• Посилання скопійовано

Операції зі спиртом: Закон №3817

Вимоги до оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом та їх зберігання оновлено. З’ясуймо, що потрібно знати і враховувати бізнесу.

Ми вже писали, що новий Закон від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №3817) набрав чинності 27 липня 2024 року. Але не всі його новації запрацювали одночасно. Тож ще є час вивчити цей закон і підготуватися до змін.

Розгляньмо основні вимоги до оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом та їх зберігання.

Увага: оновлені правила роздрібної торгівлі такими товарами вже діють з 27 липня 2024 року, а от правила оптової торгівлі та зберігання запрацюють з 1 січня 2025 року.

Оптова торгівля спиртом

Вимоги до оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом встановлено статтею 12 Закону №3817.

Так, оптова торгівля на території України спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом суб’єктами господарювання — виробниками зазначених товарів (продукції) здійснюватиметься за наявності ліцензії на право виробництва цих товарів та не потребує отримання окремої ліцензії на право оптової торгівлі. Так само і передача спирту в межах одного підприємства (наприклад, між його підрозділами або матеріально відповідальними особами) не є операцією з реалізації і не потребує отримання суб’єктом господарювання — виробником спирту окремої ліцензії на право оптової торгівлі.

А от невиробникам доведеться отримувати ліцензію на оптову торгівлю.

Тобто оптова торгівля на території України спиртом етиловим суб’єктами господарювання, які не є виробниками спирту етилового, здійснюватиметься за наявності у них ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим; оптова торгівля на території України спиртовими дистилятами суб’єктами господарювання, які не є виробниками спиртових дистилятів, здійснюватиметься за наявності у них ліцензії на право оптової торгівлі спиртовими дистилятами.

Деалкоголізація

У ст. 12 Закону №3817 прописано окремі правила для оптової торгівлі спиртовим дистилятом, отриманим унаслідок повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних у результаті повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації).

Цих нюансів старий Закон №481 не містив.

Хто зможе проводити з 1 січня 2025 року деалкоголізацію? Виробники алкогольних напоїв — за наявності у них ліцензії на право виробництва таких алкогольних напоїв без отримання окремої ліцензії на право оптової торгівлі спиртовим дистилятом.

Увага, з 1 січня:

— оптова торгівля спиртовими дистилятами малими виробництвами дистилятів забороняється;

— оптова торгівля спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом здійснюється за умови внесення місць зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу до Єдиного реєстру місць зберігання. Раніше така вимога поширювалася тільки на виробництво таких товарів. Але тепер до нового року доведеться зареєструвати місця зберігання й оптовим продавцям.

Відпуск спирту етилового з акцизного складу

Відпуск спирту етилового з акцизного складу (крім вивезення за межі митної території України) здійснюватиметься наступного року за умови сплати акцизного податку зі спирту етилового коштами або забезпечення сплати акцизного податку податковим векселем, авальованим банком, у випадках, передбачених Податковим кодексом України. Ці правила залишилися незмінними.

Оптова торгівля спиртом для медичних цілей

За новим Законом оптова торгівля спиртом етиловим для медичних цілей може здійснюватися закладами охорони здоров’я за наявності у них ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим.

Роздрібна торгівля спиртом

А тепер про роздрібну торгівлю спиртом.

Основні вимоги до роздрібної торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом прописано у ст. 13 Закону №3817.

Роздрібна торгівля спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом забороняється, як і до цього, крім одного винятку.

Спирт етиловий, що використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно-спиртові настої реалізуються вроздріб виключно через аптеку у флаконах із медичного скла об’ємом не більше ніж 0,1 літра, крім таких лікарських засобів, як бальзами.

Форма розрахунків при оптовій торгівлі спиртами

Суб’єкти господарювання під час провадження діяльності з оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями зобов’язані проводити розрахунки за операціями оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями виключно у безготівковій формі, в т. ч. у випадках, якщо розрахунки проводяться з іншою особою після заміни сторони у зобов’язанні чи при виконанні обов’язку боржника третьою особою.

Це передбачено частиною першою ст. 19 Закону №3817.

Не вважається порушенням вимог частини першої ст. 19 Закону №3817 непроведення розрахунків у зв’язку з припиненням зобов’язання з підстав, передбачених законом або договором між суб’єктами господарювання.

Основні вимоги до зберігання спирту

Основні вимоги до зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу встановлено ст. 14 Закону №3817.

По-перше, зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу здійснюється суб’єктом господарювання у місцях зберігання, внесених до Єдиного реєстру місць зберігання.

По-друге, зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу на складах тимчасового зберігання, митних складах, в інших приміщеннях, призначених для зберігання товарів під митним контролем відповідно до Митного кодексу України, здійснюється без внесення таких місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання.

Але це ще не все!

Адже встановлено й заборони щодо зберігання та продажу зазначених товарів без наявності  документів про їх походження (ч. 3 ст. 14 Закону № 3817).

Так, з 1 січня 2025 року забороняється зберігання та/або реалізація спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, отримання яких не підтверджено:

1) для імпортера — митною декларацією (у тому числі тимчасовою, додатковою чи іншим видом митної декларації) чи документом, необхідним для розміщення товарів на тимчасове зберігання під митним контролем;

2) для суб’єктів господарювання оптової та/або роздрібної торгівлі — первинним документом, а при переміщенні у межах одного суб’єкта господарювання — документом на внутрішнє переміщення;

3) для суб’єкта господарювання, який здійснює зберігання, — документом, який підтверджує прийняття товару на зберігання.

Штрафи за порушення

Оновлені та зовсім нові види штрафів за порушення Закону №3817 ми навели у «ДК» №37/2024. У цьому самому номері була й стаття «Нові штрафи: аналіз Закону №3817», присвячена цій темі.

А зараз нагадаємо, що штраф за оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом без наявності відповідної ліцензії — 200% вартості реалізованого товару (продукції), але не менше ніж 3 розміри МПЗ, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Тобто у 2025 році розмір штрафу залежатиме від того, яким буде розмір МЗП станом на 1 січня такого року. 

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру