• Посилання скопійовано

ПН при сплаті фізосіб за Інтернет

ТОВ, платник податку на прибуток та ПДВ, надає послуги з надання доступу до Інтернету. Кошти від абонентів-фізосіб зараховуються від різних платіжних систем згідно з реєстрами на поточний рахунок. У бухгалтерській програмі на кожного абонента під кожну оплату складається податкова накладна і наприкінці місяця виписується акт наданих послуг. Чи можна складати одну ПН на всіх абонентів за день чи одну за місяць?

Зведена ПН на ритмічні чи безперервні постачання

Зведена податкова накладна за місяць може складатися на покупців, якщо постачання товарів, послуг таким покупцям мають безперервний або ритмічний характер (див. п. 201.4 ПКУ).

Зведену податкову накладну складають на кожного окремого покупця, а не на всіх покупців. Тому така податкова накладна в описаній нами ситуації застосовуватися не може.

ПН за щоденними операціями

Відповідно до п. 201.4 ПКУ, податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо не була складена на ці операції) у разі:

1) здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій або через банк, небанківського надавача платіжних послуг чи платіжний пристрій (безпосередньо на рахунок постачальника);

2) виписування транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платникові податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких установлена міжнародними стандартами;

3) надання платнику податку касових чеків, що містять суму постачених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Згідно із Законом про електронні комунікації, послуга доступу до Інтернету належить до послуг зв’язку. Тому в описаній ситуації, на наш погляд, підприємство має дві підстави скористатися можливістю складати податкові накладні за щоденними підсумками операцій — першу та другу з наведеного вище списку.

Таким чином, в описаній ситуації ТОВ може складати податкові накладні за щоденними підсумками операцій, відображаючи у ПН усю суму отриманих платежів протягом відповідного дня.

Особливості складання ПН за щоденними підсумками

Дивимося запитання в ЗІР (підкатегорія 101.16): «Який порядок заповнення податкових накладних за щоденними підсумками операцій, в тому числі у разі здійснення платником як оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів/послуг, так і звільнених від оподаткування?».

ДПС відповідає: для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складають окремі податкові накладні, тобто при одночасному постачанні одному отримувачу (покупцю) як оподатковуваних товарів/послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, постачальник (продавець) складає окремі податкові накладні.

У ПН, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини роблять позначку «Без ПДВ».

Зазначене не поширюється на операції з постачання товарів/послуг, до яких одночасно застосовуються як нульова ставка, так і основна та/або ставка 7 та/або ставка 14 відс., крім випадків, передбачених Порядком №1307. Тоді складають одну податкову накладну, в якій заповнюють відповідні графи табличної частини розділу Б.

Операції, що оподатковуються за нульовою, основною ставкою, ставками 7 або 14 відс., відображають в окремих рядках табличної частини розділу Б податкової накладної.

До розділу Б податкової накладної вносять дані у розрізі опису (номенклатури) постачання товарів/послуг, а саме:

— у графі 2 наводять опис (номенклатуру) товарів/послуг продавця;

— у графах 3.1, 3.3 — код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг;

— у графах 4 та 5 — одиницю вимірювання товарів/послуг;

— у графі 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

— у графі 7 — ціну постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;

— у графі 8 — код ставки, зокрема:

— 20 — у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою,

— 7 — у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7 відс.,

— 14 — у разі здійснення операцій з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню за ставкою 14 відс.,

— 902 — у разі здійснення операцій з постачання на митній території України товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою,

— 903 — у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування;

— графу 9 заповнюють у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ;

— у графі 9 зазначають код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної;

— у графі 9 у разі здійснення пільгових операцій, які не внесені до згаданих довідників (у зв’язку із запровадженням нової пільги) станом на дату складання податкової накладної, проставляють умовний код «99999999», а у відведеному полі зазначають відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачено звільнення від оподаткування;

— у графі 10 — обсяг постачання (базу оподаткування) без урахування ПДВ;

— у графі 11 — суму ПДВ.

До розділу А податкової накладної (рядки I — XII) вносять узагальнюючі дані за операціями на які складають таку податкову накладну, а саме:

— у рядку I фіксують загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;

— у рядках II — V зазначають суми ПДВ, нараховані виходячи з обсягів постачання, зазначених у рядках VI — VIII;

— у рядках VI — XI наводять загальні обсяги постачання товарів/послуг у розрізі кодів ставок, зазначених у графі 8 розділу Б податкової накладної.

У разі складання податкової накладної на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, рядки II — X не заповнюють.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про електронні комунікації — Закон України від 16.12.2020 №1089-IX «Про електронні комунікації».
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру