• Посилання скопійовано

Коригування акта з гіг-спеціалістом

Що показуємо в 4ДФ: старий акт за червень анульовано і складено новий акт за серпень у зв’язку з виправленням помилки?

Відповідно до ч. 3 ст. 3 КЗпП дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті, визначені Законом №1667.

Частиною 1 ст. 1 Закону №1667 визначено, що:

— гіг-контракт — це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону;

— гіг-спеціаліст — це фізособа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Відносини між резидентом Дія Сіті та гіг-спеціалістом регулюються не трудовим законодавством, а договорами ЦПХ, за якими сторони домовляються про виконання робіт або надання послуг.

Отже, гіг-контракт — це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору і за якою працівників залучають на конкретні проєкти та забезпечують їм соціальні гарантії. Результати роботи оформлюють актом виконаних робіт, якщо саме цей документ затверджено резидентом Дія Сіті як первинний. Якщо у підписаному акті виконаних робіт виявлено помилку, то її, звісно, потрібно виправити.

Незалежно від того, чи призвела допущена помилка до завищення, чи до заниження суми винагороди, виправлення у відповідних додатках єдиної звітності можна зробити і через подання єдиної звітності з типом «Уточнюючий» (за ІІ квартал) або ж «Звітний» (за ІІІ квартал), зазначивши у додатку 1 у графі 10 належний місяць «062024».

У додатку Д1 для виправлення помилки за працівником формують окремий рядок:

— у графі 09 — КТН «3» (зменшення бази) або «2» (збільшення бази);

— у графі 10 зазначають місяць і рік, за який виправляється помилка;

— у графі 16 — суму, яку потрібно зняти/додати.

Водночас графи 16 та 17 не заповнюють, тому що ЄСВ сплачено з МЗП.

Якщо базу нарахування потрібно зняти, то у підсумковому рядку додатка 1 скориговані суми відображають зі знаком «мінус», бо коригуючий рядок має КТН «3», тобто загальний рядок буде менший на скориговані суми. Отже, при донарахуванні винагороди за КТН «2» знак не ставлять.

У рядку 061 фіксують, що подається додаток 1 та кількість аркушів до нього. Але, подаючи єдину звітність із типом «Уточнюючий», рядки з 07 до 110 не заповнюють.

У додатку 4ДФ виправлення потрібно провести через подання єдиної звітності тільки з типом «Уточнюючий» (за ІІ квартал), який міститиме два рядки:

1) при зменшенні винагороди:

— 1-й рядок заповнюють аналогічно, як було подано у звітній звітності, і в графі 10 зазначають ознаку «1» (рядок на вилучення);

— 2-й рядок заповнюють із правильною сумою винагороди, сумою ПДФО та ВЗ і в графі 10 зазначають ознаку «0» (рядок на введення).

ПДФО та ВЗ з різниці стануть переплатою;

2) при збільшенні винагороди також буде два рядки, які заповнюють аналогічно, як і при зменшенні винагороди, і потрібно буде доплатити ПДФО та ВЗ.

Водночас у рядку 064 зазначають, що подається додаток 4ДФ, та кількість аркушів до нього, рядки з 07 до 110 не заповнюють.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру