• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 18.03.2011 p. №7634/7/16-1517-18

Головний податковий орган запитали про порядок застосування пп. «є» п. 186.3 ПКУ. Загалом пункт встановлює/визначає місце постачання зазначених у цьому пункті послуг. Таким місцем вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. Причому серед перелічених послуг є і згадані в підпункті «є» — «надання посередницьких послуг від імені та за рахунок іншої особи або від свого імені, але за рахунок іншої особи, якщо забезпечується надання покупцю послуг, перерахованих у цьому підпункті».

Питання, яке розглядається в коментованому листі, стосується обкладення ПДВ агентської винагороди нерезиденту, яку йому виплачує резидент за отримані від такого нерезидента агентські послуги. Тобто чи не розглядатиметься в цьому разі такий собі «імпорт» послуг з обкладенням ПДВ відповідно до п. 187.8 та п. 198.2 ПКУ?

Так, справді, загальним правилом визначення місця постачання послуг, встановленим п. 186.4 ПКУ, зазначено, що таким місцем є місце реєстрації постачальника, крім операцій, наведених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ. В коментованому листі йдеться, що у «спеціальних» пунктах 186.2 і 186.3 ПКУ агентські послуги, надані нерезидентом (агентом) згідно із агентською угодою, не перелічені, а отже, діє «загальне» правило визначення місця постачання згаданої послуги з п. 186.4 ПКУ — місце реєстрації постачальника.

Оскільки так званим постачальником виступає нерезидент, значить, місцем постачання цих послуг буде місце реєстрації агента, тобто за межами митної території України. Це, своєю чергою, означає, що виплата винагороди (чи підписання акта про отримані від нерезидента агентські послуги) не є об'єктом обкладення ПДВ. Правда, посередницькі послуги (розумій — винагороди за посередницькими договорами) згадуються в пп. «є» п. 186.3 ПКУ, і ми це вже зауважували. Але такі посередницькі послуги мають забезпечувати надання покупцю послуг, перерахованих виключно в п. 186.3 ПКУ. Тобто якщо агентом виступатиме нерезидент, який від імені резидента (або і від свого імені, але за рахунок резидента) надає іншій особі (покупцю послуги), наприклад, телекомунікаційні послуги, то отримувачем послуги (ще раз повторимося — винагороди нерезиденту за таку агентську послугу) буде резидент. А отже, в цьому разі загальне правило (п. 186.4 ПКУ) не діятиме і місце здійснення такої операції вважатиметься територією України, тобто вона обкладатиметься ПДВ з урахуванням ст. 208 ПКУ. Чомусь на такі особливості в коментованому листі увагу не звернули.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру