• Посилання скопійовано

Отримали передоплату на один товар, відвантажили інший

Підприємство отримало часткову передоплату і склало ПН на один асортимент товару, а потім відвантажило інший. Як скласти РК?

Приклад Підприємство отримало від покупця аванс у розмірі 30% 11 тис. грн, було зарєєстровано ПН: товар А — 0,6 шт., товар Б — 0,3 шт., товар С — 1,2 шт. А відвантажено товару на 21 тис. грн: товар А — 2 шт., товар Б — 1 шт., товар С — 1шт.

Що з ПН та РК?

Об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 185.1 ПКУ). Тобто, за замовчуванням, для потреб ПДВ треба розглядати кожну номенклатуру товарів як окрему операцію і визначати першу або другу подію саме за кожною номенклатурою.

Позаяк постачання товарів — це двостороння операція, то сторонам обов’язково потрібно узгоджувати номенклатуру (кількість і ціни) товарів, яка оплачується або відвантажується під майбутню оплату. І це питання треба узгоджувати ще до здійснення оплати або відвантаження.

Варіанти узгодження можуть бути різні, і всі вони відповідають нормам ПКУ. ПКУ не містить правил розподілу номенклатури між оплаченою та неоплаченою частиною, це робиться виключно на розсуд сторін.

За умовами прикладу було здійснено такі операції — див. таблицю.

Товар Оплачено, складено ПН Відвантажено Зміна кількості на дату відвантаження
А 0,6 шт. 2 шт.  +1,4 шт.
Б 0,3 шт. 1 шт. +0,7 шт.
С 1,2 шт. 1 шт. -0,2 шт.
Усього 11 000 грн 21 000 грн 10 000 грн

Якби за всіма трьома товарами було збільшення кількості, можна було б скласти ще одну податкову накладну на дату відвантаження та включити туди це збільшення кількості за кожним товаром, і коригувати нічого не довелось би.

Але в нашому випадку кількість товару С зменшилася, що потребує складання РК до ПН на передоплату. Водночас пам’ятаємо, що на дату відвантаження виникли нові зобов’язання з ПДВ на суму 10 000 грн, що потребує складання саме ПН, а збільшуючий РК тут не доцільний.

Тож у цьому випадку, на нашу думку, треба вчинити так:

1. Зробити РК до ПН на передоплату і змінити асортимент: товар С — зменшити кількість з 1,2 шт. до 1 шт. (тобто до тієї кількості, яка була фактично відвантажена), одночасно збільшити кількість товару А та/або Б таким чином, щоб цей РК вийшов нульовий і сума ПЗ з ПДВ на дату передплати залишалася 11 000 грн. Приміром, у цьому РК буде зменшено кількість товару С на 0,2 шт., а кількість товару Б буде збільшено на 0,25 шт. — до 0,55 шт;

2. Скласти ПН на вартість товару, що був постачений понад суму передоплати, враховуючи дані РК: товар А в кількості 1,4 шт., товар Б в кількості 1 - 0,55 = 0,45 шт., товар С до цієї ПН вже не включається, бо він повністю передоплачений. Сума такої ПН має дорівнювати 10 000 грн.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру