• Посилання скопійовано

Звітуємо про заброньованих

До 10 жовтня треба скласти й подати звіт щодо заброньованих працівників. Тобто останній день подання звіту — 9 жовтня!

Одним із завдань військового обліку є організація своєчасного бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час (Порядок №1487).

Нагадаємо, що Порядок бронювання змінився. Його нова редакція діє з 8 червня. Але правила звітування щодо заброньованих працівників залишаються незмінними.

Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних, які працюють:

— в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;

— на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;

— на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

При цьому правила подання документів для бронювання через Дію не містять окремих норм щодо звітування для таких випадків. Але вже зʼявилося розʼяснення від Мінекономіки з цього питання. Так, під час бронювання працівників через портал Дія витягів із наказу Мінекономіки не видають. Тому й до звіту про кількість заброньованих такі працівники потрапляти не мають.

Чи треба зазначати у звіті заброньованих за допомогою Дії?

Мінекономіки дійшло висновку: «Оскільки під час бронювання через портал Дія витягів з наказу Мінекономіки не видають, то й до вказаного звіту вони не мають потрапляти».

Розʼяснення Мінекономіки від 29.08.2024 №2704-20/64638-09

Стосовно яких заброньованих звітувати?

Згідно з оновленою редакцією п. 2 Порядку №76 бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, погодженими Міноборони (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органі Міноборони, — за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони), у паперовій та/або електронній формі або в електронній формі через портал Дія відповідно до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ №650.

От саме про тих, хто потрапив до цих списків, і треба подавати звіт до 10 жовтня.

Як скласти звіт про заброньованих працівників?

Наявність заброньованих працівників передбачає для роботодавців щоквартальне звітування. Зокрема, органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації щокварталу складають звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, наступного за звітним кварталом (п. 14 Порядку №76). Тобто за ІIІ квартал 2024 року треба скласти звіт про всіх заброньованих станом на 1 жовтня 2024 року.

До звіту включають зведені показники за юрособами, тобто з відомостями за підпорядкованими їм структурними підрозділами та філіями, незалежно від їх місцезнаходження.

Форму звіту затверджено додатком 6 до Порядку бронювання №76 (див. зразок).

Зразок

Щодо заповнення звіту: інформацію про працівників треба заповнити за категоріями, які у ньому зазначено. Тобто не треба додавати ще й назви всіх видів професій, які є на підприємстві. Якщо якоїсь назви професій у переліку за звітом немає, треба наводити кількість таких заброньованих у категорії «Інші».

Куди подавати звіт?

Звіт подають до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом:

— центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ або Мінстратегпрому — підприємства, установи й організації, що виробляють товари, виконують роботи, надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

— центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та/або реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації (військовій адміністрації у разі її утворення), Секретаріатові Кабінету Міністрів України, органам, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, — підприємства, установи й організації, що визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Тобто звіт за ІІІ квартал потрібно встигнути підготувати та подати до відповідних органів до 10 жовтня. Тим, хто отримував бронювання за списком, подавати такий звіт потрібно до органу, до якого зверталися зі списками щодо бронювання.

Подати звіт можна тільки у паперовій формі.

Якщо заброньованих працівників на 1 жовтня немає, звіт подавати не потрібно.

Що буде за неподання звіту?

Наразі нормами ст. 210-1 КпАП встановлено, що порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період (тобто, зокрема, і протягом дії воєнного стану, а він поки що діє до 14 серпня) — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб — від 2 000 до 3 500 н. м. д. г. (від 34 000 до 59 500 грн).

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру