• Посилання скопійовано

Що нового

Замість дозволу на ведення госпдіяльності — звітування: діє закон

!  Усім СГ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.09.2024 Закон про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов провадження господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану в Україні набрав чинності з 2 вересня.

Законом передбачено, що у період воєнного (надзвичайного) стану право суб’єкта господарювання на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності може набуватися на підставі безоплатного подання до відповідних дозвільних органів декларації про провадження господарської діяльності без отримання документів дозвільного характеру, крім видів господарської діяльності, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Кабмін визначатиме:

— порядок подання декларації;

— перелік відомостей, які вносяться до декларації;

— перелік видів господарської діяльності, які не можуть здійснюватися суб’єктами господарювання на підставі подання такої декларації.

Заява та документи для одержання документів дозвільного характеру, декларація про провадження господарської діяльності можуть бути подані за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцезнаходження (місця проживання), місця провадження господарської діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта у способи, передбачені ч. 14 ст. 4-1 Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», або в інший спосіб, визначений КМУ.

Декларація буде дійсною протягом періоду правового режиму воєнного (надзвичайного) стану та трьох місяців з моменту його припинення чи скасування.

Закон України від 17.07.2024 №3869-IX
чинний з 02.09.2024


Змінено компенсацію витрат за гуманітарне розмінування с/г земель

!  Аграріям

Кабмін уніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Уточнено, що компенсація за напрямом, визначеним абз. 5 п. 2 цього Порядку, здійснюється на безповоротній основі за фактично надані сертифікованими операторами протимінної діяльності послуги з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення з 15 квітня 2024 р. у розмірі 100% вартості таких послуг за рахунок бюджетних коштів.

Також зауважено, що сільськогосподарський товаровиробник протягом п’яти днів після отримання завіреної копії договору від Центру відкриває в уповноваженому банку рахунок умовного зберігання (ескроу) для компенсації, про що уповноважений банк повідомляє Центру.

Постанова КМУ від 30.08.2024 №990
чинна з 31.08.2024


Оновлено ведення реєстрів учасників ринків капіталу та товарних ринків

!  Учасникам ринків капіталу

НКЦПФР виклала у новій редакції Порядок ведення реєстрів учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків.

Він визначає порядок ведення реєстрів учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків, Реєстру професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків, Реєстру недержавних пенсійних фондів, Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування, умови включення/виключення до/з реєстрів відповідних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків та надання інформації з реєстрів.

Дія Порядку поширюється на професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків, які здійснюють професійну діяльність на ринках капіталу та організованих товарних ринках, Центральний депозитарій цінних паперів, недержавні пенсійні фонди та інститути спільного інвестування.

Рішення НКЦПФР від 19.08.2024 №09/21/1033/К03
чинне з 31.08.2024


Зміни до Положення про ліцензування банків

!  Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про ліцензування банків.

За змінами банк зобов’язаний:

— визначити в кожному регіоні (згідно з визначенням Закону «Про засади державної регіональної політики»), в якому банк здійснює свою діяльність через відокремлені підрозділи, перелік відокремлених підрозділів банку (філій/відділень), але не менше 50% від загальної кількості відокремлених підрозділів банку в цьому регіоні, у приміщеннях для обслуговування клієнтів яких забезпечуватиметься фізична та інформаційна доступність для надання послуг клієнтам із числа людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення з урахуванням визначених Нацбанком правил інклюзивного надання фінансових послуг;

— забезпечувати клієнтів актуальною та достовірною інформацією (не пізніше наступного робочого дня після її визначення/актуалізації) про приміщення для обслуговування клієнтів банку, що є фізично та інформаційно доступними для надання послуг клієнтам із числа людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, включаючи місцезнаходження таких приміщень, їх контактні номери телефонів і графік їх роботи, шляхом розміщення інформації щонайменше:

на головній сторінці офіційного вебсайту банку та його мобільної версії, у мобільному застосунку банку (за наявності);

через служби клієнтської підтримки (контактні центри) банку, чат-боти та месенджери банку (за наявності);

у загальнодоступних місцях приміщення для обслуговування клієнтів банку, включаючи розміщення інформації біля чи на вхідних дверях, на інформаційних екранах або табло з відеоматеріалом (за наявності).

Банк забезпечує фізичну доступність приміщень для обслуговування клієнтів своїх відокремлених підрозділів для клієнтів із числа людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення з урахуванням відповідних державних стандартів з питань інклюзивності будівель і споруд.

Постанова НБУ від 31.08.2024 №104
чинна з 03.09.2024


Оновлено план заходів щодо дерегуляції госпдіяльності та покращення бізнес-клімату

!  Субʼєктам господарювання

Кабмін виклав у новій редакції план заходів щодо дерегуляції господарської діяльності та покращення бізнес-клімату.

Загалом у новій редакції плану заходів міститься 99 завдань, які спрямовані на:

спрощення умов провадження підприємницької діяльності в аграрній, будівельній, оборонній та космічній галузях; в галузях біотехнології, земельних відносин, культури, освіти, енергетики та енергоефективності, безпеки та охорони праці; у сферах екології та охорони навколишнього природного середовища, транспорту, логістики, інформаційних і електронних технологій, зовнішньоекономічної діяльності, виробництва та реалізації товарів і послуг, охорони здоров’я та соціальній сфері;

удосконалення адміністративних процедур регулювання господарської діяльності.

Розпорядження КМУ від 03.09.2024 №838-р
чинне з 03.09.2024


Змінено порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів

!  Банкам та фізичним особам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив зміни до Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами.

За змінами Фонд здійснює відшкодування коштів за вкладами відповідно до Загального реєстру за частинами Загального реєстру або відповідно до Реєстру переказів (у разі проведення виплат без використання ПЦФ).

Фонд не включає до частин Загального реєстру та до Реєстру переказів інформацію про вкладників, в яких виявлено збіг окремих даних вкладника з даними особи, до якої застосовано санкції, до однозначного спростування того, що вкладник є особою, до якої застосовано санкції.

При проведенні виплат гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами банк-агент:

здійснює ідентифікацію та верифікацію особи, яка звернулася за отриманням відшкодування коштів за вкладом, і документує факт особистої присутності фізичної особи (крім виплат без особистої присутності вкладника в установі банку-агента) відповідно до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління НБУ від 19.05.2020 №65;

відповідно до вимог розділу V цього Положення звіряє реквізити документів особи, яка звернулася за отриманням відшкодування коштів за вкладом, з інформацією, наданою Фондом;

за умови позитивного результату звірки здійснює виплату коштів, указавши в Системі реквізити отримувача та підставу для відшкодування іншій особі (за потреби), або переказує їх на рахунок, указаний такою особою.

Рішення Фонду гарантування вкладів  від 01.08.2024 №831
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 11.09.2024 не опубліковане


Нові правила отримання дозвілу на оброблення відходів

!  Платникам екологічного податку

Кабмін своєю постановою прийняв рішення стосовно реалізації експериментального проєкту щодо спрощеного порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.

Метою експериментального проєкту є спрощення умов та порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів через Інформаційну систему управління відходами, що є функціональним модулем Єдиної екологічної платформи — ЕкоСистема.

Дія Порядку поширюється на суб’єктів господарювання, які виявили намір приєднатися до реалізації експериментального проєкту, зокрема:

суб’єктів господарювання, які здійснюють збирання/перевезення відходів, що не є небезпечними, у населення, юридичних та фізичних осіб — підприємців з подальшою передачею їх на об’єкти оброблення відходів без зберігання на власних майданчиках або передачею іншому власнику відходів;

суб’єктів господарювання, які здійснюють збирання/перевезення відходів, що не є небезпечними, у населення, юридичних та фізичних осіб — підприємців з подальшим зберіганням на обладнаних належним чином майданчиках для зберігання відходів, що не є небезпечними, до одного року;

суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з видалення відходів, що не є небезпечними, за кодами D1, D4, D5 відповідно до додатка 1 до Закону про управління відходами;

суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з відходами, що не є небезпечними, за кодом R12 виключно в частині демонтажу, сортування, дроблення, ущільнення, гранулювання, сушіння природним шляхом, подрібнення та R13 відповідно до додатка 2 до Закону;

суб’єктів господарювання, в процесі основної діяльності яких утворюються відходи деревини, що не є небезпечними, та використовуються у подальшому з метою отримання теплової енергії для задоволення власних потреб за наявності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Реалізація експериментального проєкту здійснюватиметься протягом 2 років з дня набрання чинності постановою.

Постанова КМУ від 30.08.2024 №1003
чинна з 04.09.2024


Стратегія відновлення малого і середнього підприємництва до 2027 року

!  Субʼєктам господарювання

Кабмін схвалив Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року та затвердив операційний план заходів з реалізації у 2024 — 2027 роках цієї Стратегії.

Мета Стратегії полягає в удосконаленні державної політики у сфері розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва як ключового сектору вітчизняної економіки в умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України шляхом створення умов для сталого розвитку, створення доданої вартості та цифрової трансформації, полегшення доступу до фінансування, підтримки зростання суб’єктів малого і середнього підприємництва на внутрішньому та зовнішньому ринках, особливо на внутрішньому ринку ЄС.

Стратегія містить чотири стратегічних цілі:

відновлення та полегшення процесу ведення бізнесу;

сприяння інноваційному розвитку, цифровій трансформації та «зеленому переходу»;

розвиток людського капіталу та культури підприємництва;

посилення конкурентоспроможності та збільшення експорту.

Показником реалізації Стратегії, що стосується одразу кількох стратегічних цілей, буде досягнення таких результатів до 2027 року:

частка суб’єктів малого і середнього підприємництва в загальному обсязі доданої вартості за витратами виробництва суб’єктів господарювання становить 74 відсотки (66,1 відсотка у 2021 році, 72,4 відсотка у 2022 році);

обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів малого і середнього підприємництва становить 10,65 трлн гривень (9,8 трлн гривень у 2021 році та 7,1 трлн гривень у 2022 році).

Розпорядження КМУ від 30.08.2024 №821-р
чинне з 30.08.2024


Визначено процедуру перенесення до ЄДР відомостей про філії іноземних держав

!  Субʼєктам господарювання

Кабмін затвердив Порядок, яким визначається процедура перенесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостей про наявні і зареєстровані до введення в дію Закону від 14.07.2023 №3257-IX (щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави) філії та представництва юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства іноземних держав.

Перенесення до Єдиного державного реєстру зазначених відомостей здійснюється Мін’юстом шляхом державної реєстрації перенесення відомостей про відповідних суб’єктів до Єдиного державного реєстру.

Перенесення до Єдиного державного реєстру відомостей здійснюється на основі реєстрових даних, отриманих від Мінекономіки, Нацбанку, Держстату та ДПС, що до введення в дію Закону здійснювали державну реєстрацію/акредитацію відокремлених підрозділів.

Постанова КМУ від 03.09.2024 №1004
чинна з 05.09.2024


Порядок подання заявок на торговельну марку та її міжнародну реєстрацію

!  Субʼєктам господарювання

Мінекономіки затвердило Правила складання, подання заявки на торговельну марку, заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки та проведення експертизи заявки на торговельну марку, міжнародної реєстрації торговельної марки з поширенням на Україну.

Ці Правила визначають вимоги до документів заявки на торговельну марку, заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки, заперечення проти заявки на торговельну марку чи дії міжнародної реєстрації в Україні щодо невідповідності наведеного у них позначення умовам надання правової охорони та регулюють відносини, що виникають у зв’язку з поданням заявки, заперечення, проведенням експертизи заявки на торговельну марку, міжнародної реєстрації торговельної марки з поширенням на Україну, прийняттям рішень, а також з виконанням Національним органом інтелектуальної власності функцій «Національного відомства», передбачених Протоколом до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків, прийнятим у Мадриді 28 червня 1989 року, до якого Україна приєдналася згідно із Законом від 01.06.2000 №1763-III «Про приєднання України до Протоколу до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків».

Об’єктом торговельної марки може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, а також власні імена, літери, цифри, зображувальні елементи, кольори, форма товарів або їх пакування, звуки, за умови що такі позначення придатні для відрізнення товарів або послуг одних осіб від товарів або послуг інших осіб, придатні для відображення їх у Державному реєстрі свідоцтв України на торговельні марки (далі — Реєстр) таким чином, що дає змогу визначити чіткий і точний обсяг правової охорони, що надається.

На реєстрацію можуть бути заявлені такі види позначень: словесні, зображувальні, тривимірні, комбіновані, звукові, позиційні, орнаментні, рухові, голографічні, мультимедійні позначення, а також колір як такий або комбінація кольорів без окреслення контурами.

Наказ Мінекономіки від 06.08.2024 №19889
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 11.09.2024 не опублікований


Діє оновлене Положення про реєстрацію регламенту інститутів спільного інвестування

!  Фінустановам

НКЦПФР виклала у новій редакції Положення про реєстрацію регламенту інститутів спільного інвестування та ведення Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування (нова назва документа — Положення про реєстрацію регламенту інститутів спільного інвестування). Це Положення встановлює порядок реєстрації регламенту (змін до нього) пайового інвестиційного фонду та корпоративного інвестиційного фонду, реєстрації звіту про результати приватного розміщення акцій серед засновників корпоративного інвестиційного фонду, підстави внесення інформації про інститути спільного інвестування до Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування та порядок видачі свідоцтва про внесення відомостей про інститут спільного інвестування до Єдиного державного реєстру інститутів спільного інвестування.

Рішення НКЦПФР від 19.08.2024 №09/21/1037/К03
чинне з 31.08.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру