• Посилання скопійовано

Строк ТД закінчився під час щорічної відпустки працівника

Як і коли звільняти працівника, що працює за строковим договором на час відпустки для догляду за дитиною основної працівниці?

Припинення строкового трудового договору

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами (ч. 2 ст. 23 КЗпП).

Тобто на період перебування основної працівниці у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку роботодавець має право прийняти іншого працівника для заміщення тимчасово вакантної посади до фактичного виходу на роботу основної працівниці.

Строковий трудовий договір та заява на прийняття на роботу обов’язково мають вказувати на строковість трудових відносин та містити чітке формулювання, щоб уникнути непорозумінь у разі звільнення у зв’язку з фактом виходу основного працівника з відпустки.

Особливістю тут є те, що працівника приймають на роботу на строк, який конкретно не визначено. Це може бути дата і до закінчення відпустки для догляду за дитиною або раніше, якщо основна працівниця захоче її перервати достроково, або робота може бути продовжена на час основної щорічної відпустки чи наступної відпустки для догляду за наступною дитиною.

Позаяк на момент укладення строкового трудового договору достеменно не відомо, скільки відпусток використає основна працівниця, то рекомендується використовувати таке формулювання: «на період відпустки для догляду за дитиною до трьох років та наступних (інших) відпусток». І зазначити, яку конкретно працівницю заміняє новий працівник.

Отже, у загальному випадку працівник, який працює за строковим ТД, має бути звільнений останнім днем відпустки для догляду за дитиною основної працівниці на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Але, відповідно до ст. 39-1 КЗпП, якщо після закінчення строку трудового договору (п. 2 та 3 ст. 23 КЗпП) трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.

Тобто якщо в останній день дії строкового трудового договору трудові відносини з працівником не припиняються (відповідно, не оформлюється жоден документ про закінчення дії трудового договору), працівник продовжує виходити на роботу з наступного дня після закінчення строку трудового договору і роботодавець цього не заперечує, то строк трудового договору автоматично вважається продовженим на невизначений строк. І роботодавцю доведеться або створювати нову штатну одиницю, або шукати іншу посаду такому працівникові.

Якщо працівник перебуває у відпустці

Якщо працівник, який працює за строковим трудовим договором на дату виходу основної працівниці з відпустки для догляду за дитиною, перебуває у щорічній основній відпустці, роботодавцю треба керуватися ст. 3 Закону про відпустки.

У разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому разі чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Отже, такого працівника потрібно буде звільнити останнім днем його відпустки.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру