуються отримані податкові пільги.

Перевірки ФСС з ТВП
У межах своїх повноважень, визначених ст. 11 Закону №2240, правління ФСС з ТВП затвердило два нормативні документи, що регламентують порядок здійснення перевірок. Перший із них, затверджений постановою правління ФСС з ТВП №29, — це Iнструкція, що регламентує порядок проведення перевірок страхувальників (далі — Iнструкція №29). Другий — Постанова ФСС з ТВП №30 — це Порядок, що регулює механізм проведення перевірок отримувачів коштів Фонду — підприємств, установ, організацій (у тому числі громадських об'єднань) — щодо використання коштів Фонду.

Відповідальність при обчисленні та сплаті ЄСВ
Визначені Законом про ЄСВ платники зобов'язані своєчасно та у повному обсязі обчислювати, нараховувати і сплачувати єдиний соціальний внесок. Альтернатива — притягнення до відповідальності. I хоча кожен бухгалтер скрупульозно ставиться до своїх трудових обов'язків, на практиці трапляються випадки помилок і порушень у сфері нарахування та сплати ЄСВ. Щоб запобігти неприємним наслідкам, слід знати як загальні, так і особливі випадки притягнення до відповідальності, а також розміри штрафних санкцій, порядок їх застосування тощо.

До змісту номеру