• Посилання скопійовано

Як списати тютюнові вироби?

На складі підприємства залишилися тютюнові вироби, які заборонено продавати з 11.07.2024. Як їх списати?

Нагадаємо, що рік тому набрали чинності ст. 10 та 10-1 Закону №2899-IV, що передбачають заборону продажу сигарет, тютюну для самокруток, рідин до електронних сигарет з ароматизованими добавками. Крім того, було встановлено:

— заборону низки добавок (наприклад, вітаміни) до тютюнових виробів та е-сигарет, які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання цих виробів;

— вимоги до складу рідин для е-сигарет;

— вимоги щодо звітності виробників та дистриб’юторів тютюнових виробів та е-сигарет.

Такі зміни були ухвалені для посилення захисту населення від приваблення до початку вживання тютюну відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційної Директиви 2014/40/EU.

Для підготовки до заборони бізнесу давали один рік.

І ось з 11 липня 2024 року закінчився перехідний період у регулюванні продажу тютюну, а саме:

— всі упаковки тютюнових виробів для куріння тепер мають бути з оновленими медичними застереженнями: на 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який застерігає про шкоду та наслідки куріння;

— заборонено продаж сигарет, тютюну для самокруток, рідин до електронних сигарет з ароматизованими добавками тощо.

До 11 липня 2024 року було дозволено реалізацію вироблених або імпортованих зазначених виробів, введених в обіг до 11 липня 2023 року. Якщо протягом цих перехідних дванадцяти місяців не вдалося реалізувати наявні залишки вищезазначених тютюнових виробів, то їх потрібно списати.

Звісно, списуватимуть залишки їх власники. А ми сподіваємося, що про виведення таких тютюнових виробів з обігу знали всі. І ті, хто торгував ними за посередницькими договорами та/або домовився про повернення нереалізованих залишків власникам/постачальникам, тепер це повернення проведуть. Їм проводити списання залишків за актом не потрібно — про повернення свідчитиме видаткова накладна або інших первинний документ. А от власникам цих залишків треба буде подбати про списання.

Документальне оформлення списання тютюнових виробів

Щоб списати нереалізовані залишки, потрібно зробити ось що:

— для юросіб: керівник має видати наказ або розпорядження про списання товарів у зв’язку з неможливістю їх реалізації після 11 липня 2024 року. Далі комісія на підставі цього наказу складає акт списання товарів, в якому зазначає про долю списаного;

— ФОП, якщо він проводитиме списання сам (не має найманих працівників), може не видавати подібного наказу і сам скласти акт списання товарів на підставі свого власного рішення, яке не потребує окремого письмового оформлення.

Подальша доля списаних тютюнових виробів

Закон №1978, яким було запроваджено обмеження щодо обігу зазначених тютюнових виробів, не каже, що робити зі самими списаними залишками. На нашу думку, переробити їх на продукцію, яка може перебувати в обігу, навряд чи вийде. У будь-якому разі вирішити це питання може лише експертиза фахівців. А більшість власників виведених з обігу тютюнових виробів, якщо не йдеться про виробників і обсяг залишків невеликий, вирішать після складання акта про списання їх просто утилізувати.

Зверніть увагу: тютюнова продукція небезпечна для здоровʼя людей та тварин, а відходи — ще й екологічно небезпечні. Тож просто викинути на сміття або спалити — не варіант. Треба звернутися до субʼєктів господарювання, які утилізують небезпечні відходи. Вони ж нададуть і акт про приймання-передачу таких залишків, дехто з них додає до акта виконаних робіт ще й фото- та відеодокази. Таким чином, і власники будуть спокійні, і майбутні запитання з боку контролерів будуть зняті.

Акцизний податок у виробників та імпортерів

Об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для потреб оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.14 ПКУ). А базою оподаткування є вартість за максимальними роздрібними цінами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, з урахуванням ПДВ та акцизного податку, реалізованих відповідно до пп. 213.1.14 ПКУ (пп. 214.1.5 ПКУ). Ставка акцизу — 5% від МРЦ відповідно до пп. 215.3.10 ПКУ.

Об’єктом оподаткування акцизним податком є обсяги та вартість утрачених підакцизних товарів (продукції), що перевищують установлені норми втрат з урахуванням винятків із цього правила, зазначених у п. 214.6 ПКУ (пп. 213.1.6 ПКУ). У п. 214.6 ПКУ немає такого випадку, як списання товарів через заборону їх реалізації. Отже, якщо нереалізовані залишки списує виробник або імпортер, він нараховує акциз за ставкою 5% на вартість списаних товарів за МРЦ.

Датою виникнення податкового зобов’язання щодо зіпсованого, знищеного, втраченого підакцизного товару (продукції) є дата складання відповідного акта.

Якщо ж залишки списує роздрібний або оптовий торговець, який не є виробником чи імпортером, то йому не потрібно нараховувати акциз при списанні залишків, як, власне, і при торгівлі тютюновими виробами. Зокрема, роздрібні торговці не сплачують акцизу з тютюнових виробів відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ, а в оптових торговців не виникає об’єкта оподаткування акцизним податком — у них немає оподатковуваних операцій.

ПДВ

Платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду слід скласти і зареєструвати в ЄРПН у терміни, встановлені п. 201.10 ПКУ, зведену податкову накладну за товарами, які починають використовуватися в операціях, що не є госпдіяльністю платника ПДВ (тобто тією діяльністю, що спрямована на отримання прибутку) (пп. «г» п. 198.5 ПКУ).

Зокрема, у такій ПН:

— у графі «Зведена податкова накладна» зазначають код ознаки 1;

— у графі «Отримувач (покупець)» платник податку наводить власне найменування (ПІБ);

— у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «600000000000»;

— рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють;

— у верхній лівій частині — тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307 (у цьому випадку це тип причини 13 — Складена у зв’язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності);

— у графі 2 — дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених на такого платника податку при постачанні йому тютюнових виробів, за якими він визначає податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Бухоблік та податок на прибуток

У бухобліку вартість залишків тютюнових виробів, які вже не можна продати, вилучають зі складу активів і списують на інші операційні витрати: Д-т 949 К-т 281.

Аналогічно на інші витрати будуть списані і нараховані ПЗ з ПДВ: Д-т 949 К-т 641.

Коригувань фінрезультату для цього випадку не передбачено.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру