• Посилання скопійовано

Безоплатна передача майна: ПДВ-наслідки

Підприємство безоплатно роздає продукцію з рекламною або з благодійною метою. За рік уже більш як на мільйон гривень. Чи треба реєструватися платником ПДВ?

ІПК від 20.09.2024 №4547/ІПК/99-00-21-03-02 (див. «ДК» №41/2024) є результатом виконання вимог постанови суду від 30.04.2024 у справі №520/26726/23 щодо скасування вже наявної ІПК та надання нової стосовно врахування безоплатної передачі товарів (послуг) до розрахунку граничної суми для реєстрації платником ПДВ:

— під час проведення корпоративних заходів та рекламних кампаній фізособам;

— як благодійної допомоги неприбутковим організаціям або фізособам.

Спочатку ДПСУ сказала «так»

Уперше ТОВ подало запит на ІПК щодо цього питання 2019 року.

І тоді відповідь ДПСУ була така:

«Операції з безкоштовного надання товарів (послуг) при проведенні корпоративних заходів і рекламних кампаній, як і благодійної допомоги неприбутковим організаціям та фізособам, є об’єктом оподаткування ПДВ. Обсяг таких операцій враховується при обрахунку граничної суми ПДВ».

Перша частина чітко визначена ПКУ: безоплатна передача товарів (послуг) є об’єктом оподаткування ПДВ.

Безоплатна передача товарів неприбутковим організаціях хоча й може звільнятися від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ, але теж враховується під час розрахунку загальної суми операції, здійснення якої є підставою для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

А от включення до розрахунку граничної суми цих операцій підприємство оскаржувало в судовому порядку протягом п’яти років.

Так, п. 181.1 ПКУ визначено: якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ.

У загальному порядку треба орієнтуватися на операцію, зокрема чи є вона об’єктною, та її обсяг. Щодо отриманого доходу ані слова. І це зрозуміло. Для ПДВ об’єктом оподаткування є постачання, а не отриманий від нього дохід. 

Проте думка суддів була інша. І вони змусили податківців скасувати цю ІПК та видати іншу, яку ми зараз коментуємо.

Тепер ДПСУ каже «ні»

Для визначення обов’язку реєстрації платником ПДВ потрібним є одночасне виконання двох умов:

1) здійснення операцій, що є об’єктом ПДВ;

2) отримання від таких операцій доходу (нарахованого або сплаченого) у розмірі, що перевищує 1 млн грн.

Суд зазначив, що безоплатна передача товарів є постачанням товарів, але при такому постачанні немає нарахування чи сплати на користь підприємства доходу відповідно до НП(С)БО 15.  Одна з умов, наведених судом щодо реєстрації платником ПДВ, не виконується.

Тому суми за операціями щодо безоплатного надання товарів під час проведення рекламних заходів та надання благодійної допомоги не включаються до розрахунку загальної суми доходу, потрібного для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Від редакції

ІПК має індивідуальний характер і може бути використана виключно підприємством, якому її надано.

У ЗІР (підкатегорія консультації 101.02) податківці все ще кажуть «так» і свою думку не змінили. Тому про масове застосування коментованої ІПК наразі не може бути й мови.

Але ті, кого така позиція суду зацікавила, можуть піти тим самим шляхом, що й платник ПДВ, який домігся такої ІПК. Тобто отримати власну ІПК, а в разі незгоди — оскаржити її в суді. Цього разу вони матимуть аргумент: постанову Харківського окружного адміністративного суду від 30.04. 2024 у справі №520/26726/23. І, звісно, коментовану нами ІПК.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру