• Посилання скопійовано

Дизельгенератор в ОСББ

ОСББ вирішило придбати дизельгенератор вартістю 4,5 млн грн. Чи зможе ОСББ й надалі залишатися неприбутковою організацією? Які ще при цьому виникнуть зобов’язання — з ПДВ, екологічного податку, акцизу тощо?

Придбання генератора і статус неприбуткової організації

Неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам (пп. 133.4.1 ПКУ):

— утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

— установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для потреб цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених підпунктом 133.4.2 цього пункту;

— установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юрособам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юрособи (внаслідок її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання й асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи;

— внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Це всі обмеження, яких має дотримуватися неприбуткова організація. Тож придбання генератора для роботи ОСББ ніяк не вплине на його статус як неприбуткової організації, незалежно від вартості.

ПДВ.

Для потреб реєстрації платником ПДВ ураховуються оподатковувані операції з продажу товарів, робіт чи послуг. У цьому випадку маємо справу не з продажем, а з купівлею товару, тож обов’язку реєстрації платником ПДВ не виникне.

Екологічний податок.

Тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів із дня його припинення або скасування, для потреб застосування розділу VIII ПКУ не вважаються стаціонарними джерелами забруднення у значенні, наведеному в пп. 14.1.230 ПКУ, електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД (п. 46 підрозд. 5 розд. XX ПКУ).

Позаяк електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД, тимчасово не належать до стаціонарних джерел забруднення, отримувати на них дозвіл на викиди, передбачений у Законі «Про охорону атмосферного повітря», не потрібно.

Акцизний податок та ліцензування.

Пальне для генератора можна зберігати без реєстрації платником акцизного податку.

При цьому без ліцензії можна зберігати пальне, призначене виключно для генератора, у ємностях, загальна місткість яких не перевищує 2 000 літрів, — на період дії воєнного стану в Україні та протягом 30 днів з дня припинення або скасування дії воєнного стану на території України. Це правило діє на всій території України для всіх суб’єктів господарювання.

Якщо ОСББ планує придбавати пальне в оптових постачальників і зберігати його у більших ємностях, йому варто отримати ліцензію на зберігання пального.

Якщо ОСББ придбаватиме пальне тільки вроздріб на АЗС, йому не потрібна буде ліцензія на зберігання пального.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь