• Посилання скопійовано

Що нового

Методрекомендації з інклюзивного надання фінпослуг від НБУ

!  Фінустановам

НБУ схвалив Методичні рекомендації з правил інклюзивного надання фінансових послуг в установах України.

Ці Методичні рекомендації можуть застосовуватися під час:

— розроблення внутрішніх документів надавача фінансових (банківських), супровідних та інших послуг, який відповідно до законодавства України має право надавати такі послуги (далі — установа), щодо:

процедур установлення ділових відносин зі споживачем із числа людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

правил надання фінансових послуг людям з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення;

— забезпечення інформаційно-технологічної доступності послуг, продуктів, вебсайтів і приміщень установи, в яких здійснюється надання споживачам фінансових послуг, з урахуванням доступності їх використання маломобільними групами населення, включаючи людей з інвалідністю, та дотриманням Державного стандарту з цифрової доступності.

Рішення НБУ від 05.07.2024 №240-рш
чинне з 06.07.2024


Зміни у порядку формування повісток від ТЦК

!  Військовозобовʼязаним

Кабмін уніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу.

Зокрема, уточнено правила формування повісток. Так, за новими правилами повістка формується за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів або бланк повістки заповнюється представником районного (міського)ТЦК або його відділу.

Керівник районного ТЦК або його відділу накладає на повістку ЕЦП або особисто підписує повістку та скріплює гербовою печаткою.

У разі формування повістки за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів керівник районного (міського) ТЦК або його відділу накладає на повістку ЕЦП у день її формування.

Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Повістки, сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, після накладення керівником районного (міського) ТЦК або його відділу кваліфікованого електронного підпису можуть:

централізовано друкуватися разом з описом вкладення і надсилатися військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;

вручатися військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення.

Постанова КМУ від 09.07.2024 №807
чинна з 12.07.2024


Порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна удосконалено

!  Власникам рухомого майна, яке підлягає обтяженню

Кабмін уніс зміни до Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Ними передбачено запровадження «строковості» дії певних видів обтяжень.

Згідно зі змінами для публічного обтяження, строк дії якого обмежено законом, також зазначається строк дії такого обтяження, який може обраховуватись днями, місяцями, роками. У разі проведення державної реєстрації публічного обтяження, строк дії якого обмежено законом, та внесення до Реєстру інформації про відповідний строк відомості про припинення обтяження реєструються програмними засобами Реєстру після закінчення такого строку, який обраховується з дати державної реєстрації публічного обтяження.

Постанова КМУ від 12.07.2024 №812
набрала чинності з 20.07.2024, за винятком вищезгаданих змін,
які набирають чинності через 3 місяці (тобто з 20.10.2024)


Міноборони затвердило критерії критично важливих підприємств

!  Юрособам

Міноборони затвердило Критерії визначення підприємств, установ, організацій, а також юридичних осіб приватного права, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період. Загалом їх чотири:

1) здійснення юридичними особами приватного права, установчі документи яких визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», виробництва/закупівлі товарів, виконання робіт і надання послуг необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань за минулий період, не менше як 12 місяців до дня подання звернення, з розрахунку 10 000 000 гривень допомоги на 1 (одного) військовозобов’язаного, що пропонується до бронювання на період мобілізації та воєнного стану;

2) надання послуг з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зовнішніх пілотів (операторів) безпілотних роботизованих систем та зовнішніх екіпажів безпілотних роботизованих систем в інтересах сил безпеки та оборони України з розрахунку 100 підготовлених пілотів FPV, БпАК (БпЛА) I та II класів за минулий період, не менше як 12 місяців до дня подання звернення, на 1 (одного) військовозобов’язаного, що пропонується до бронювання на період мобілізації та воєнного стану, або 200 пілотів БпАК (БпЛА) I класу «мікро» (за винятком FPV) за минулий період, не менше як 12 місяців до дня подання звернення, на 1 (одного) військовозобов’язаного, що пропонується до бронювання на період мобілізації та воєнного стану;

3) надання послуг з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з радіоелектронної боротьби в інтересах сил безпеки та оборони України з розрахунку 150 підготовлених спеціалістів за минулий період, не менше як 12 місяців до дня подання звернення, на 1 (одного) військовозобов’язаного, що пропонується до бронювання на період мобілізації та воєнного стану;

4) надання послуг, які відповідають стандартам NAEMT (National association of emergency medical technicians) / TCCC (Tactical Combat Casualty Care), з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з тактичної медицини в інтересах сил безпеки та оборони України протягом останніх 6 місяців до дня подання звернення.

Підприємства, установи і організації, а також юридичні особи приватного права визначаються критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період у разі відповідності одному або більше критеріям та за умови відсутності у статутному капіталі таких підприємств, установ чи організацій, а також юридичних осіб приватного права частки держави, визнаної ВРУ державою-агресором та/або державою-окупантом.

Наказ Міноборони від 10.07.2024 №463
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 24.07.2024 не опублікований


Положення про порядок застосування норм ПКУ під час здійснення діяльності зі страхування

!  Банкам та фінустановам

НБУ затвердив Положення про порядок застосування пп. 165.1.27 та 165.1.28 ПКУ під час здійснення діяльності зі страхування.

Це Положення визначає порядок дій в разі здійснення:

страхових виплат (виплат страхових відшкодувань), регламентних виплат, виплат викупних сум за договорами страхування, іншими, ніж договори довгострокового страхування життя, у тому числі страхування довічних пенсій;

страхових виплат (виплат страхових відшкодувань), викупних сум або їх частин за договорами довгострокового страхування життя, у тому числі страхування довічних пенсій.

Вимоги Положення поширюються на страховиків-резидентів та філії страховиків-нерезидентів, Моторне (транспортне) страхове бюро України, які відповідно до розд. IV Податкового кодексу є податковими агентами щодо податку на доходи фізосіб та відповідальними за утримання (нарахування) і сплату (перерахування) військового збору до бюджету відповідно до п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, у разі здійснення виплати за договором страхування та/або за договором довгострокового страхування життя, яку отримує фізособа.

Установлено, що вимоги Положення поширюються на договори страхування, що були укладені до дня набрання чинності цією постановою, і продовжують діяти після набрання чинності цією постановою під час здійснення страхових виплат (виплат страхових відшкодувань), регламентних виплат, виплат викупних сум або їх частин за такими договорами.

Постанова НБУ від 15.07.2024 №85
набирає чинності з 17.10.2024


Уряд уніс зміни до Положення про митні декларації

!  Експортерам

Уряд змінив Положення про митні декларації щодо товарів, вартість яких не перевищує 1 000 євро.

Передбачено, що товари, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях / міжнародних експрес-відправленнях, декларуються шляхом подання митному органу додаткового реєстру міжнародних поштових відправлень / міжнародних експрес-відправлень у разі пересилання декларантом (крім громадянина) за межі України товарів, сумарна митна вартість яких не перевищує суми, еквівалентної 1 000 євро, якщо:

— товари поміщуються у митний режим експорту;

— на товари не встановлено вивізне мито;

— на товари не встановлено обмеження щодо їх вивезення за межі митної території України відповідно до статті 197 МКУ;

та додаткового реєстру міжнародних поштових відправлень / міжнародних експрес-відправлень у разі відправлення за межі митної території України оператором поштового звʼязку міжнародних поштових відправлень, що підлягають поверненню відправнику / експрес-перевізником міжнародних експрес-відправлень, що підлягають поверненню відправнику.

Постанова КМУ від 12.07.2024 №810
чинна з 16.07.2024


Організація участі осіб у судових засіданнях у режимі відеоконференції

!  Суддям, адвокатам, субʼєктам господарювання

У газеті «Голос України» 18.07.2024 офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції».

Ним вносяться зміни до Господарського та Цивільного процесуальних кодексів та Кодексу адміністративного судочинства в частині удосконалення регулювання організації судами участі осіб у судових засіданнях з розгляду господарських, цивільних та адміністративних справ у режимі відеоконференції.

Відтепер суддя (суддя-доповідач) розглядає заяву учасника справи, його представника про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду або у приміщенні іншого суду без повідомлення учасників справи. За результатами розгляду заяви виноситься ухвала.

В ухвалі про участь учасника справи, його представника у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні іншого суду зазначається суд, який має забезпечити її проведення. Копія такої ухвали негайно, але не пізніше наступного дня з дня її постановлення, надсилається учаснику справи чи його представнику відповідно та суду, який має забезпечити проведення відеоконференції.

Закон від 23.05.2024 №3755-IX
чинний з 19.07.2024


Інформаційна взаємодія між Мін’юстом та ДСА у справах про банкрутство

!  Субʼєктам господарювання

Мін’юст та ДСА затвердили Порядок електронної інформаційної взаємодії Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України щодо обміну інформацією у справах про банкрутство (неплатоспроможність) та про арбітражних керуючих.

Цей Порядок визначає механізм електронної інформаційної взаємодії між Мін’юстом та ДСА під час обміну інформацією з метою передачі на запит Мін’юсту електронних примірників судових рішень, оприлюднених оголошень та повідомлень у справах про банкрутство (неплатоспроможність) та інформацією про арбітражних керуючих на запит ДСА, виключно з метою належної реалізації ними своїх повноважень, визначених законом.

Спільний наказ Мін’юсту та ДСА від 10.07.2024 №2072/5/281
набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.
Станом на 24.07.2024 не опублікований


Мінфін оновив звіти про обсяги виробництва та обігу підакцизних товарів

!  Платникам акцизу

Мінфін затвердив у новій редакції:

— форму №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах»;

— Порядок заповнення форми №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах»;

— форму №1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах»;

— Порядок заповнення форми №1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах»;

— Коди, одиниці виміру та види продукції / товару.

Наказ Мінфіну від 18.06.2024 №296
набирає чинності з першого числа другого місяця,
наступного за місяцем його офіційного опублікування.
Станом на 24.07.2024 не опублікований


Уряд уніс зміни до норм виробничих втрат підакцизних товарів

!  Платникам акцизу

Уряд уніс зміни до Постанови КМУ від 22.11.2022 №1310 «Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв».

Постановою №829 передбачено доповнення встановлених максимально допустимих норм втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів під час їх виробництва, спирту та готової продукції під час виробництва окремих видів алкогольних напоїв нормами для деяких видів алкогольних напоїв, зокрема для спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного).

Постанова КМУ від 18.07.2024 №829
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 24.07.2024 не опублікована


НБУ схвалено рекомендації для розбудови безбар’єрної фінсистеми

!  Банкам та фінустановам

НБУ схвалив Методичні рекомендації з правил інклюзивного надання фінансових послуг в установах України. Рекомендації розроблено з метою забезпечення банками та небанківськими фінансовими і платіжними установами надання послуг, фізично та інформаційно доступних для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Рекомендації передбачають:

— нульову толерантність до будь-яких форм дискримінації споживача за соціальними, фізичними, функціональними чи іншими ознаками;

— забезпечення фізичної доступності приміщень та устаткування для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;

— організацію системи дистанційного обслуговування з функціональністю, аналогічною наявній під час фізичного відвідування приміщення установи;

— наявність безперешкодних процедур та порядків стосовно споживача під час встановлення ділових відносин і надання фінансових послуг.

У складі рекомендацій — чек-лист для перевірки доступності приміщень та орієнтовний план заходів для їх адаптації відповідно до потреб людей з інвалідністю, а також чек-лист інклюзивної привітності працівника установи та поради з комфортного обслуговування людей з різними порушеннями функцій органів і систем організму.

Рішення Правління НБУ від 05.07.2024 №240-рш
чинне з 06.07.2024


ПДВ за нульовою ставкою на пальне для ЗСУ

!  Платникам ПДВ

Уряд уніс зміни до Постанови КМУ від 02.03.2022 №178 «Деякі питання обкладення податком на додану вартість за нульовою ставкою у період воєнного стану».

Нею установлено, що до припинення чи скасування воєнного стану обкладаються ПДВ за нульовою ставкою операції з постачання товарів (запасних частин, акумуляторних батарей, автомобільних шин, охолоджуючих рідин, комплектуючих, додаткового обладнання тощо), визначених нормативними та технічними документами, для транспортних засобів (зокрема спеціальних, спеціалізованих транспортних засобів), а також пально-мастильних матеріалів Збройним Силам, Національній гвардії, Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, іншим утвореним відповідно до законів військовим формуванням, їх зʼєднанням, військовим частинам, підрозділам, розвідувальним органам, Міністерству оборони, Державній прикордонній службі, Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації, Міністерству внутрішніх справ, Національній поліції, Державній службі з надзвичайних ситуацій, Управлінню державної охорони, закладам, установам або організаціям, що утримуються за кошти державного бюджету, для потреб забезпечення національної безпеки та оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Постанова КМУ від 18.07.2024 №831
набирає чинності з 01.08.2024

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру