• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід щодо КІК у 2023 році не отримувався. Чи подавати звітність щодо КІК за 2023 рік?

Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
Юрособа (платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник), експортувала обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку й оподаткування?

Чи дисконтувати заборгованість, яка щороку подовжується?
Підприємство — резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щороку подовжували і яку планують повернути 2024 року. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?

Орендуємо авто: як списати пальне?
ТОВ орендує авто у ФОПа. Чи може орендодавець (ФОП) також використовувати передане в оренду авто та заправляти його своїм пальним?

Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку й оподаткування
Підприємство 22.02.2024 отримало експедиторські послуги від нерезидента — 1 000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилася. Як відобразити це коригування в обліку?

Бухгалтер у громадській організації
Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОПа. Як оформити роботу цього бухгалтера у громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?

До змісту номеру