• Посилання скопійовано

Експорт виставкових зразків

Підприємство бере участь у виставці меблів за кордоном, під час якої знайшли покупця на зразки. Чи можна продати їх за собівартістю або нижче від собівартості?

Продаж власно виробленої продукції за зниженою ціною: що з ПДВ?

Для цього випадку коригувань з метою оподаткування податком на прибуток не передбачено. Враховуючи поодинокий випадок і відносно невеликий (за сумою) обсяг продажу, він не має й ознак контрольованої операції за пп. 39.2.1.7 ПКУ.

Є особливості тільки в оподаткуванні ПДВ.

Так, доведеться змінити митний режим вивезення таких зразків меблів з режиму тимчасового вивезення (яке звільнене від ПДВ) на режим експорту (до якого застосовується нульова ставка ПДВ). А отже, доведеться складати ПН на експорт датою такої зміни.

З тимчасового вивезення у експорт!

До операцій із вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі тимчасового вивезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ПДВ за умови дотримання вимог та обмежень, установлених гл. 19 МКУ (п. 206.8 ст. 206 ПКУ). Зокрема, за умови повернення таких товарів в Україну.

На тимчасове вивезення ПН не складають і в декларації з ПДВ не відображають.

Експорт (остаточне вивезення) — це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення.

На експорт (датою остаточного оформлення) складають ПН (умовний ІПН покупця — «300000000000», код ставки ПДВ — 901). А ще таку операцію відображають у рядку 2.1 декларації з ПДВ за місяць оформлення митних документів на експорт.

Продаж товарів, які перебувають за кордоном, згідно з п. 185.1 ПКУ, не входить до об’єкта оподаткування ПДВ.

А щодо вивезення товарів діє спеціальне правило, встановлене п. 189.17 ПКУ: базою оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена у митній декларації, оформленій відповідно до вимог МКУ.

З урахуванням того, що при продажу зразків за кордоном вони мають бути поміщені у митний режим експорту (про це далі), ставка ПДВ буде 0% — пп. 195.1.1 ПКУ.

Митне оформлення проданих зразків

Як нам стало відомо, для тимчасового вивезення меблів на виставку підприємство скористалося послугою Карнет ATA/ATA Carnet.

Це означає, що товари були поміщені у митний режим тимчасового вивезення (ст. 113 МКУ). Такий режим завершується реімпортом товарів, поміщених у цей митний режим, або поміщенням їх в інший митний режим, що допускається МКУ (ст. 120 МКУ).

Якщо зворотного ввезення не буде і виставкові зразки буде продано за кордоном, їх потрібно помістити у митний режим експорту (остаточного вивезення).

Для цього особа, на яку покладається дотримання вимог митного режиму, повинна (ч. 2 ст. 83 МКУ):

1) подати митному органу, що здійснює випуск товарів у митному режимі експорту, документи щодо таких товарів;

2) сплатити митні платежі, якими відповідно до закону оподатковуються товари під час вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту;

3) виконати вимоги щодо застосування передбачених законом заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

4) у випадках, установлених законодавством, подати митному органу дозвіл на проведення зовнішньоекономічної операції з вивезення товарів до третьої країни (реекспорт).

Якщо ці зразки будуть поміщені у митний режим експорту, то ставка ПДВ буде 0%.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру