• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Яку ставку ВЗ застосовувати, якщо орендна плата нарахована у вересні 2024, а виплачена у жовтні?
З 1 жовтня 2024 планується підвищення військового збору до 5%. Чи можна нарахувати орендну плату за земельні паї та сплатити податки у вересні, показати нарахування у додатку 4ДФ за ІІІ квартал, а виплачувати вже в IV кварталі? Які наслідки та чи будуть додаткові питання у банку при знятті коштів?

Допомога по вагітності та пологах на умовах неповного робочого часу
Чи враховуються при нарахуванні допомоги по вагітності та пологах суми доплат до мінімальної зарплати з графи 13 додатка 1 єдиної звітності? Працівниця працювала неповний робочий день.

Який код продукції/товару зазначити у формі №1-ОП з 01.10.2024?
З 1 жовтня 2024 року потрібно буде здавати новий звіт форми №1-ОП за вересень 2024 року. За якими кодами продукції формувати звіт: які діяли до 01.10.2024 чи які діятимуть з 01.10.2024?

Доплати за гіг-контрактами та їх оформлення
Резидент Дія Сіті має укладені гіг-контракти, згідно з якими нараховуються доходи виконавцям. Планується, крім винагороди за гіг-контрактом, виплачувати виконавцям додаткову винагороду або доплату. Чи обов’язково оформляти на неї акт виконаних робіт виконавцям за гіг-контрактом?

Юридична особа — платник єдиного податку продає земельну ділянку
Підприємство — платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% та ПДВ придбало земельну ділянку і планує продати її за ціною, нижчою від ціни придбання. Чи потрібна експертна оцінка? Який платити єдиний податок?

Що буде, якщо відповідальний за військовий облік не пройшов підвищення кваліфікації?
На підприємстві 12 військовозобов’язаних. На бухгалтера покладено обов’язок ведення військового обліку з доплатою. Якщо бухгалтер не пройшов підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку і не має сертифіката, чи будуть штрафні санкції?

Чи є обмеження щодо термінів зберігання бензину в пересувних акцизних складах?
Станом на 01.01.2024 залишок бензину у пересувних акцизних складах підприємства становив 6 300 л. Станом на 01.08.2024 він не змінився. Який термін зберігання пального у пересувних акцизних складах?

Чи виникає ПЗ з ПДВ при відшкодуванні витрат за користування запозиченими коштами?
Договір оренди транспортного засобу розірвано. За умовами договору орендодавець має повернути орендарю суму авансу з орендної плати, витрати, понесені у зв’язку з перерахуванням цієї суми, та відсотки за користування коштами, якщо вони були запозичені. Чи виникає ПЗ з ПДВ у орендаря на суму відшкодування витрат зі сплати відсотків за користування запозиченими коштами?

До змісту номеру