• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 06.04.2011 р. №9497/7/16-1517

«ДК» вже неодноразово писав про механізм заповнення та надавав приклади заповнення ПН при здійсненні різних господарських операцій1.

1 «ДК» №04/2011, №06/2011, №13/2011.

У своєму листі від 06.04.2011 р. №9497/7/16-1517 ДПАУ надає роз'яснення щодо заповнення всіх реквізитів податкової накладної із посиланням на нормативну базу.

Так, на нашу ГЛ надходило багато запитань: як нумерувати ПН, з якого боку починати запис — зліва чи справа, що треба ставити в порожніх комірках — нулі чи прочерки? У коментованому листі податківці відповідають, що при заповненні номера податкової накладної заповнюються клітинки, які розташовані зліва від знака «/», починаючи з тих, що ближче до знака «/». Крім того, за наявності порожніх клітинок вони не заповнюються нулями, а мають залишатися порожніми. Фактично найбільший номер ПН може бути 9'999'999. Податківці підкреслюють, що номер ПН повинен мати не більше 7 цифр і не може містити літер, ком, дужок, тире, знаків дробу чи інших символів. Зверніть увагу: нумерацію ПН можна кожен місяць починати з №1. Водночас за вибором платника можна вести наскрізну нумерацію податкових накладних увесь рік.

У номері податкової накладної справа від знака «/» для спецрежимників передбачено 4 клітинки (для коду відповідної діяльності для суб'єктів спецрежиму та коду філії). Для спецрежимників першою має заповнюватися та клітинка, що справа від знака «/» ПН. Якщо ж платник не є суб'єктом спецрежиму, у першій з чотирьох клітинок нуль не ставиться, клітинка не заповнюється і залишається порожньою. Філії у цьому разі мають свої особливості: оскільки для заповнення номера філії форма ПН передбачає три клітинки, номер філії має заповнюватися повністю, отже, якщо номер філії двозначний, то він має починатися з нуля. Наприклад, філія з кодом 17 при виписуванні ПН №5 нумеруватиме її так: 5/017.

Багато запитань викликало заповнення реквізиту «Дата». У коментованому листі нарешті висвітлена чітка позиція податківців з цього питання. Дата заповнюється в клітинках у форматі ДДММРРРР, де ДД — число (01 — 31), ММ — місяць (01 — 12), рік (2011 — ...) Крапки, тире, а також будь-які інші розділові знаки в жодній з клітинок поля «Дата» не ставляться. Наприклад: 14 квітня 2011 року — 14042011.

Для номера телефону контрагентів передбачено 10 знаків, має бути зазначено код міста, а цифра «8» опускається. Наприклад, 0445282018. У ПН передбачено зазначення тільки одного номера телефону контрагента!

Неоднозначною була ситуація з відсутністю договору: що проставляти в номері та виді договору в разі, коли самого договору немає, адже багато господарських операцій здійснюються на підставі рахунка-фактури? ДПАУ відповідає:

1) якщо номера договору немає, то в полі «№» рядка «Вид цивільно-правового договору» слід ставити прочерк;

2) усна угода сторін щодо придбання товару за безготівковий рахунок з наступною оплатою через банк або з оплатою готівкою теж є договором купівлі-продажу.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру