• Посилання скопійовано

Суть справи

Імпорт послуг у декларації з ПДВ
Розглянемо особливості відображення операцій з придбання послуг у нерезидентів (інша назва — імпорту послуг) у декларації з ПДВ.

Індексація зарплати у жовтні
У жовтні знову треба індексувати зарплату працівникам, у яких базовим місяцем є грудень 2023 року, січень та лютий 2024 року. А тим, кому збільшували оклади у березні — квітні 2024, треба буде провести першу індексацію.

Чайові офіціанту: правила обліку й оподаткування
Доплата за добре виконану роботу або надану послугу, яка призначається безпосередньо працівникові, а не його роботодавцю, дуже стимулює. А що про неї треба знати бухгалтеру?

Звільнення працівників: судова практика
Звільнення працівників з ініціативи роботодавця — це крайній засіб, і вдаватися до нього варто лише в тому разі, якщо роботодавець добре знається на законодавстві.

Коригування акта з гіг-спеціалістом
Що показуємо в 4ДФ: старий акт за червень анульовано і складено новий акт за серпень у зв’язку з виправленням помилки?

Чек у месенджер?
Способів спілкування з покупцями багато, домовитися про купівлю можна навіть за допомогою месенджеру. Технічно він дозволяє навіть е-чек надіслати. Але що скаже ДПС?

Безоплатна ТМ від нерезидента — не дохід!
ВС наголосив, що безоплатне користування торговельною маркою не є активом і не призводить до виникнення доходів. Податку з доходів, відповідно, теж не виникає.

Безоплатна передача майна: ПДВ-наслідки
Підприємство безоплатно роздає продукцію з рекламною або з благодійною метою. За рік уже більш як на мільйон гривень. Чи треба реєструватися платником ПДВ?

Продаж корпоративних прав: проблемні питання
Купівля-продаж корпоративних прав вимагає від покупців враховувати всі варіанти майбутнього розвитку подій. Навіть те, що згодом продавець може й передумати.

Медогляди працівників по-новому
СПО профспілок оприлюднив проєкт Порядку організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій. Ознайомимося зі змінами, які чекають на роботодавців та працівників.

Експорт заводу: облік та оподаткування
Здійснили експорт заводу (комплексу обладнання) з доставкою за кордон. Як таку господарську операцію відобразити у бухгалтерському та податковому обліку?

Працюємо вдома: податкові наслідки
Карантин і війна збільшили в Україні застосування праці працівників на відстані. Про те, як оформити створення робочого місця таким працівникам, поговоримо далі.

Якщо платіжний термінал не з’єднаний із РРО
ВС пояснює, за яких обставин відсутність заповнених рядків 10 — 17 у розрахунковому документі платіжного термінала, не з’єднаного з РРО, не порушує вимог Закону про РРО.

Експорт виставкових зразків
Підприємство бере участь у виставці меблів за кордоном, під час якої знайшли покупця на зразки. Чи можна продати їх за собівартістю або нижче від собівартості?

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК
Загальні строки реєстрації ПН/РК протягом останніх років декілька разів змінювали. А ще були й мораторії на застосування штрафів. Спочатку через карантин, потім через воєнний стан.

До змісту номеру