• Посилання скопійовано

Що нового

Заборонено брати в заставу від фізосіб дрони і тепловізори

!  Усім

Нацбанк заборонив банкам і небанківським фінустановам здійснювати активні операції з фізичними особами, предметом забезпечення за якими є товари, які можуть бути використані у військових цілях та включені до Єдиного списку товарів подвійного використання в додатку до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою КМУ від 28.01.2004 №86 (у редакції постанови КМУ від 24.10.2018 №974, зі змінами).

Причиною заборони є Рішення РНБО від 20.04.2024 «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет», введене в дію Указом Президента України від 20.04.2024 №234/2024.

Відповідні зміни, що стосуються банків, внесено до постанови НБУ від 25.02.2022 №23, а для небанківських фінустанов — до постанови НБУ від 06.03.2022 №39.

Постанови НБУ від 02.05.2024 №51
та №53 чинні з 04.05.2024


Нацбанк учергове пом’якшив валютні обмеження

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс чергові зміни до своєї «воєнної» Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема, скасовано всі обмеження для бізнесу щодо купівлі та переказу іноземної валюти за кордон з метою проведення операцій з імпорту робіт та послуг.

Крім цього, бізнесу надано можливість купувати валюту та переказувати кошти за кордон для оплати аеропортових, портових та дорожніх зборів, а також штрафів.

Постанова НБУ від 03.05.2024 №56
чинна з 04.05.2024


Кабмін уточнив деякі питання формування переліку територій бойових дій

!  Усім

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 06.12.2022 №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Змінами, зокрема, передбачено, що для цілей оподаткування територіями активних бойових дій є включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції, території активних бойових дій, а також території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

Постанова КМУ від 30.04.2024 №485
чинна з 03.05.2024


Зміни в Порядку надання фінансової держпідтримки суб’єктам підприємництва

!  СГ

Кабмін вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 №28. Зокрема:

зменшено розмір базової процентної ставки на 3 відсоткові пункти для середнього підприємництва та 4 відсоткові пункти для інших категорій за кредитами, що надаються на інвестиційні цілі, та 5 відсоткових пунктів для кредитів, що надаються на фінансування оборотного капіталу щодо всіх категорій суб’єктів, які її отримують;

встановлено максимальну суму кредитування на цілі фінансування оборотного капіталу суб’єкта підприємництва (крім сільгосптоваровиробника) — до 5 млн грн;

підвищено ліміт кредитування для галузі тваринництва до 150 млн грн.

Постанова КМУ від 30.04.2024 №473
чинна з 02.05.2024


ДСНС оцінюватиме відповідність у сфері цивільного захисту за плату

!  СГ

Кабмін вніс зміну до переліку платних послуг, що можуть надаватися підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій (додаток до постанови КМУ від 20.02.2012 №110), доповнивши його послугою з проведення робіт з оцінки відповідності у сфері цивільного захисту у випадках та порядку, визначених законодавством.

Постанова КМУ від 30.04.2024 №478
чинна з 04.05.2024


Підтримка фермерських господарств — порядок удосконалено

!  Фермерським господарствам

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою КМУ від 25.08.2004 №1102.

Зокрема, встановлено додаткові вимоги до отримувачів бюджетних коштів за цим Порядком — це фермерські господарства, визначені Законом про ФГ:

засновниками яких є виключно фізособи — громадяни України;

стосовно яких не застосовуються судові процедури банкрутства (неплатоспроможності), передбачені КУзПБ, або які не перебувають на стадії ліквідації;

керівники та/або кінцеві бенефіціарні власники яких не притягалися до кримінальної відповідальності та/або не мають незняту чи непогашену судимість, та/або не перебувають в розшуку;

до яких не застосовувалися спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону про санкції;

які станом на дату подання заявки фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих РФ територіях України, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого наказом Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення бойових дій або тимчасової окупації;

які не мають заборгованості перед бюджетом, що підтверджується у порядку електронної інформаційної взаємодії з ДПС програмними засобами ведення Державного аграрного реєстру;

які не мають заборгованості перед Укрдержфондом та його регіональними відділеннями;

які не провадять господарську діяльність на території РФ та РБ;

керівники та/або кінцеві бенефіціарні власники яких не включені до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Постанова КМУ від 30.04.2024 №477
чинна з 02.05.2024


Кабмін оновив Порядок надання держгарантій на портфельній основі

!  СГ

Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання державних гарантій на портфельній основі, затверджений постановою КМУ від 14.07.2021 №723.

Цей Порядок визначає механізм відбору банків-кредиторів, умови надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікропідприємництва, малого та/або середнього підприємництва — резидентам України (далі — державні гарантії на портфельній основі), які визначено в додатку, розмір і вид забезпечення, що надають такі суб’єкти господарювання, процедуру виконання гарантом гарантійних зобов’язань, а також урегулювання простроченої заборгованості позичальника за кредитом, за яким гарантом здійснено виплати на вимогу банку-кредитора.

Державні гарантії на портфельній основі надаються відповідно до БКУ та закону про Держбюджет на відповідний рік, на підставі відповідного рішення КМУ, яким, зокрема, визначається перелік банків-кредиторів і встановлюються для кожного банку-кредитора граничні обсяги державних гарантій на портфельній основі.

Постанова КМУ від 30.04.2024 №472
чинна з 30.04.2024


Кабмін оновив Порядок регулювання тарифів на соцпослуги

!  Надавачам соцпослуг

Кабмін виклав у новій редакції Порядок регулювання тарифів на соціальні послуги, затверджений постановою КМУ від 01.06.2020 №428.

Цей Порядок визначає механізм регулювання тарифів на соціальні послуги, перелік яких визначається класифікатором соціальних послуг, що затверджується Мінсоцполітики.

Тариф на соціальну послугу формується надавачем соціальних послуг відповідно до планового обсягу надання соціальної послуги, економічно обґрунтованих планових витрат, визначених на підставі державних стандартів соціальної послуги, планового змісту соціальної послуги для визначеної категорії отримувачів соціальної послуги, техніко-економічних розрахунків, кошторисів з урахуванням ставок податків і зборів, чинних або прогнозованих цін на матеріальні ресурси, роботи та послуги, а також розміру заробітної плати у плановому періоді.

Тарифи на соціальні послуги визначаються надавачами соціальних послуг і затверджуються їх засновниками один раз на відповідний рік на строк, що становить календарний рік, або на менший період часу до закінчення календарного року, якщо його затвердження здійснюється в цьому ж календарному році.

Постанова КМУ від 30.04.2024 №486
чинна з 04.05.2024


Нова форма Розширеного звіту про експорт-імпорт послуг з будівництва

!  Будівельникам і забудовникам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-ЗЕЗ (буд) (річна) «Розширений звіт про експорт-імпорт послуг з будівництва», яка вводиться в дію зі звіту за 2024 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, представництва іноземної юрособи в Україні відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність наказ Держстату від 25.05.2022 №104, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 23.04.2024 №131 чинний з 23.04.2024


Обстеження ділової активності промислового підприємства: нова місячна форма

!  Промпідприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №2К-П (місячна) «Обстеження ділової активності промислового підприємства», яка вводиться в дію з 1 січня 2025 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність наказ Держстату від 15.03.2023 №120, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 17.04.2024 №121 чинний з 17.04.2024


Допустимість держдопомоги СГ, які використовують портову інфраструктуру

!  Портовикам

Кабмін затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з використанням об’єктів портової інфраструктури.

Ці критерії застосовуються для проведення оцінки допустимості держдопомоги, яка надається СГ з метою сприяння госпдіяльності, що пов’язана з використанням об’єктів портової інфраструктури, та встановлюють умови, за яких така держдопомога є допустимою для конкуренції.

Затверджені критерії не застосовуються до допомоги:

що надається на експортну діяльність, яка безпосередньо пов’язана з обсягом експорту (зокрема зі збереженням чи збільшенням такого обсягу), зі створенням та функціонуванням дистриб’юторської мережі або іншими поточними витратами, пов’язаними з експортною діяльністю;

якщо її надання обумовлено виконанням отримувачем держдопомоги — іноземним суб’єктом господарювання обов’язкової вимоги мати головний офіс на території України; вимога мати філію та/або представництво на території України на дату отримання держдопомоги в розпорядження дозволяється;

якщо її надання залежить від зобов’язання отримувача держдопомоги використовувати товари (роботи, послуги) вітчизняного виробництва;

що надається СГ, який не виконав рішення АМКУ про повернення незаконної держдопомоги, визнаної недопустимою для конкуренції (в разі наявності такого рішення), у порядку, передбаченому законодавством про держдопомогу.

Постанова КМУ від 22.03.2024 №323
чинна з 28.03.2024


Затверджено нову річну форму Звіту про добування водних біоресурсів

!  Рибалкам і рибоводам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-риба (річна) «Звіт про добування водних біоресурсів», яка вводиться в дію зі звіту за 2024 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність наказ Держстату від 08.06.2022 №156, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 04.04.2024 №83 чинний з 04.04.2024


Скажемо «ні» хворобі Кройцфельда — Якоба!

!  Тваринникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Інструкцію з профілактики та боротьби з трансмісивними губчастоподібними енцефалопатіями.

Ця Інструкція визначає порядок здійснення заходів з профілактики та боротьби з трансмісивними губчастоподібними енцефалопатіями, за винятком штамів, що зустрічаються у людей.

Інструкція є обов’язковою для:

— операторів тваринницьких потужностей, інших фізичних та юридичних осіб, які здійснюють утримання та/або обіг тварин;

— операторів ринку кормів, харчових продуктів, а також операторів ринку у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження;

— державних ветеринарних інспекторів, офіційних ветеринарних лікарів, ліцензованих ветеринарних лікарів, уповноважених ветеринарів, спеціалістів ветеринарної медицини;

— органів державної влади, органів місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб незалежно від форми власності.

Інструкція не поширюється на:

— косметичні продукти, лікарські засоби, медичні прилади (їх вихідні матеріали та проміжні продукти);

— продукти, не призначені для використання як харчові продукти, корми, добрива (їх вихідні матеріали та проміжні продукти);

— продукти, не призначені для виробництва харчових продуктів, кормів, добрив (їх вихідні матеріали та проміжні продукти);

— продукти тваринного походження, призначені для виставок, навчальних або наукових цілей, спеціальних досліджень (випробувань) або аналізів, за умови що зазначені продукти тваринного походження не будуть в подальшому:

споживатись людиною або тваринами (крім тварин, що утримуються для відповідних науково-дослідницьких цілей);

використовуватись людиною або застосовуватись щодо тварин (крім тварин, що утримуються для відповідних науково-дослідницьких цілей);

— живих тварин, які використовуються або призначені для науково-дослідницьких цілей.

Інструкція вводиться в дію через один рік з дня припинення або скасування воєнного стану.

Наказ Мінагрополітики від 07.03.2024 №699
чинний з 12.04.2024


Оновлено Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції

!  Промпідприємствам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1П‑НПП (річна) «Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції», яка вводиться в дію зі звіту за 2024 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2025 втратить чинність наказ Держстату від 04.05.2023 №172, яким затверджено наразі чинну форму цього звіту.

Наказ Державної служби статистики України
від 08.04.2024 №96 чинний з 08.04.2024


З нового року — нові звіти з праці

!  Працедавцям

Державна служба статистики затвердила форми державного статистичного спостереження:

№1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2025 року;

№1-ПВ (місячна) «Звіт із праці», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2025 року.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2025 втратить чинність наказ Держстату від 30.03.2023 №128, яким затверджено наразі чинні форми цих звітів.

Наказ Державної служби статистики України
від 15.04.2024 №117 чинний з 15.04.2024

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру