Ми вже повідомляли, що новий Закон від 18 червня 2024 року №3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №3817) набрав чинності 27 липня 2024 року.
Продовжуємо аналіз цього закону та змін, які він приніс. У цій статті розглянемо нові правила регулювання виробництва спирту, спиртових дистилятів, біоетанолу й алкогольних напоїв.
Усі перелічені нижче правила щодо виробництва алкогольних напоїв почнуть діяти з 1 січня 2025 року.
Виробництво спирту коньячного
Так, за ч. 7 ст. 3 Закону №3817 виробництво спирту коньячного здійснюватимуть ті суб’єкти господарювання, які:
— мають ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту;
— проводитимуть повний технологічний цикл виробництва коньяку України та алкогольних напоїв за коньячною технологією, включаючи викурку і витримку;
— мають кваліфікованих фахівців та забезпечені спеціальною тарою для витримки спиртів.
Водночас виробництво спирту коньячного можна буде здійснювати і суб’єктам господарювання, які:
— мають ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту;
— здійснюють переробку винограду та виробництво виноматеріалів виноградних;
— мають кваліфікованих фахівців та власні виробничі потужності для виробництва спирту коньячного;
— забезпечені дубовою тарою або нержавіючими чи емальованими ємностями з дубовою клепкою для витримки спирту коньячного.
При цьому виробництво спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу та алкогольних напоїв, для виробництва яких використовуються спирт етиловий та/або спиртові дистиляти, здійснюється за умови внесення місць зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу до Єдиного реєстру місць зберігання (ч. 8 ст. 3 Закону №3817). Це є обов’язком.
Що робити з невиправним браком під час виробництва алкоголю?
Закон №3817 пропонує два різні підходи. А саме:
1. Невиправний брак, який утворився у процесі виробництва алкоголю, на вибір суб’єкта господарювання передається на промислову переробку або на видалення як відходи. При цьому промислову переробку невиправного виробничого браку здійснюють виключно суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спирту етилового. Виробники спирту етилового та алкогольних напоїв повинні будуть здійснювати окремий облік поводження з невиправним браком.
2. Невиправний брак, який утворився у процесі виробництва алкогольних напоїв, та рідини, що містять спирт, які утворилися на різних стадіях виробництва спирту етилового, у тому числі біоетанолу, які не відповідають вимогам нормативної та/або технологічної документації виробника, передаються для промислової переробки у порядку, визначеному Мінфіном. Отже, до кінця 2024 року Мінфін має затвердити такий порядок!
Виробництво алкогольних напоїв
Виробництво алкогольних напоїв здійснюватимуть суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв та повний технологічний цикл виробництва відповідних алкогольних напоїв.
Для виробництва алкогольних напоїв з метою реалізації в Україні можна буде використовувати:
— спирт етиловий, що відповідає товарній підкатегорії 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД;
— спиртові дистиляти, що відповідають товарній позиції 2208 згідно з УКТЗЕД, які одержані виключно із сільгосппродукції та мають статус українських товарів (продукції) відповідно до Митного кодексу України;
— інші спиртові дистиляти у випадках, передбачених цим Законом;
— інші алкогольні напої.
Використання решти (не зазначених у Законі №3817) видів спирту для виробництва алкогольних напоїв забороняється. Це передбачено ч. 10 та 11 ст. 3 Закону №3817.
Виробництво алкогольних напоїв на давальницьких умовах
За ст. 7 Закону №3817 виробництво алкогольних напоїв на давальницьких умовах забороняється.
Переробка спирту етилового, спиртових дистилятів, виноматеріалів на давальницьких умовах на алкогольні напої та їх взаємний натуральний обмін також забороняються.
А от переробка на давальницьких умовах винограду, плодів, ягід на виноматеріали дозволяється!
Отримання спиртового дистиляту
Суб’єкти господарювання, які отримують спиртовий дистилят унаслідок повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних унаслідок повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації), будуть не зобов’язані отримувати ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту.
Спиртовий дистилят, отриманий унаслідок повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних унаслідок повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації), може бути використаний суб’єктом господарювання, який має ліцензію на право виробництва таких алкогольних напоїв:
1) для власного споживання (власних виробничо-технологічних потреб);
2) для виробництва інших алкогольних напоїв;
3) для реалізації (відчуження) іншим суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спирту етилового, спиртових дистилятів або алкогольних напоїв.
Малі виробництва
Як і попередній Закон №481, новий Закон №3817 регулює діяльність не лише великих, а й малих товаровиробників.
Малі виробництва дистилятів здійснюватимуть виробництво спиртових дистилятів, виробництво та розлив у споживчу тару спиртних напоїв на підставі ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв, але без отримання ліцензії на право виробництва спиртових дистилятів.
При цьому використання малими виробництвами дистилятів придбаних спиртових дистилятів для виробництва спиртних напоїв буде заборонено.
Вимоги до малих виробників алкоголю
Стаття 9 Закону №3817 визначає вимоги до матеріально-технічної бази малого виробництва виноробної продукції, а ст. 10 — вимоги до матеріально-технічної бази малого виробництва дистилятів.
У ст. 11 встановлено окремі вимоги до матеріально-технічної бази малого виробництва пива.
Тож виробникам потрібно буде ознайомитися з цими нормами та за потреби привести бази у відповідність до вимог нового Закону до кінця 2024 року.
Правила розливу алкоголю
Яку тару можна буде використовувати виробникам? Новий Закон №3817 також регулює це!
Не будемо перелічувати всі варіанти тари, наведемо лише як приклад ті види алкоголю, які можна буде розливати не тільки у пляшки.
Так, розлив виноробної продукції (крім зброджених напоїв та пива, сидру і перрі) можна буде здійснювати у вироблену з матеріалів, дозволених для контакту з алкогольними напоями, скляну тару, а також у металеві банки з харчового алюмінію, у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки або дерева, у паковання типу «Tetra-Pak» і «Bag in box» та ПЕТ-кеги.
Розлив вин сухих із додаванням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних ординарних і марочних, іншої виноробної продукції з вмістом спирту не більше ніж 20% об. можна буде здійснювати також у тару (посуд) місткістю від 20 літрів до 600 літрів, вироблену з матеріалів, дозволених для контакту з алкогольними напоями (включаючи металеві бочки з харчового алюмінію та бочки із нержавіючої сталі (кеги).
Розлив зброджених напоїв, одержаних виключно внаслідок природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більше ніж 8,5% об. (без додавання спирту) здійснюватиметься у вироблену з матеріалів, дозволених для контакту з алкогольними напоями, скляну тару, а також у металеві банки з харчового алюмінію, полімерні пляшки марки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки або дерева, у паковання типу «Тetra-Pak» і «Bag in box» та ПЕТ-кеги.
Також ці напої дозволено буде розливати у тару (посуд) місткістю від 25 літрів до 100 літрів, вироблену з матеріалів, дозволених для контакту з алкогольними напоями.
Розлив пива, сидру і перрі (без додавання спирту) дозволено буде здійснювати у тару (посуд), вироблену з матеріалів, дозволених для контакту з такими алкогольними напоями.
Але всі ці вимоги до тари (посуду) не застосовуються до алкогольних напоїв, призначених для експорту!
Нормування втрат під час виробництва спирту, алкогольних напоїв
Законом №3817 передбачено, що Норми виробничих втрат і виходу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат алкогольних напоїв затверджуються урядом.
Наразі такі норми є, і вони затверджені постановою КМУ від 22.11.2022 №1310. Про нещодавні (липневі) зміни до них ми писали в статті «Норми втрат алкоголю» у «ДК» №32/2024.
Проте ці Норми затверджені на виконання Закону №481. Отже, до кінця 2024 року КМУ має затвердити нові Норми втрат.
Чи буде заміна ліцензій?
Заміна Законом №3817 старого Закону №481 спричинила виникнення у виробників та продавців алкоголю гострого запитання: чи проводити заміну ліцензій? Кому цим варто буде зайнятися, а хто може не поспішати?
Наразі відомо, що ліцензії на право провадження відповідного виду госпдіяльності, видані згідно із Законом №481 до 1 січня 2025 року, вважатимуться чинними. Вони й надалі підтверджують право на провадження відповідного виду (видів) госпдіяльності до завершення строку, на який їх було видано (для ліцензій, виданих на певний строк), або до дня припинення їхньої дії у порядку, визначеному цим Законом. При цьому всіх ліцензіатів (і старих, і нових) внесуть до Єдиного реєстру!
ДПС протягом шести місяців з 1 січня 2025 року забезпечує наповнення:
— Єдиного реєстру ліцензіатів з виробництва та обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
— Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального.
І ось тут, якщо ви власник безстрокової ліцензії, зверніть увагу!
З метою наповнення єдиних реєстрів СГ зобов’язані одноразово при сплаті чергового платежу за надані ліцензії, термін сплати якого припадає на перший період починаючи з 1 січня 2025 року, зазначити у заяві про сплату такого чергового платежу всі відомості, визначені частиною третьою статті 43 Закону №3817, та додати до такої заяви документи (за потреби), визначені частинами четвертою і п’ятою статті 43 Закону №3817. Тобто надати податківцям ті відомості (і документи, що їх підтверджують), які мають міститися в Єдиному реєстрі!
Далі ДПС внесе зазначені у таких заявах відомості до відповідних реєстрів.
Зберігання алкоголю — у зареєстрованому місці!
Зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється суб’єктом господарювання у місцях зберігання, що внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання до 27 липня 2024 року, та без ухвалення територіальним податковим органом рішення про внесення таких місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання після набрання чинності Законом. Тобто щодо місця зберігання перереєстрацію проходити не треба.