• Посилання скопійовано

Скасовуюче повідомлення про прийняття

Як можна виправити помилку у поданих повідомленнях про прийняття? В який строк подавати скасовуючу форму у разі неприйняття на роботу працівника? Чи застосовуватиметься штраф до роботодавця за подання скасовуючих форм? Про все це поговоримо далі.

Нагадаємо, що Постановою №967 внесено зміни до Порядку №413 та до форми повідомлення про прийняття на роботу для укладання трудових договорів із домашніми працівниками.

Також затверджено окреме повідомлення про укладення або припинення такого договору до територіальних органів ДПС за установленими формами.

Нові форми почали діяти ще з 24 серпня. Але в е-формі подати нове повідомлення не вдасться. Бо нові формати наразі містяться тільки у Реєстрі електронних документів на сайті ДПС. В Е-кабінеті їх досі немає. Тому поки що подаємо повідомлення за старим форматом.

Але, на майбутнє, нові формати будуть такі:

— Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту. Ідентифікатор форми (для юросіб — J3001004, для фізосіб — F3001004);

— Повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником. Ідентифікатор форми (для юросіб — J3001101, для ФОПів — F3001101).

Правила подання скасовуючих повідомлень

Наразі Постановою №413 не врегульовано процес подання скасовуючих форм повідомлення про прийняття на роботу. Тому можна відштовхуватися від змісту самої форми та розʼяснень ДПС.

Пунктом 2 додатка до Постанови встановлено тип повідомлення:

— «початкове» — подання інформації про прийняття працівника на роботу;

— «скасовуюче» — подається у разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Тобто повідомлення не має уточнюючої форми.

Якщо у поданому повідомленні потрібно щось змінити, треба подавати одразу дві форми: одну на скасування (з даними того повідомлення, що було подано) і другу початкову форму з усіма правильними даними.

Як виправити помилку в повідомленні про прийняття на роботу?

Якщо ви подали повідомлення про прийняття на роботу і потім виявили у ньому помилки, потрібно подати скасовуюче повідомлення з раніше поданими даними та нове початкове повідомлення з правильними даними.

Новоприйнятий працівник не став до роботи

Прийняття на роботу працівника проводять так:

— громадянин подає відповідні документи щодо працевлаштування та пише заяву на прийняття його на посаду;

— за підписом керівника складають наказ про прийняття працівника на роботу;

— посадові особи роботодавця ознайомлюють працівника з основними документами, а саме: правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, посадовою інструкцією тощо;

— підприємство не пізніше як за один день до початку роботи надсилає до ДПС повідомлення про прийняття працівника на роботу;

— працівник відділу кадрів оформляє трудову книжку відповідно до вимог чинного законодавства, заповнює особову картку форми №П-2, формує особову справу працівника;

— надалі відповідальна особа підприємства вносить відпрацьовані дні працівника до табеля обліку робочого часу;

— бухгалтер зазначає дані новоприйнятого працівника у встановленій звітності;

— заробітна плата (посадовий оклад) має бути зазначена у штатному розписі підприємства.

Тобто одним з обовʼязків є подання повідомлення не пізніше як за один день до початку роботи.

Але виникають ситуації, коли працівник не стає до виконання обов’язків, а роботодавець уже подав повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Тоді роботодавець подає повідомлення про прийняття працівника на роботу з типом «скасовуюче».

При цьому Постановою №413 не визначено особливостей подання скасовуючого повідомлення. Тому його подають, коли в цьому виникла потреба. Обмежень у строках його подання та штрафів за несвоєчасне подання немає.

Але у таких випадках роботодавець повинен видати ще наказ про скасування наказу про прийняття такого працівника на роботу. Такий наказ видається на підставі заяви працівника або акта про відмову стати до роботи.

У початковому повідомленні припустилися помилки

Якщо роботодавець припустився помилки і потрібно внести зміни до повідомлення про прийняття працівника на роботу, подаються повідомлення типу «скасовуюче» з помилковими даними й одночасно повідомлення типу «початкове» з правильними даними (див. зразок 1 та 2).

Зразок 1

ПОВІДОМЛЕННЯ
про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу / укладення гіг-контракту

Зразок 2

ПОВІДОМЛЕННЯ
про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу / укладення гіг-контракту

Накладення штрафу за подання уточнюючої інформації про прийнятих працівників до ДПС чинним законодавством не передбачено.

Наприклад, помилки припустилися у реєстраційному номері облікової картки працівника. Тоді подаємо скасовуюче повідомлення зі всіма даними, які було зазначено у початковому повідомленні, й одразу формуємо та подаємо початкову форму з правильними даними.

Штраф за помилки у повідомленні про прийняття

Підкреслимо, що штрафні санкції у розмірі мінімальної заробітної плати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачені ст. 265 КЗпП, застосовуються у разі неподання чи несвоєчасного подання повідомлення про прийняття працівника на роботу лише з позначкою «початкове».

Тобто окремого штрафу за виправлення помилок або скасування початкового через те, що працівник не приступив до роботи, не встановлено. Тому штрафів за подання скасовуючих форм не може бути застосовано.

Це зараз підтверджують і податківці (раніше вони займали більш фіскальну позицію).

Але, на думку Державної податкової служби України, у разі якщо працівник з якихось інших причин не вийшов на роботу і не повідомив роботодавця про своє бажання відмовитися від цієї роботи, трудові відносини з ним не припиняються і скасовуюча форма повідомлення не подається.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру