• Посилання скопійовано

Суть справи

Пільга з прибутку для сільгоспвиробників
Пунктом 57 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ передбачено тимчасове, до 01.01.2027, звільнення від оподаткування прибутку сільгосптоваровиробників від розведення свійської птиці, перепелів та страусів тощо. Зрозуміло, що пільгу можуть отримати лише платники податку на прибуток. Розгляньмо особливості застосування цієї пільги.

Зміни до ПКУ з 1 березня: аналіз Закону №3553
1 березня 2024 року набирає чинності Закон №3553. Здебільшого він приводить норми ПКУ у відповідність до чинного Закону про Митний тариф (у частині кодів УКТ ЗЕД). Це стосується акцизного податку, пільг з ПДВ та податку на прибуток.

Окремий облік роздрібної готівки
Нові субрахунки до рахунку 30 «Готівка» призначені для обліку готівкової виручки у гривнях та в іноземній валюті, яка зареєстрована через РРО.

Сплата ПДФО за підрозділ за місцем реєстрації
Підприємство зареєстроване в Києві, а діяльність провадить у Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації — у Києві. Які можуть бути наслідки цього?

Оновлення Звітупро КО і додатка ТЦ
Мінфін наказом від 07.12.2023 №673 виклав у новій редакції форми Звіту про контрольовані операції та додатка ТЦ до декларації з податку на прибуток. Оновлені форми діють з 06.02.2024.

Несплата земподатку і статус «єдинника»
Анулювання реєстрації платником ЄП через несплату податку за землю як наслідок проведення камеральної перевірки, ще й без можливості оскаржити таке рішення, є порушенням вимог ПКУ. Такої позиції дотримується наразі ВС.

Дати накладних за тривалого перевезення
Постачальник склав ТТН на перевезення пального датою 22.12.2023, видаткова накладна складена 25.12.2023 та акцизна накладна — 25.12.2023. Пальне за договором отримується на території покупця. Фактична дата отримання — 25.12.2023, що зафіксовано в ТТН та у видатковій накладній. Чи буде помилкою, якщо дата ТТН та видаткової накладної різні, а акцизна накладна складена датою фактичного отримання?

ПН при сплаті фізосіб за Інтернет
ТОВ, платник податку на прибуток та ПДВ, надає послуги з надання доступу до Інтернету. Кошти від абонентів-фізосіб зараховуються від різних платіжних систем згідно з реєстрами на поточний рахунок. У бухгалтерській програмі на кожного абонента під кожну оплату складається податкова накладна і наприкінці місяця виписується акт наданих послуг. Чи можна складати одну ПН на всіх абонентів за день чи одну за місяць?

Сертифікат форс-мажору: використання у спорах
Суди вважають, що сертифікат ТПП має бути отриманий у строк, установлений у договорі. Треба також мати докази того, що саме форс-мажор унеможливлює виконання зобов’язання за договором (знищення активів, припинення госпдіяльності тощо).

Мотиваційний бонус від нерезидента: ПДВ
Підприємство — платник ПДВ на підставі договорів отримує за актом з надання маркетингових послуг від українських підприємств інформацію про продажі брендових товарів. Надалі зібрану інформацію передає нерезидентові за окремим договором із ним. В оплату за зібрану інформацію нерезидент перераховує підприємству бонус в євро. З цих коштів підприємство частину залишає собі, а іншу частину в гривнях сплачує українським постачальникам. Що з ПДВ?

Дивіденди готівкою, знятою з картки
Готівка з корпоративної картки для виплати дивідендів фізособам — учасникам ТОВ підтверджується банківською випискою з рахунку, а обґрунтованість здійснення таких витрат — авансовим звітом, затвердженим керівником ТОВ. Такого висновку дійшов ВС.

Як оформити мультимодальну CMR
ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагона у Львові та перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?

Оплата роботи у вихідний у відрядженні
Як оплачувати години роботи у вихідний день водію, який перебуває у відрядженні? Як враховувати таку оплату в розрахунку оплати відрядження наступного місяця?

До змісту номеру