• Посилання скопійовано

Звітність КІК щодо новоствореної юрособи

Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід щодо КІК у 2023 році не отримувався. Чи подавати звітність щодо КІК за 2023 рік?

У пп. 39-2.5.1 ПКУ сказано: «Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року».

Тобто для новоствореного підприємства законодавством країни, резидентом якої є таке підприємство, може встановлюватися спеціальний податковий період.

Наприклад, для України перший звітний період новоствореного підприємства може бути меншим ніж 12 місяців, але не більшим ніж 15 місяців (ч. 2 ст. 13 Закону про бухоблік).

Тобто, якщо підприємство створено у період з жовтня до грудня 2023 року, першим звітним періодом для складання фінзвітності може бути період з дня створення до кінця 2024 року.

Подібні правила є і в інших країнах. Тож, якщо таке правило є і в країні, де зареєстровано підприємство, про яке йдеться в запитанні, фінзвітність уперше може подаватися за наслідками періоду з листопада 2023 року до грудня 2024 року. Тобто така фінзвітність подаватиметься у 2025 році. І звіт про КІК також слід буде подавати у 2025 році.

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому може бути доречно отримати індивідуальну податкову консультацію.

Водночас підприємство (КІК) може обрати першим звітним періодом листопад — грудень 2023 року. І тоді воно має складати фінзвітність за такий період. А якщо складатиме за такий період фінзвітність, то в загальному порядку має подавати звіт про КІК за 2023 рік до 10 травня 2024 року, разом із декларацією про майновий стан і доходи.

Звіт про КІК подають, навіть якщо доходи не отримували. Про це ми написали в «ДК» №10/2023.

Крім того, разом із декларацією про майновий стан і доходи слід подати і додаток КІК. Але у рядках 01 — 06 таблиці такого додатка проставляють нуль. Саме так відповідає ДПС на запитання в ЗІР (підкатегорія 103.29): «Чи подається Додаток «КІК» до декларації про майновий стан та доходи (далі — Декларація) та чи заповнюється рядок 10.14 розд. ІІ Декларації, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи зі всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду та у платника податку є обов’язок із подання Декларації з інших підстав?».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру