• Посилання скопійовано

Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання

Юрособа (платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник), експортувала обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку й оподаткування?

ПДВ на ввезення, вивезення продукції

На наш погляд, ввезення такого обладнання на митну територію України здійснюють у митному режимі переробки. ПДВ, імпортне мито на обладнання не нараховуються.

Вивезення такого обладнання здійснюють у митному режимі реекспорту. На таке вивезення нараховується ПДВ за ставкою 0%, складається ПН.

А українські товари, використані на ремонт продукції, мають бути заявлені на митниці і вивезені у митному режимі експорту. На такі товари також нараховують ПДВ за ставкою 0% і складають ПН.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання, тому може бути доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Бухгалтерський облік

Докладно питання бухгалтерського обліку виконання гарантійного ремонту ми розглянули в «ДК» №50/2018.

Виробник має створювати забезпечення виконання гарантійних зобов’язань, яке списується на загальновиробничі витрати:

Д-т 91 К-т 473.

Відтак ці загальновиробничі витрати списують на виробничу собівартість продукції:

Д-т 23 К-т 91.

У такому разі всі витрати з виконання гарантійного ремонту списують за рахунок створеного забезпечення:

Д-т 473 К-т 20, 651, 652 тощо.

Якщо витрати більші від забезпечення, різницю списують на виробничий брак:

Д-т 24 К-т 20, 651, 652 тощо.

Надалі суму браку списують або на винних осіб (Д-т 375 К-т 24 у сумі, яку відшкодовують особи; Д-т 947 К-т 24 у сумі, яку не відшкодовують), або просто на собівартість реалізації, якщо винних осіб не встановлено (Д-т 901 К-т 24).

Але мікропідприємства можуть не створювати забезпечення наступних витрат і платежів (див. п. 7 розд. І НП(С)БО 25). Тож якщо обліковою політикою мікропідприємства виробника встановлено нестворення забезпечень, то фактичні витрати на гарантійний ремонт відносять, на наш погляд, на рахунок 24, а потім на собівартість реалізації: Д-т 901 К-т 24.

Щодо отриманої від нерезидента на ремонт продукції, то вона відображається виробником на позабалансовому субрахунку 023.

Якщо у процесі ремонту підприємство вилучає браковані частини, які, навіть після додаткового ремонту, можуть бути використані в господарській діяльності, такі частини оприбутковують на баланс за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів за наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (див. пп. 2.12 Методрекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 №2):

Д-т 20 К-т 719.

Витрати на ремонт отриманих матеріальних цінностей, які використовуватимуться як запасні частини, витрати, безпосередньо пов’язані з приведенням цих запасів до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою (витрати на доробляння та підвищення якісних і технічних характеристик запасів), включають до їх первісної вартості (див. пп. 2.12 Методрекомендацій з бухобліку запасів).

Якщо ж вилучені браковані частини не використовуватимуться у господарській діяльності, а підлягають утилізації, на баланс їх не ставлять.

Щодо податкового обліку витрат на гарантійне забезпечення

Роботи з гарантійного ремонту, витрачені матеріали не є подарунком. Адже виконання такого ремонту — це обов’язок виробника згідно з чинним законодавством та договором. Тож понесені витрати відображають у порядку, наведеному вище, зменшуючи фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Якщо підприємство створює забезпечення і коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то в описаній ситуації буде коригування згідно з п. 139.1 ПКУ.

А платники податку на прибуток, які не коригують фінрезультат до оподаткування, відображають витрати на гарантійний ремонт лише за бухгалтерськими правилами. Ці правила ми розглянули вище.

ПДВ на витрати ремонту

Про матеріали, витрачені на ремонт, ми сказали вище. Щодо інших витрат пов’язаних із таким ремонтом (амортизація ОЗ, електроенергія, оренда приміщення, транспортні витрати тощо), то, на наш погляд, компенсувальне ПЗ з ПДВ на них не нараховується, тому що такі витрати понесені для операцій, що є господарською діяльністю, яка оподатковується за ставкою 0% ПДВ.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання, тому може бути доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру