• Посилання скопійовано

Чи утримувати податок з доходів нерезидентів з компенсації судових витрат?

ТОВ компенсує юридичній компанії — нерезидентові судові витрати, які ця компанія раніше оплатила для розгляду позову ТОВ у закордонному суді. Що з податком на прибуток?

Якщо ТОВ подає позов до суду (незалежно від того, який це суд, український чи іноземний), саме ТОВ має оплатити юридичні послуги та всі витрати, пов’язані з судовим процесом. А вже якщо ТОВ цю справу виграє, то може (за рішенням суду) отримати компенсацію таких витрат від сторони, яка цю справу програла.

Якщо судові витрати за дорученням ТОВ оплачує юридична компанія, то кваліфікація того, чим буде виплата компенсації понесених витрат, залежить від умов договору між ТОВ та цією юридичною компанією.

Тут можливі два варіанти, але обидва вони, на нашу думку, не потрапляють під оподаткування податком з доходів юросіб-нерезидентів.

Перший варіант — це коли така компенсація прописана у договорі окремо від суми винагороди і не входить до вартості послуг компанії. Можливо навіть, що сплата судових витрат була оформлена окремим договором, наприклад договором доручення.

На нашу думку, така компенсація не є для компанії-нерезидента оподатковуваним доходом з України, адже у переліку за пп. 141.4.1 ПКУ її немає. Але, позаяк додаткових роз’яснень щодо оподаткування податком з доходів нерезидентів такої виплати немає, радимо ТОВ отримати ІПК.

Якщо компенсація таких витрат входить до складу вартості юридичних послуг, то вона теж не є оподатковуваною з тієї самої причини. Проте тут усе чітко за законом: в пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ виокремлено як оподатковувані інші доходи від провадження нерезидентом госпдіяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резидентові (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення.

Отже, якщо ТОВ ідентифікує таку компенсацію як складову послуги, що її надає юридична компанія-нерезидент, то така виплата підпадає під це виокремлення.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру