• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено форму Повідомлення про завершення здійснення банками валютного нагляду

!  Субʼєктам ЗЕД

Мінфін уніс зміни до свого наказу від 09.10.2023 №535. А саме:

— у новій редакції викладено форму Повідомлення про завершення здійснення банками валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків платників податків за відповідними операціями з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення;

— унесено технічні правки до назви та преамбули Наказу №535;

— унесено зміни до Порядку подання банками до Державної податкової служби України повідомлення про завершення здійснення банками валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків платників податків за відповідними операціями з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення.

Зокрема, Порядок доповнено положеннями, якими визначено перелік обставин, настання хоча б однієї з яких свідчить про завершення розрахунків платників податків за відповідними операціями з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, а саме:

1) завершення банком, що обслуговує платника податку — резидента, здійснення валютного нагляду за дотриманням таким резидентом граничних строків розрахунків за відповідною операцією з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів (крім завершення валютного нагляду у зв’язку із закриттям усіх рахунків резидента в банку та/або зміною обслуговуючого банку в митній декларації);

2) надходження до банку інформації з електронного реєстру митних декларацій про операцію з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, якщо за такою операцією здійснено повну попередню оплату на рахунок резидента в банку в Україні за всю партію товару, оформлену відповідною митною декларацією;

3) надходження на рахунок резидента в банку в Україні грошових коштів у повному обсязі за операцією з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, фактурна вартість яких у відповідній митній декларації є меншою, ніж розмір, передбачений статтею 20 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Зауважено, що банк протягом 3 робочих днів за днем завершення розрахунків за експортом товарів, до яких застосовано РЕЗ, подає до ДПС е-повідомлення.

Наказ Мінфіну від 19.08.2024 №404
набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування


Виявлення безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінпослуг і платіжному ринку

!  Фінансовим установам

Нацбанк урегулював порядок визнання належності послуг чи операцій до фінансових послуг, а також обмежених платіжних послуг. Також урегульовано процедуру виявлення здійснення особами безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку. Реалізація Національним банком нової процедури сприятиме виявленню неавторизованих гравців на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку та притягненню їх до відповідальності. Новий порядок поширюватиметься на:

— об’єкти нагляду Національного банку, а саме: надавачів фінансових послуг відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії» (крім банків); небанківських надавачів платіжних послуг (крім надавачів нефінансових платіжних послуг); надавачів обмежених платіжних послуг відповідно до Закону України «Про платіжні послуги»;

— осіб, які не є об’єктами нагляду Національного банку, але щодо яких є інформація про здійснення ними діяльності / операції / надання послуг на ринку небанківських фінансових послуг та/або на платіжному ринку без належної авторизації.

Одним із джерел отримання Національним банком інформації для попереднього аналізу щодо можливого здійснення особою безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку є повідомлення про виявлення факту здійснення особою такої діяльності.

Постанова Правління НБУ від 04.09.2024 №105
чинна з 07.09.2024


Подання інформації щодо пільг з плати за землю та податку на нерухомість

!  Платникам плати за землю

Кабмін затвердив Порядок подання інформації щодо рішень про встановлення податкових пільг зі сплати плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Цей Порядок визначає процедуру подання інформації щодо рішень про встановлення податкових пільг зі сплати плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних та юридичних осіб, прийнятих на підставі рішення органів, зазначених у частині третій статті 33 Кодексу цивільного захисту України (крім керівників суб’єктів господарювання), про обов’язкову евакуацію населення.

Порядком передбачено, що сільські, селищні, міські ради та військові адміністрації чи військово-цивільні адміністрації щокварталу у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подають контролюючим органам за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості станом на перше число відповідного кварталу інформацію щодо рішень за формою згідно з додатком.

Інформація щодо рішень згідно з додатком подається стосовно кожного прийнятого у податковому (звітному) кварталі рішення, змін, унесених до таких рішень, та скасування відповідних рішень.

У разі коли сільськими, селищними, міськими радами та військовими адміністраціями чи військово-цивільними адміністраціями встановлено, що раніше подана інформація (за минулі податкові (звітні) квартали або за поточний податковий (звітний) квартал) подана контролюючому органу не в повному обсязі або містить помилки, подається уточнена інформація за відповідний податковий (звітний) квартал з позначкою щодо помилки у графі «Примітка» у рядку, в якому виявлено помилку.

Постанова КМУ від 03.09.2024 №1007
чинна з 06.09.2024


Зміни у валютних обмеженнях для бізнесу та фізосіб

!  Усім

Нацбанк уніс зміни до діючих валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом’якшує низку обмежень, а з іншого — вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України.

Серед напрямів, що зазнають змін:

— купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю.

Державні підприємства зможуть купувати валюту та переказувати її на користь нерезидентів, щоб закуповувати квоти для покриття або компенсації викидів діоксиду вуглецю (CO2), пов’язаних з авіаційною діяльністю;

— виплати за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними ядерними страховими пулами. Змінами надається можливість здійснювати всі необхідні платежі, передбачені договорами перестрахування, укладеними з іноземними ядерними страховими пулами (на доповнення до перестрахових премій або виплат, що вже дозволені на сьогодні);

— купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами — резидентами, що є суб’єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС. НБУ дасть змогу суб’єктам електронної комерції купувати та переказувати іноземну валюту за кордон для сплати ПДВ за операціями з купівлі товарів українських виробників споживачами з країн ЄС. Умова для проведення цих операцій — суб’єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС;

— компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями. Додатково до вже існуючих можливостей, запроваджених у травні та липні, НБУ дасть змогу бізнесу відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, що були виплачені з 24 лютого 2022 року до 09 липня 2024 року (включно). Такі перекази дозволені виключно за рахунок власної іноземної валюти бізнесу (не купленої та не залученої у формі кредиту чи позики від резидента), отже, це не матиме негативного впливу на міжнародні резерви.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті, для оплати низки товарів та послуг, зокрема:

— годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо за кордоном;

— операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном. Установлено щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків іноземній валюті, на операції з кодом торговця 6513 (агенти та менеджери з нерухомості).

Постанова Правління НБУ від 06.09.2024 №108
чинна з 10.09.2024


Змінено регулювання ліквідності банків у період воєнного стану

!  Фінустановам

Нацбанк доповнив свою постанову від 24.02.2022 №22 (про особливості регулювання ліквідності банків у період дії воєнного стану) новими положеннями.

Відповідно до них Нацбанк розглядає подані банками заявки на формування пулу щодо виключення іноземної валюти з пулу активів (майна) та здійснює подальші заходи з повернення коштів в іноземній валюті відповідно до вимог Положення про застосування стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи.

Нацбанк у разі отримання заявки на формування пулу щодо виключення іноземної валюти з пулу активів (майна) із доданим до такої заявки письмовим клопотанням банку щодо перерахування коштів в іноземній валюті на поточний рахунок в іноземній валюті Казначейства, відкритий в Нацбанку, розглядає ці документи та здійснює перерахування коштів в іноземній валюті, що підлягають виключенню зі складу пулу активів (майна), на рахунок Казначейства.

Клопотання банку щодо перерахування коштів в іноземній валюті обов’язково повинно містити доручення Нацбанку перерахувати кошти в іноземній валюті, що підлягають виключенню зі складу пулу активів (майна), на рахунок Казначейства із зазначенням призначення платежу, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення такого перерахування.

Постанова Правління НБУ від 05.09.2024 №106
чинна з 07.09.2024


Положення про Держаудитслужбу удосконалено

!  Усім

Кабмін уніс зміни до Положення про Державну аудиторську службу України.

За ними Держаудитслужба відповідно до покладених на неї завдань, окрім іншого:

бере участь у проведенні адміністративних розслідувань (перевірок на місцях та інспектувань) Європейським управлінням з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) з метою захисту фінансових інтересів ЄС від шахрайства з коштами ЄС, корупції та будь-яких інших порушень на території України відповідно до положень Регламенту Ради (Євратом, ЄС) від 11 листопада 1996 р. №2185/96 та законодавства України;

здійснює функції Служби координації боротьби із шахрайством з питань виконання розд. VI «Фінансове співробітництво та положення щодо боротьби із шахрайством» Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншого боку, та додатків до нього, вимог ст. 8, 9 Рамкової угоди між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування Союзу для України згідно з інструментом Ukraine Facility.

Крім цього, Положення доповнено нормою, згідно з якою Держаудитслужба відповідно до покладених на неї завдань забезпечує здійснення розгляду звернень (заяв, скарг тощо) та надання роз’яснень щодо питань боротьби із шахрайством з коштами ЄС, корупцією та будь-якими іншими порушеннями, що впливають на фінансові інтереси ЄС.

Постанова КМУ від 06.09.2024 №1031
чинна з 07.09.2024


Зміна до Тарифів на послуги, що надаються Нацбанком в системі електронних платежів

!  Фінустановам

Нацбанк уніс зміну до Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування.

Визначено, що послуги (операції) з оброблення платіжних інструкцій та інформаційних повідомлень у системі електронних платежів Нацбанку, сформованих за операціями з надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні» / повернення коштів цієї допомоги (не зарахованих на рахунки отримувачів коштів, невикористаних коштів), що здійснюються відповідно до Постанови Кабміну від 20.08.2024 №952 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо надання державної грошової допомоги покупцям товарів та послуг українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», надаються (здійснюються) безплатно.

Постанова Правління НБУ від 09.09.2024 №110
чинна з 10.09.2024


Зразки насіння і садивного матеріалу: оформлення по-новому

!  Аграріям

Кабмін уніс зміни до Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням.

Для отримання підтвердження суб’єкт господарювання подає до Держпродспоживслужби встановленої форми заяву про видачу підтвердження у паперовій або електронній формі (в якій у разі ввезення зазначає інформацію про адресу місця використання зразків насіння і садивного матеріалу). Заява в електронній формі подається на адресу електронної пошти Держпродспоживслужби info@dpss.gov.ua із накладенням кваліфікованого електронного підпису суб’єкта господарювання.

У разі зміни місця використання ввезених зразків насіння і садивного матеріалу суб’єкт господарювання інформує про це Держпродспоживслужбу в довільній формі.

Заява про видачу підтвердження реєструється Держпродспоживслужбою в день її надходження.

У разі коли заяву про видачу підтвердження подано з порушенням установлених законодавством вимог, посадова особа Держпродспоживслужби, яка розглядає справу, приймає рішення про залишення заяви про видачу підтвердження без руху та протягом трьох робочих днів з дня отримання заяви про видачу підтвердження надсилає суб’єкту господарювання письмове повідомлення про залишення заяви про видачу підтвердження без руху.

Не допускається повторне залишення без руху заяви про видачу підтвердження, в якій усунуто виявлені недоліки, зазначені в повідомленні про залишення заяви про видачу підтвердження без руху.

Заява про видачу підтвердження не підлягає розгляду у випадках, визначених статтею 45 Закону України «Про адміністративну процедуру». Рішення про відмову у прийнятті заяви про видачу підтвердження до розгляду приймається посадовою особою Держпродспоживслужби, яка розглядає справу, про що невідкладно повідомляється суб’єкту господарювання, який подав заяву про видачу підтвердження (крім анонімної заяви).

Постанова КМУ від 06.09.2024 №1035
чинна з 11.09.2024


Змінено Положення про порядок функціонування Єдиної судової системи

!  Усім

Вища рада правосуддя затвердила зміни до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Зокрема:

уточнено, що обов’язковість реєстрації Електронного кабінету в ЄСІТС для окремих категорій суб’єктів визначається процесуальним законодавством;

установлено, що особливості вчинення окремих процесуальних дій з використанням підсистеми відеоконференцзв’язку визначаються процесуальним законодавством;

визначено, що у разі технічної неможливості використання підсистеми відеоконференцзв’язку для здійснення фіксування судових засідань, що проводяться без застосування режиму відеоконференції, аудіо-, відеофіксація та ведення протоколу (журналу) судового засідання можуть здійснюватися наявними в судах автономними системами технічної фіксації судового процесу з подальшим долученням матеріалів до АСДС. Зазначені процесуальні дії вчиняються судом до появи в підсистемі відеоконференцзв’язку можливості автономного фіксування судових засідань;

уточнено, що у разі надходження заяви учасника справи щодо ознайомлення з матеріалами справи чи окремими документами в електронному вигляді через підсистему «Електронний суд» суд, який отримав таку заяву, забезпечує сканування відповідних матеріалів справи чи окремих документів у паперовій формі, що перебувають у такому суді, та долучає їх до матеріалів електронної судової справи.

Рішення Вищої ради правосуддя від 05.09.2024 №2623/0/15-24
чинне з 05.09.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру