• Посилання скопійовано

Чи може турагент — платник ЄП ІІІ групи надавати послуги нерезидентові-фізособі?

Юрособа — платник ЄП за ставкою 5% як турагент планує надати послуги, придбані у туроператора, нерезидентові-фізособі. Чи не суперечить це закону?

ФОПи-«єдинники» можуть бути туристичними агентами, але тільки у разі перебування у 3-й групі платників ЄП (як у зазначеному в запитанні випадку). Податківці наполягають на тому, що навіть у 2-й групі турагентам перебувати не можна — порушення цього правила загрожує втратою статусу «єдинника». Отже, умова про 3-тю групу ЄП виконана (але не забудьте зазначити в ЄДР та в Реєстрі платників ЄП відповідний вид економічної діяльності!).

Що ж до решти питань, то тут усе просто.

Туристичні агенти — це юрособи, створені згідно із законодавством України, а також фізособи — суб’єкти підприємницької діяльності, які провадять посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб’єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг (ст. 5 Закону про туризм).

Туристичним продуктом є попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов’язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об’єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо) (абз. 4 ст. 1 Закону про туризм).

Таким чином, турагент може здійснювати посередницькі послуги з реалізації туристичного продукту туроператора, який складається як з однієї, так і з декількох туристичних послуг. Можливий навіть продаж одному клієнтові туристичних послуг від кількох туроператорів.

Обмежень щодо країни надання туристичних послуг законодавство не містить. Звичайно, крім країни-агресора — зі суб’єктами господарювання звідти ми не працюємо і послуг не придбаваємо.

Розрахунки між резидентами та нерезидентами за такими валютними операціями, як експорт та імпорт товарів, послуг, робіт, здійснюють виключно через банки в іноземній валюті та гривнях. Тому оплату у валюті турагент зможе отримати на власний валютний рахунок.

Проте у разі надання послуг за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди агента (п. 292.4 ПКУ). Тому «транзитні» суми, які будуть перераховані туроператору, до оподатковуваного доходу турагента-«єдинника» не потрапляють.

А от щодо винагороди тут усе залежить від умов договору. Вона може як утримуватися зі суми виручки, так і бути сплачена туроператором. І ось тут, «єдинники», увага!

Щоб уникнути звинувачень у безгрошових розрахунках із туроператором, краще уникати договорів з утриманням винагороди зі суми виручки, а отримувати винагороду від туроператора. Якщо ви обрали безпечний варіант, то дохід у сумі виручки від суми продажу під оподаткування не тільки не потрапляє, а й не відображатиметься у податковій декларації «єдинника».

Проте у Книзі обліку показати цю виручку треба — як отримання, так і перерахування туроператору. А до складу доходу слід буде включити лише суму винагороди, отриманої від туроператора.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь