• Посилання скопійовано

Виключення учасника з ТОВ/ТДВ за борги

Виключення учасника з ТОВ/ТДВ через несплату внеску до СК, прийняте без урахування голосу такого учасника, має підтверджуватися даними бухобліку та протоколом загальних зборів*.

Затягування сплати внеску до СК з боку учасників — не така вже й унікальна ситуація. Проте товариству потрібні активи. А решта учасників, які сумлінно зробили свій внесок, не згодні з тим, що порушники установчого договору мають рівні з ними права з управління товариством та розподілу його прибутку.

* Постанова ВС від 24.06.2024 у справі №420/11912/23.

Чи можна виключити порушника зі складу учасників і як це правильно оформити, щоб не порушити закон? Розглянемо на прикладі свіжого рішення ВС.

Зміст справи

У складі учасників ТОВ з’явилася нова особа. Згідно з протоколом загальних зборів від 06.06.2016 вона подала заяву про вступ до товариства з бажаним внеском до статутного капіталу у розмірі 63 000 грн. І ТОВ включив її до складу учасників.

Також на цих зборах вирішено:

— збільшити розмір статутного капіталу ТОВ, який сформовано у повному обсязі за рахунок внесків діючим учасником у розмірі 63 000 грн та новим учасником — також у розмірі 63 000 грн. Після збільшення статутний капітал ТОВ становить 126 000 грн;

— перерозподілити частки у статутному капіталі ТОВ з урахуванням того, що 100% статутного капіталу сформовано таким чином: діючим учасником — 63 000 грн, 50%; новим учасником — 63 000 грн, 50%;

— внести відповідні зміни до статуту товариства, який викладено у новій редакції;

— доручити директору товариства провести державну реєстрацію змін до статуту товариства, а також внести зміни до відомостей про товариство, які містяться в ЄДР.

У зв’язку з прийняттям нового Закону про ТОВ/ТДВ уже 30.05.2019 відбулися загальні збори учасників ТОВ, на яких затверджено нову редакцію статуту, приведену у відповідність до нового закону.

І тепер нова редакція містила такі відомості у разі прострочення внесення вкладу чи його частини:

1) виконавчий орган товариства має надіслати йому письмове попередження про прострочення;

2) попередження має містити інформацію про не внесений своєчасно вклад чи його частину та додатковий строк, наданий для погашення заборгованості;

3) додатковий строк, наданий для погашення заборгованості, встановлюється виконавчим органом товариства чи статутом товариства, але не може перевищувати 30 днів.

На виконання нових вимог статуту ТОВ саме 09.09.2021 на адресу нового учасника складено попередження про прострочення заборгованості, в якому, зокрема, повідомлено, що директор ТОВ надає додатковий строк для погашення заборгованості до 17.09.2021.

28.11.2022 товариство надіслало на адресу нового учасника листа, в якому нагадало, що раніше він отримав попередження про прострочення вкладу до статутного капіталу товариства і йому надали додатковий строк для погашення заборгованості у розмірі 63 000,00. А також що на 29.12.2022 скликаються позачергові загальні збори учасників товариства, до порядку денного яких включено такі питання:

— про примусове виключення зі складу засновників (учасників) ТОВ нового учасника, який має заборгованість із внесення вкладу до статутного капіталу товариства;

— про проведення державної реєстрації змін у складі учасників ТОВ, які містяться у відомостях ЄДР.

29.12.2022 ТОВ провело позачергові загальні збори учасників, на яких ухвалило рішення:

— виключити нового учасника твариства, розмір частки якого — 63 000,00, який володіє 50% голосів;

— затвердити зменшений розмір статутного капіталу товариства у розмірі 63 000;

— здійснити держреєстрації змін, які містяться у відомостях ЄДР.

Утім, попри виконання всіх вимог статуту ТОВ, суди визнали такі дії неправильними, а дії нотаріуса, який проводив держреєстрацію змін до складу учасників ТОВ, — незаконними. Спробуємо з’ясувати, у чому ж проблема.

Закон щодо виключення учасника

Якщо рішення про виключення учасника ухвалюють без урахування голосу(ів) учасника(ів) у зв’язку з настанням певної обставини, держреєстратору (нотаріусу) подають документ, що підтверджує настання такої обставини (абз. 18 ч. 5 ст. 17 Закону №755).

Отже, крім протоколу про виключення учасника з ТОВ у разі несплати внеску своєчасно протягом додаткового строку, встановленого керівником ТОВ, треба підтвердити таку обставину. Але яким документом?

ВС про подання підтвердження несплати внеску

Отже, такою обставиною у коментованій нами справі є саме несплата учасником свого внеску, адже саме це стало підставою для його виключення з ТОВ.

І на думку ВС, у разі держреєстрації відомостей про склад учасників товариства на підставі рішення загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника) про виключення учасника товариства (п. 1 ч. 3 ст. 15 Закону про ТОВ/ТДВ) має бути наявність документально підтвердженої заборгованості із внесення таким учасником вкладу до СК після закінчення додаткового строку.

Таким чином, виконавчий орган товариства надає держареєстратору (або нотаріусу, іншому суб’єкту держреєстрації тощо) за даними бухобліку документальне підтвердження про наявність такої заборгованості. При цьому ВС наголошує, який саме це має бути документ. Адже відповідає за достовірність даних у цьому документі саме ТОВ.

Бухоблік заборгованості з внеску до статутного капіталу

Неоплачений капітал обліковують на рахунку 46 «Неоплачений капітал». За дебетом цього рахунку відображають заборгованість засновників (учасників) за вкладами до СК ТОВ/ТДВ, за кредитом — її погашення. Аналітичний облік також ведуть за кожним засновником (учасником) ТОВ.

Тому, на нашу думку, підтвердити наявність заборгованості із внесків до СК може аналітична довідка, яка включає відомості за субрахунком 401 та рахунком 46 — щодо зареєстрованого розміру статутного капіталу і його сплати за кожним з учасників.

Водночас ВС переконаний, що держреєстратор (або нотаріус, інший суб’єкт держреєстрації тощо) не може провести реєстраційну дію щодо виключення учасника зі складу засновників (учасників) товариства без двох обов’язкових документів:

1) рішення загальних зборів учасників товариства (рішення єдиного учасника);

2) документального підтвердження наявності заборгованості із внесення таким учасником вкладу.

Узагальнюючи викладене, ВС формулює висновок про те, що:

1) держреєстрація змін в ЄДР щодо відомостей, пов’язаних зі зміною засновників (учасників) юрособи на підставі рішення загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника) товариства, яке ухвалювалося без урахування голосів учасника(ів) у зв’язку з наявністю заборгованості із внесення таким(и) учасником(ами) вкладу(ів) до СК, проводиться за умови підтвердження заявником таких реєстраційних дій (керівником або уповноваженою ним особою) невнесення учасником(ами) товариства вкладу(ів) після закінчення наданого йому(їм) виконавчим органом товариства додаткового строку;

2) держреєстратор (нотаріус) у встановленому порядку в межах своєї компетенції перевіряє наявність документів, що подаються для держреєстрації, та дотримання вимог до їх оформлення, зокрема документів, що підтверджують невнесення учасником ТОВ/ТДВ вкладу до СК для погашення заборгованості;

3) неподання заявником таких документів є підставою для ухвалення держреєстратором (нотаріусом, іншим суб’єктом держреєстрації) рішення про відмову у держреєстрації змін до складу учасників товариства.

Автор: Канарьова Наталія

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь