• Посилання скопійовано

Виплата заробітної плати наперед

Чи можна виплачувати зарплату за майбутні місяці, тобто за ще не відпрацьований час? Чи можна виплатити директору зарплату за два майбутні місяці?

Трудовий договір є угодою між працівником та власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізособою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізособа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором та угодою сторін (ст. 21 КЗпП).

Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 94 КЗпП та ст. 1 Закону про оплату праці).

А директор є таким самим найманим працівником підприємства, як і решта працівників, і на нього поширюються норми КЗпП.

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не рідше ніж двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 115 КЗпП). Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, її виплачують напередодні.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не менше від оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Зверніть увагу: закон наполягає не лише на строках виплати зарплати (при виплаті зарплати наперед ці строки не будуть порушені), а й на періодичності виплати зарплати (не рідше ніж двічі на місяць)!

Тому, наприклад, виплата 20 числа всієї заробітної плати, належної працівникам за цілий місяць, буде порушенням строків виплати зарплати, визначених ст. 115 КЗпП. Хоча формально всю зарплату за місяць вони отримали!

Саме тому, виплативши зарплату однією виплатою за два місяці наперед, роботодавець порушить закон.

Які штрафи погрожують підприємству і директору?

Порушення порядку та строків виплати зарплати тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності відповідно до ст. 41 КУпАП у розмірі від 30 до 100 н. м. д. г. (від 510 до 1700 грн).

А підприємству загрожуватиме штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати як за порушення інших вимог трудового законодавства (ст. 265 КЗпП).

Наголосимо, що у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовуються.

Проте, якщо це порушення буде виявлене після того, як його можна було б усунути (тобто після закінчення строків виплати зарплати, виплаченої наперед), ухвалення рішення щодо застосування штрафних санкцій і заміни їх приписами лягатиме цілком на орган Держпраці, який проводитиме перевірку.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру